Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpisuju sporazum

Sa SDP-om pet stranaka, ali još uvijek bez IDS-a

SDP
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
07.09.2015.
u 15:09

Sve je izglednije da će 
IDS samostalno na izbore, a nakon izbora podržat će SDP

Novi koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore SDP, HNS, HSU, Laburisti, Autohtona seljačka stranka (A-HSS) i Zagorska stranka potpisat će sutra.

Sporazum i vjernost SDP-u

Sporazum će potpisati čelnici stranaka koalicije Zoran Milanović, Vesna Pusić, Silvano Hrelja, Nansi Tireli, Stanko Grčić i Miljenko Jerneić, i to u gospodarskoj zoni u Varaždinu. Među potpisnicima neće biti aktualnog partnera IDS-a čija se odluka čekala cijelo ljeto. Međutim, to ne znači da su u SDP-u odustali od svog istarskog partnera. Sve je izglednije da će IDS samostalno na izbore, a da će nakon izbora ipak podržati SDP. U SDP-u su uvjereni kako su šanse da se IDS priključi uoči izbora Uspješnoj Hrvatskoj, koaliciji Ive Josipovića i Radimira Čačića minimalne jer bi, kako kažu, svojim biračima teško objasnili savez sa strankama koje ne kriju da nakon izbora mogu i s HDZ-om.

Sporazum koji će biti potpisan sutra u velikoj je mjeri preslika sporazuma koji je Kukuriku koalicija potpisala za prošle izbore. Osim što definira broj mandata za svaku stranku koalicije, u njemu će stajati i da u slučaju gubitka izbora nitko od partnera neće koalirati s HDZ-om. Milanovićev je cilj na izborima osvojiti 67 mandata, a od toga bi HNS-u trebalo pripasti sedam, Laburistima i Hrvatskoj stranci umirovljenika po tri, dok bi A-HSS trebao dobiti sedmo mjesto u drugoj izbornoj jedinici koje je granično i poprilično nesigurno što se tiče ulaska u Sabor. No svejedno je bolje od onog koje je u istoj izbornoj jedinici dobila Anka Mrak Taritaš.

Preferencijalni glasovi

Ministrica graditeljstva, gotovo sigurno, bit će osma u toj jedinici i svoj ulazak u Sabor pokušati izboriti preferencijalnim glasovima. I iako je postojala ideja da se Mrak Taritaš ipak stavi u V. izbornu jedinicu na neko bolje mjesto, gdje je popularna zbog Gunje, od toga ipak najvjerojatnije neće biti ništa. Zanimljivo, na listu bi rado i samoborski gradonačelnik te potpredsjednik HSS-a Krešo Beljak. Da je on jedan od najvećih protivnika koalicije njegove stranke s HDZ-om nije tajna, a navodno je spreman zbog toga podržati i SDP na izborima u zamjenu za prolazno mjesto na listi u sedmoj izbornoj jedinici. Kako se bliže izbori, SDP-u se sve više približava i šefica ORaH-a Mirela Holy, koja ovih dana poručuje da je spremna na suradnju s lijevim blokom ako ORaH bude presudan u formiranju buduće vlasti kako bi se izbjeglo ponavljanje izbora. Ovog je vikenda Holy i dodatno "zasolila" izjavom kako bi prije umrla nego koalirala s Tomislavom Karamarkom.

>>Hrvatskoj prijeti ustavna kriza: Izbori bi mogli biti poništeni ako o pobjedniku odluče nijanse

>>Tomislav Karamarko: HDZ pobjeđuje 
kad god bili izbori

Komentara 18

KV
kvocam
15:19 07.09.2015.

Ne Zoki, zvat ćemo vas Gubitnička koalicija :) Jel ti to okej?

DR
drugPlenky
15:21 07.09.2015.

Potpisao si ti Plan 21 ali nam nisi rekao da postoji i točka 22 koja glasi: E glupavi narode jesam vas

LO
lokun
15:41 07.09.2015.

Nestaje kuku leke koja ne postoji već godinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije