Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamenti u europi puni fenomena

Trend popularnosti: Birači traže karizmatične vođe

Mirela Holy
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.10.2014.
u 10:30

U Sloveniji su dvaput zaredom na izborima pobijedile stranke koje su osnovane uoči izbora, a “čovjek-stranka” pojavio se na sceni i u Poljskoj

Vrtoglavi rast popularnosti ORaH-a Mirele Holy, koji je po trenutačnom rejtingu druga snaga u zemlji, fenomen je dosad nezabilježen na hrvatskoj političkoj sceni.

No Europa, a posebice srednjoeuropske zemlje, već neko vrijeme imaju mnogo “oraha u političkoj košarici”. U Slovačkoj su na posljednjim općim izborima 2011. godine tri nove stranke (osnovane od 2009. do 2011.) ostvarile odličan uspjeh – osvojile su čak 40 od 150 mjesta u parlamentu.

U susjednoj Češkoj nove stranke na posljednjim izborima 2013. bile su još uspješnije – tri stranke osvojile su 87 od 200 mjesta u parlamentu. Štoviše, stranka populista desnog centra ANO osnovana samo godinu prije na tim izborima osvaja 18,7 posto glasova i 47 mjesta u parlamentu. Nakon toga socijaldemokrati su s njima formirali vladu! Treba primijetiti da je riječ o šarolikom društvu – u Slovačkoj su od novih igrača uspjeli liberali, konzervativci, manjinci i euroskeptici – dakle nitko od lijevih ili desnih ekstremista.

Cerarov poučak

U Češkoj samo jedna nova stranka – ÚSVIT (Buđenje direktne demokracije) dolazi s desnog krila... Iako u Mađarskoj Jobbik, vjerojatno najekstremnija desničarska stranka u Europi, raste već deset godina, na posljednjim izborima u parlament su ušle i četiri nove stranke – dvije zelene i dvije lijevog centra. Profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular primjećuje pak da neke nove uspješne stranke u srednjoeuropskim zemljama imaju nešto zajedničko – vode ih karizmatični lideri.

– U Sloveniji su dva puta zaredom na izborima pobijedile stranke koje su netom prije osnovane. Dotad je Slovenija imala relativno stabilan politički sustav i dobru gospodarsku situaciju. Onda je došla gospodarska kriza, a nezadovoljstvo birača etabliranim strankama i njihovim načinom upravljanja zemljom te korupcijom kulminiralo je za vrijeme Janeza Janše. Na izborima 2011. godine pobjeđuje nova stranka Pozitivna Slovenija, no brzo počinje padati i na ovogodišnjim izborima doživljava krah. No na izborima ponovno pobjeđuje nova stranka – Stranka Mire Cerara. On politiku ne shvaća kao ideologiju, nego kao vještinu upravljanja – objašnjava Čular.

I u Poljskoj se na sceni pojavila “čovjek-stranka”, politička partija koju vodi karizmatični lider. Na posljednjim izborima 2011. godine pojavila se friško osnovana stranka Tvoj pokret, na čelu koje je protivnik katoličkog klera, liberal, zagovornik gej brakova, proeuropski orijentiran Janusz Palikot.

Bez podružnica izgore

– Oni se oslanjaju na jednog čovjeka, slično kao i kod Cerara u Sloveniji. Kad smo već kod Poljske, važno je spomenuti da su i dvije vodeće stranke relativno mlade jer su osnovane nakon 2000. – kaže profesor Čular. Zaključuje kako je očito da je danas puno lakše brzo ući na političku scenu nego prije. No, upozorava da nove stranke, ako žele živjeti dulje od jednog izbornog ciklusa, ipak moraju strpljivo graditi infrastrukturu, podružnice, imati članstvo s kojim se radi na terenu... Inače brzo izgore.

>> Josipović zbog glasova ORaH-a poručio: Houston, I have a problem

>> HDZ povećao prednost u odnosu na SDP, ORaH u mjesec dana bilježi tri posto više potpore

Komentara 41

LL
lllljjjjjjjjjjgzg
10:40 13.10.2014.

A Mirela je lider ? Izasla iz Sdpa i kritizira rad vlade koju je sama podupirala .

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
10:54 13.10.2014.

"Vrtoglavi rast popularnosti ORaH-a" Mirele Holy vrtoglava je izmišljotina u režiji partijskih tzv. anketnih agencija. Ako zbrojite "anketnu popularnost" Mirele Holy i SDP-a (jer to je jedno te isto, ali danas s dva imena) doći ćete do zaključka da imaju toliko visok postotak "popularnosti" da im je vlast zajamčena onoliko dugo koliko sami žele. Upravo onako kako Partija i mašta da će biti.

Avatar MK
MK
10:48 13.10.2014.

Kako izglda "Nikica Gabric" je potrosen, pa se sada pokusava "Mirelu Holy" pumpa "steroidima popularnosti"... (dok se samo sjetim kako je ono u visokim Štiklama gazila preko livade i blata u obilazku terena - zasluzila je za to 100% "zeleni certifikat")

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije