Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tribina u Zagrebu

ORaH predstavio svoj prijedlog politike unaprjeđenja prava LGBT osoba

Mirela Holy
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
15.10.2014.
u 10:56

- Kao i sa prethodno predstavljenim politikama ORaH-a, prijedlog dokumenta politike unaprjeđenja prava LGBT osoba biti će upućen u javnu raspravu putem web stranice ORaH-a u trajanju mjesec dana- navodi se u priopćenju stranke.

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a te Nataša Beširević, predsjednica Foruma za društvenu pravdu i ljudska prava ORaH-a i Sanja Galeković jučer su na javnoj tribini u Zagrebu predstavili ORaH- ov nacrt prijedloga sektorske politike unaprjeđenja prava LGBT osoba, priopćila je ta stranka.

- Obzirom da trenutno ne postoji politička volja, niti adekvatna sredstva kojom bi se zasebna LGBT strategija provodila, ORaH će se na temelju ove politike zalagati da se tijekom izrade Nacionalnog plana za suzbijanje diskriminacije pokrenu radne skupine koje će definirati zasebnu Strategiju unaprjeđenja prava LGBT osoba. Donošenje i provođenja nacionalne strategije, uz definiranje pripadajućeg akcijskog plana koji će uzeti u obzir preporuke ove politike, omogućit će unaprjeđenje prava i kvalitete života LGBT osoba u Republici Hrvatskoj, što predstavlja cilj ove sektorske politike ORaH-a. Kao i sa prethodno predstavljenim politikama ORaH-a, prijedlog dokumenta politike unaprjeđenja prava LGBT osoba biti će upućen u javnu raspravu putem web stranice ORaH-a u trajanju mjesec dana.

Analizom postojeće situacije, koja je iznesena u prijedlogu politike, uočeni su pozitivni pomaci u Hrvatskoj na zakonodavnoj razini i prepoznavanje nekih prava LGBT osoba, ali i nedostatci obuhvatnijeg pristupa te posebno provedbe politike koja će omogućiti ostvarivanje prava i jednak položaj LGBT osoba u društvu. Implementacija zakonodavstva, trenutno je otežana diskriminatornim postupanjem državnih institucija u pojedinim slučajevima. U institucionalnom okviru nedostaje jači utjecaj svih pravobraniteljica koje nisu ovlaštene izdavati obvezujuće naputke, stoga LGBT osobe još uvijek bivaju diskriminirane i izložene prijetnjama i fizičkim napadima. Zločini iz mržnje usmjereni prema LGBT osobama se ne prepoznaju kao društveni problem u dovoljnoj mjeri, što posljedično dovodi do povećanja tolerancije na diskriminatorna ponašanja i nerazumijevanja situacije u kojoj se LGBT zajednica nalazi. Položaj LGBT osoba na tržištu rada također nije zadovoljavajući, kao ni percepcija od strane poslodavaca, suradnika i javnosti. Općenito, pri radu na unaprjeđenju prava LGBT osoba ne postoji kvalitetna koordinacija institucija, akademskog sektora i potencijala civilnog društva, a resursi, primjeri dobre prakse, dosadašnji rezultati uslijed nedostatka koordinacije ostaju nedovoljno iskorišteni.

ORaH-ov prijedlog unaprjeđenja prava LGBT osoba usmjeren je na postizanje ciljeva u nekoliko područja: poboljšanje zakonodavnog i institucionalnog okvira; eliminacija diskriminacije na tržištu rada; unaprjeđenje obrazovnog sustava; podizanje razine kvalitete usluga zdravstvene zaštita; osiguranje kvalitetnog procesa spolne tranzicije transseksualnih osoba te podizanje razine sigurnost i prihvaćanja LGBT osoba u socijalnom kontekstu.

Nadalje, politikom se ističe važnost sustavnog provođenja dokumenta Europske unije: EU Roadmap against homophobia and discrimination on grounds of sexual orientation and gender identity koji je Europski parlament usvojio 4. veljače 2014. ORaH se zalaže za kvalitetno provođenje zakona kako bi homofobni i transfobni zločini iz mržnje bili sustavno i temeljito istraženi i procesuirani. Međutim, za bolju primjenu postojećih zakona nužno je provesti korjenitu reformu javne uprave koja je od temeljne važnosti za provođenje kako ove politike, tako i svih politika u Hrvatskoj. Pri podizanju kapaciteta institucija izrazito je važno korištenje zajedničkih službi te promjene u smjeru jačeg utjecaja pravobranitelja, Ureda Vlade na sve problemske segmente kvalitete života LGBT. 

Kako bi se podržala kulturna promjena i poboljšalo prihvaćanje LGBT osoba u društvenom kontekstu, ORaH će se zalagati za razvoj međusektorske suradnje i suradnje s lokalnim samoupravama, sindikatima, poslodavcima i partnerima iz civilnog društva kao nezaobilaznim činiocima u promociji politike jednakog tretmana i zaštite od diskriminacije. Uzimajući u obzir da udžbenici osiguravaju prijenos društveno poželjnih vrijednosti i obrazaca ponašanja na mlade generacije, sadržaji udžbenika moraju biti usklađeni s demokratskim i građanskim vrijednostima koje su utvrđene pozitivnim zakonskim propisima te je važno da se ravnopravnost, tolerancija i društveno prihvaćanje LGBT osoba nađu u njima- navode u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 17

JO
johnxxx
11:43 15.10.2014.

Od svih gorućih problema u zemlji, ona se bavi pravima LGBT-a. Kad dođe na vlast bavit će se pravima pedofila - vođe Zelene stranake u Njemačkoj su već dva desetljeća povezani s organizacijama za legalizaciju pedofilije.

Avatar fijolica
fijolica
11:32 15.10.2014.

Je, je,, to je zaista najvažniji problem u Hrvatskoj! Tko šljivi nezaposlene bračne parove s djecom, tko šljivi osobe s invaliditetom i njihova prava i potrebe kao i udruge koje se za njih zauzimaju i koje ne dobivaju ni blizu toliko sredstava koliko dobivaju lgbt udruge, tko šljivi osobe koje su teško bolesne a nemaju novca za skupe operacije koje bi im spasile život ...!

Avatar navijač
navijač
12:15 15.10.2014.

Nek se već jednom izjasni da je i ona homoseksualac pa da se zna zašto se za to i zalaže,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije