Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podjela među župnicima

Neki bi izbjegličke obitelji primili u župni dvor, drugi neće muslimane

Migranti
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/5
08.09.2015.
u 11:25

Što se o inicijativi pape Franje da vjernici zbrinu izbjeglice misli u Crkvi u Hrvata

Poziv pape Franje da svaka župa primi jednu izbjegličku obitelj u našim prilikama značio bi zbrinjavanje oko 6000 izbjeglica, jer ima oko 1550 župa. No, njegov apel nije jednodušno dočekan među župnicima, od kojih su neki oduševljeni pa će, poput karlovačkog župnika Antuna Sente, oduševljeno reći da će osobno u svom župnom dvoru udomiti dvije obitelji, do onih koji su otvoreno skeptični prema izbjeglicama druge vjere.

Josip Matanović, župnik Župe sv. Dominika Savija u Slavonskom Brodu, suglasan je s papinim pozivom da njegova župa primi jednu pa i više izbjegličkih obitelji, ali samo ako se radi o kršćanskim izbjeglicama. Po njemu, muslimanski izbjeglice sreću bi trebali potražiti negdje drugdje, jer njihov masovni dolazak u Europu sa sobom nosi razne opasnosti.

Loš standard

– Ideja kao ideja je dobra, tim ljudima svakako treba pomoći, ali protiv sam njihova dolaska u naše krajeve. To sa sobom povlači mnoge opasnosti – kaže vlč. Matanović dodajući kako apsolutno podržava dolazak kršćana iz Sirije, koje odande stoljećima protjeruju iako je riječ o najstarijoj religiji na tom području, dok bi muslimanski izbjeglice umjesto u Europu, trebali ići u Saudijsku Arabiju i druge bogate islamske zemlje.

– Znam da će me zbog ove izjave neki proglasiti islamofobom, ali nisam za to da se muslimani s Bliskog istoka naseljavaju u Hrvatskoj jer oni će nas jednostavno pregaziti i zatrti. U tome je problem – kaže vlč. Matanović.

– Naša je kršćanska dužnost biti solidaran i pomoći izbjeglicama. Mi bismo mogli udomiti izbjeglice, no mislim da im zbog našeg standarda nismo interesantni. No, ako bi neki od njih htjeli doći na otok, bili bismo solidarni – rekao nam je Elvis Knežević, župnik Oliba, Premude i Silbe.

Mons. Leonard Markač, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Močila pokraj Koprivnice kaže da je inicijativa pape Franje hvalevrijedna, pa tko bi mogao imati nešto protiv nje, ali da se ne radi o papinu dekretu, jer nikoga se ne može prisiliti da prihvati izbjeglice.

Ako bi svaka župa primila jednu izbjegličku obitelj, u Osijeku bi ih se smjestilo deset, što je za toliki grad, stava je velečasni Adam Bernatović, premalo.

– Nikakav još naputak nismo službeno dobili, ali ako nam se kaže da primimo izbjeglice, neće to biti problem izvesti – kaže Bernatović, župnik Župe sv. Petra i Pavla u središtu Osijeka. No, nije ni tako lako, nastavlja, ući u nečiju obitelj. Unesrećenim ljudima treba, dodaje, bez daljnjega pomoći, no o tome bi se moglo, stava je, i diskutirati. Znate li koliko su bogate arapske zemlje? Saudijskoj Arabiji ne bi bio problem primiti četiri milijuna izbjeglica, ima novca. Mi jesmo bili izbjeglice, ali u svojoj zemlji – ističe osječki župnik.

Ne gledajmo na vjeru

– To nikako neće biti problem, kako za mene župnika, tako i za župljane u cijeloj Hrvatskoj. Naime, ljudi u Hrvatskoj do sada na pitanje izbjeglica nisu reagirali jer ono kod nas nije bilo aktualno, s obzirom na to da izbjeglice nisu bili smještani kod nas. Na redu su sada hrvatske vlasti koje moraju obaviti svoj dio posla, prihvatiti izbjeglice, odrediti mjesta gdje će biti smješteni – kazao je Antun Sente mlađi, župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne i dekan Nacionalnog svetišta Svetog Josipa na Dubovcu u Karlovcu.

– Ne možemo negirati te ljude radi bilo čega. Treba im pomoći koliko god se može jer to je ljudski i kršćanski. Siguran sam da bi Hrvati vrlo rado pomogli tim ljudima. Sjetite se brojnih slučajeva kada su Hrvati pomagali ljudima u nevolji, pri čemu nikada nisu gledali tko je koje vjere ili nacionalnosti. Komad kruha dijelio se na više dijelova samo kako bi se pomoglo ljudima u nevolji. Siguran sam da bi tako i sada bilo – kaže fra Ivica Jagodić, gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru.

(Surađivali Vedran Balen, Snježana Bičak, Branimir Bradarić, Suzana Lepan-Štefančić, Frane Šarić, Hrvoje Šlabek)

>> Papa Franjo pozvao svaku župu u Europi da udomi jednu obitelj izbjeglica

>> Austrija je tisuće izbjeglica dočekala dobrodošlicom

Komentara 72

Avatar R & I
R & I
11:33 08.09.2015.

Zasto bogate Arapske zemlje ne prime svoje izbjeglice i svoje vjerske istomisljenike

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:38 08.09.2015.

Sve muskarci? Gdje su zene, djeca, starci? Ovi ce se grupirati u geta, silovati djevojke, krasti i tuci sve oko sebe? Ovo nisu izbjeglice, ovo su lovci na bolji i besplatan zivot.

NA
navodno
11:29 08.09.2015.

Daleko im kuća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije