Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije uzdanica razvoja?

Vrdoljak otpisao prehrambeni sektor iako je izvoz hrane u EU porastao za 45, a u Srbiju 50%

ribar,ribarenje,riba
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
29.07.2014.
u 11:45

Proizvođači i HUP: Proizvodnja je hrane u top sektorima i za EU i za UN, ali ne i za ministra Vrdoljaka

Prehrambena industrija neće biti uvrštena u Industrijsku strategiju 2014.-2020. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potezom pera prekrižio je golem trud uložen proteklih mjeseci u dokument koji su izradili Ministarstvo poljoprivrede i predstavnici tvrtki iz prehrambene branše. Vrdoljak na dvije stranice teksta ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini obrazlaže zašto po ocjeni kreatora Industrijske strategije Tomislava Radoša prehrambeni sektor ne zaslužuje biti među uzdanicama gospodarskog preporoda. Ministarstvo poljoprivrede to je ocijenilo neprihvatljivim i Vrdoljaku poslalo projekciju nabijenu argumentima zbog kojih se ta djelatnost svakako mora naći među najvažnijim sektorima. Sama, naime, godišnje ostvaruje 42 milijarde kuna prihoda, dok šest sektora svrstanih u “pokretače” ima zajedno 36 milijardi.

Jakovina ljutit, ali šuti

Uostalom, zbog sve snažnijeg rasta potrošnje hrane na globalnoj razini i Europska komisija i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda prehrambenu djelatnost stavljaju među najvažnija tri sektora.

Vrdoljakove argumente poništavaju i podaci o izvozu u prva tri mjeseca 2014. Na tržištu CEFTA-e izvoz je u odnosu na lani rastao 11%. U Srbiji je veći 50%, u Makedoniji 31, samo je u BiH 5% manji nego lani.

Pozitivan trend zabilježen je i na tržištu EU 27, rast je veći 45%.

I dok iz kabineta ministra Jakovine nismo dobili komentar na Vrdoljakovu odbijenicu, gospodarstvenici su ogorčeni. Prokuristica Kraša Marica Vidaković ističe da je svaki komentar na tu temu suvišan.

– Država koja ne prepoznaje hranu i vodu kao strateški sektor bojim se da i nema strategiju. Gotovo da nema nijedne članice EU da nije to prepoznala i u pokretače uvrstila vlastitu prehrambenu industriju. Svi koji su na bilo koji način odgovorni za takav stav morat će u budućnosti snositi posljedice nepromišljenih odluka. Osim ako nekome nije u interesu podržati uvozni lobi – kaže M. Vidaković.

Trećina ukupne industrije

Ne manje oštri su i u Atlantic grupi Emila Tedeschija. – Prehrambena industrija u razdoblju prolongirane krize pokazuje najveći stupanj stabilnosti te, osim što volumenom čini gotovo trećinu ukupne prerađivačke industrije u petogodišnjem razdoblju, u prosjeku ostvaruje stope rasta od 7 posto – upozoravaju iz Atlantic grupe.

Nezadovoljni su i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Prehrambena industrija, podsjećaju, ima dugu tradiciju i važno mjesto u ukupnom gospodarstvu, što bi trebala prepoznati i Industrijska strategija.

Europska unija za razliku od Hrvatske upravo industriju hrane i pića vidi kao jedan od najvažnijih stupova europskog gospodarstva i stoga je usmjerena na daljnje podizanje konkurentnosti i stvaranje uvjeta za povećanje europskog izvoza.

Komentara 1

MA
maderija
12:17 29.07.2014.

Nadam se da je ovo samo jedan novinski clanak bez cvrstog uporista u stvarnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije