Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova studija

Samoubojstva branitelja dvostruko češća nego civila

Zoran Komar  Jedan od autora studije kaže da su najranjiviji najteži ratni vojni invalidi
Foto: Marko Prpić/Pixsell
18.12.2015.
u 15:36

Jedan od razloga zašto dižu ruke na sebe jest "tiha marginalizacija", i stigmatizacija te negiranje Domovinskog rata

U Hrvatskoj su se od ratne 1991. do kraja prošle godine ubila 2734 branitelja, braniteljska populacija posljednje se tri godine ubija dvostruko više od civilne, što je čini najranjivijom društvenom skupinom u zemlji, a u njoj najranjiviji su najteži ratni vojni invalidi, čulo se jučer u Zagrebu na predstavljanju studije "Samoubojstva hrvatskih branitelja u Zagrebu i Hrvatskoj", čiji su autori mr. Zoran Komar i mr. Elvira Koić. Najviše braniteljskih samoubojstava bilježi se u Zagrebu, njih 320, no najviše samoubojstava s obzirom na broj stanovnika dogodilo se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, navodi se u studiji koju je naručio i financirao zagrebački Gradski ured za branitelje, uz pomoć psihijatra dr. Hermana Vukušića i ministra branitelja Predraga Matića, koji im je ustupio službene podatke, a jučer je i nazočio predstavljanju studije.

Zoran Komar apelirao je da se nešto mora poduzeti kako na sebe ne bi dizali ruke oni koji su najzaslužniji za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a dr. Veljko Đorđević, pak, spomenuo je da je studija tempirana u vrijeme Božića pa i u izborno vrijeme kada se, prema statističkim pokazateljima, ubija najviše branitelja, no da tu temu svakako više ne smijemo prešućivati. Sudionici skupa, među njima i dr. Ante Nazor i dr. Slaven Letica, zauzeli su se za institucionalno i izvaninstitucionalno angažiranje u prevenciji suicida, no naglasili da je potreban i konsenzus politike, civilnog društva i javnosti o problemima hrvatskih branitelja, jer jedan od razloga zašto dižu ruke na sebe je "tiha marginalizacija", i stigmatizacija te negiranje Domovinskog 
rata.

>> Hitno zaustaviti stigmatizaciju hrvatskih branitelja

>> Alarmantni podaci: Od 1991. ubila se cijela brigada branitelja

Komentara 6

BJ
Bjelovar112
22:35 18.12.2015.

uz dužno poštovanje gosp.Komar recite javnosti koliko dugo radite u Ministarstvu branitelja i tek sad Vi i ova privatnica dr.koić izlazite sa tim podacima . Zašto to niste iznijeli ranije ? lova je u pitanju .

Avatar anlaser
anlaser
17:03 18.12.2015.

I šta je tu čudno?

CA
campa
17:38 18.12.2015.

Točna konstatacija.Oni koji bi trebali voditi brigu o ljudima(ministarstvo branitelja i vlada te večina političara)njima je svejedno.Oni će se i dalje izjašnjavati deklarativno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije