Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snimila nasa

Pogledajte kako poplavljena područja izgledaju iz svemira

poplave NASA
Foto: NASA
1/2
20.05.2014.
u 17:33

Snimke su iz satelita Aqua, stvorene spektroradiometrom – prva je od 19.5. i jasno se vidi koja su područja u trima zemljama zahvaćena poplavama, a druga je slika snimljena lani u ovo isto doba – sve je mirno, rijeke su u svojim koritima.

Kakvi su razmjeri poplave nezapamćene u ovim krajevima, od istoka Slavonije do Bosne i Hercegovine i Srbije, dočarala je i Američka svemirska agencija.

NASA je, naime, na svojim stranicama objavila snimke koje je iz svemira uhvatio satelit Aqua, pomoću tzv. spektroradiometra (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer – MODIS). Boje na snimci su umjetno stvorene kombinacijom infracrvenog i vidljivog spektra, radi lakšeg razlikovanja detalja.

Na slici od ponedjeljka 19. svibnja razaznaju se tako poplavljena područja – označena crnom bojom, vegetacija (šume) je svijetlozelena, a golo tlo (oranice) smeđe, što i promjene u riječnim tokovima čini vidljivijima.

Foto: NASA

A da bi ovaj aktualni prizor bio uvjerljiviji, NASA je priložila i sliku istog područja prošle godine, točno u ovo doba - stanje je mirno, vidi se da su rijeke u svojim koritima...

Navodi se da je poplave izazvala ciklona Tamara, koja je za sobom sa Sredozemlja dovukla i vlagu. NASA piše da su to najveće poplave u ovim zemljama unazad 120 godina.

>>Mora li doći kataklizma da Hrvati pokažu svoje ljepše lice

Komentara 7

ER
eragram
19:05 20.05.2014.

U Srbiji nigdje vode tj poplave - a piše se i priča ko da je pola Srbije pod vodom! Čudno je da se na snimkama ne vide poplavna područja u Srbiji?

Avatar mariosweden
mariosweden
19:19 20.05.2014.

Za vrijeme stare austrije nismo imali poplava.Tada su se pravili i odrzavali nasipi i kopali kanali u kojima danas raste vrba.Kako radis tako imas.

KA
kasuv
19:47 22.05.2014.

ljudi nema na snimku snimka od poplave iz srbije neka se pokaže stvarno što je tamo poplavljeno,dovoljno sam star 66 god sječam se potresa na kopaoniku,kad slušam pusičku propao mi dan p

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije