Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA I PRIJE SVIH MOSTOVIH ZAKONA

Nervoza u HDZ-u: Plenković im i dalje taji imena ministara. Ni u Mostu ne znaju je li Hasanbegović kandidat za ministra

petrov, plenković
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/8
12.10.2016.
u 12:30

HDZ će sutra na Predsjedništvu odlučivati o saborskim odborima kao i o zamjenama za zastupnike koji odlaze u izvršnu vlast

Nova Vlada HDZ-a i Mosta bit će potvrđena u utorak ili srijedu, dogovoreno je jučer na sastanku lidera HDZ-a i Mosta, Andreja Plenkovića i Bože Petrova, te još aktualnog šefa Sabora Željka Reinera.

Oporba će raditi spektakl

Sabor će se konstituirati u petak, formirat će se i saborski odbori (barem određeni), a na toj prvoj sjednici izmijenit će se Zakon o Vladi kao i onaj o državnim dužnosnicima zbog uvođenja četiriju potpredsjednika, spajanja određenih ministarstava, povratka državnih tajnika koji u ministarstva ulaze umjesto zamjenika ministara, ali i reduciranja prava saborskih zastupnika (6 plus 6). Osim u petak, Sabor će zasjedati i u subotu, a na dnevnom redu bit će zakoni koje je potrebno izmijeniti zbog jamstava na kojima je inzistirao – Most. Usuglašeno je da će nova Vlada biti potvrđena u Saboru bez obzira na to što do utorka ili srijede neće biti izglasani svi Mostovi zakoni, a u Mostu kažu da im je dovoljno jamstvo da će ti zakoni zaista biti usvojeni to što će Božo Petrov biti predsjednik Sabora, pa nema smisla da otežu sa sastavljanjem izvršne vlasti.

– Zbog poruka koje dobivamo iz oporbe da će raditi spektakl u Saboru, nadam se da će u utorak ili u srijedu već doći do formiranja Vlade – poručio je Petrov nakon sastanka te poželio da Sabor bude mjesto na kojem će se zaista raditi i mjesto prave demokracije. Plenković je pak poručio da uoči formiranja Vlade u izglasavanje idu zakoni koji su potrebni da bi se ona formirala, a u dnevni red idu svi zakoni koje je HDZ usuglasio s Mostom.

Uoči konstituirajuće sjednice HDZ mora dogovoriti podjelu saborskih odbora s oporbom, ali i dogovoriti koji odbori pripadaju Mostu. Osim toga, odbore moraju podijeliti i među svojim članovima, a očekuje se da određeni ministri koji će ostati bez tih funkcija ili kandidati za ministre koji će ostati samo kandidati dobiju možda čelna mjesta u saborskim odborima.

Most će HDZ-u danas poslati svoje prijedloge saborskih odbora koje žele u svojoj kvoti, a kažu da je riječ o odborima koje su i dosad vodili. HDZ će pak sutra na sjednici Predsjedništva izabrati predsjednike i potpredsjednike saborskih tijela (odbora), a odlučit će, doznajemo, i o saborskim zamjenama za zastupnike koji idu u izvršnu vlast. To znači da bi HDZ-ovci napokon sutra mogli doznati tko su ministri koje Plenković sve ovo vrijeme taji. Plenkoviću pak mandat u EU parlamentu istječe 13. listopada u ponoć jer u petak postaje saborski zastupnik, a potom i premijer.

Bivša Vlada J. Kosor?

Plenković do kraja tjedna treba obaviti razgovore sa svim kandidatima za ministre. U HDZ-u se čuje da još nije ni s kim razgovarao, a i ako jest, onda je riječ o vrlo malom broju kandidata. U HDZ-ovim kuloarima može se čuti i da je članstvo već nervozno i nezadovoljno jer imena budućih ministara još nisu poznata i jer se ta priča oteže do zadnjeg trenutka. S druge strane, u Mostu nam kažu da su im prezentirana određena ministarska imena i da na te prijedloge nemaju primjedbi.

U Mostu kažu kako ne znaju je li, primjerice, Zlatko Hasanbegović HDZ-ov kandidat za ministra kulture. U dijelu HDZ-a i dalje se iščuđavaju kako to da je za šefa Kluba zastupnika izabran Branko Bačić, bivši ministar graditeljstva u Vladi Jadranke Kosor i šef dubrovačko-neretvanskog HDZ-a. Pojedini sugovornici komentiraju da se aktualno vodstvo zaista pretvorilo u bivšu Vladu Jadranke Kosor, ali i da se u novoj HDZ-ovoj nomenklaturi napreduje i zahvaljujući rodbinskim ili kumskim vezama s Vladimirom Šeksom (Bačić i Šeks su kumovi, jedan Plenkovićev asistent je Šeksov posinak). Čuđenje zbog izbora Bačića spominje se u kontekstu Milijana Brkića koji je zamjenik šefa HDZ-a, ali zasad nije dobio nijednu funkciju u Saboru. Što ne znači da neće.     

>> Petrov: Sabor će raditi i u petak i u subotu i ponedjeljak

>> Plenković: Neki od zahtjeva Mosta ne zahtijevaju široku javnu raspravu

Komentara 70

DU
Deleted user
12:47 12.10.2016.

Plenkovicu kao HDZ-u Hasanbegovic je biti ili ne biti,pa nek izvole.

DU
Deleted user
10:51 12.10.2016.

Oporba izjavljuje da će prirediti spektakl u Saboru. Cirkusantima to jedino i ostaje. Mislim da ih više nitko ne doživljava.

KA
KaNiDora
12:54 12.10.2016.

Plenković se poigrava povjerenjem. Ako ne imenuje Hasanbegovića ili Esih njegova vjerodostojnost ide k vragu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije