Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stradala u poplavi

Nezadovoljan mještanin Račinovaca tužit će državu jer mu neće obnavljati kuću

poplava
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
11.06.2015.
u 17:13

– S obzirom na to da su sve kuće 4. kategorije oštećenja, a koje su imale izjavu sa dva svjedoka, išle u policijsku provjeru, tako je i ta kuća bila na provjeri. Zbog negativnog rješenja MUP-a, ministarstvo je odluku o obnovi stavilo izvan snage, navode iz ministarstva

Obiteljska kuća Ivana Dugonjića iz Račinovaca, sela u županjskoj Posavini koje je prošle godine stradalo u poplavi, neće biti obnovljena sredstvima države.

– To je jedina moja nekretnina u Hrvatskoj koja je zbog razine oštećenja morala biti uklonjena. Međutim, dobio sam odluku ministarstva kako mi država neće obnavljati kuću jer, kako kažu, živim u Zagrebu. Istina je da radim u Zagrebu, gdje sam podstanar, ali istina je i da mi je kuća u Račinovcima jedina nekretnina gdje provodim praznike, vikende i godišnje odmore – kaže Dugonjić koji je iznimno nezadovoljan ovakvom odlukom Ministarstva graditeljstva.

Najavljuje kako će tužiti državu, a Ustavnom sudu RH već je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona prema kojem se vrši obnova sela u županjskoj Posavini.

– Smatram kako se radi o diskriminatorskom zakonu jer imamo slučajeve da se stradale obiteljske jednima obnavljaju, a drugima ne. Gdje je tu pravda? – pita se Dugonjić koji sada ne zna što i kako dalje. Naime, kuća je uklonjena i na njezinu mjestu je ledina. S druge strane, nema novca da gradi novu kuću, a nema više niti kamo doći  u selo gdje je odrastao.

– Preostaje mi sada raširiti šator i tu boraviti. Gospodu iz Zagreba ne zanima što ja plaćam sve račune za tu kuću, što sam dolazio često u selo i što sada više nemam ništa – kaže ogorčeni Dugonjić koji smatra kako je država bila dužna obnoviti obiteljske kuće svim mještanima.

Komentirajući ovaj slučaj, iz Ministarstva graditeljstva navode kako je Dugonjić zatražio obnovu obiteljske kuće, ali i da na prijavljenoj adresi u Račinovcima nije bilo prijavljenih osoba dok je sam vlasnik prijavljen u Zagrebu.

– S obzirom na to da su sve kuće 4. kategorije oštećenja, a koje su imale izjavu s dva svjedoka, išle u policijsku provjeru, tako je i ta kuća bila na provjeri. Zbog negativnog rješenja MUP-a, ministarstvo je odluku o obnovi stavilo izvan snage – navode iz ministarstva.

>> 'Obnova kuća je spora, a zabrinjava i slab povratak ljudi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije