Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski premijer

Miro Cerar: Slovenija više neće postavljati žicu na spornom graničnom području

slovenija, ograda, žica, izbjeglice
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
30.11.2015.
u 10:56

Slovenski premijer nije, međutim, ništa rekao o tome što će biti s već podignutom žičanom ogradom na spornim graničnim mjestima, zbog čega je Hrvatska i prosvjedovala.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je jučer kasno navečer kako Slovenija više neće na mogućim spornim mjestima na granici s Hrvatskom postavljati žičanu ogradu kako ne bi izazivala dodatne napetosti u odnosima između dviju zemalja.      

– Na svim točkama koje bi mogle biti sporne u smislu definiranja granice nećemo postavljati žičane prepreke, kako ne bismo izazvali granične napetosti ili sporove – kazao je Cerar za Slovensku tiskovnu agenciju nakon sinoćnjeg susreta s premijerom Zoranom Milanovićem na summitu EU-a u Bruxellesu, dodavši da je to zajamčio hrvatskom premijeru.

Odgovarajući na pitanje o hrvatskim prosvjednim notama kojima je Hrvatska upozorila da je slovenska bodljikava žica na nekim mjestima postavljena na hrvatskom ozemlju te zahtjeva da se ona ukloni, Cerar je kazao da se ubuduće žičane prepreke na spornim mjestima neće postavljati te da bi na mjestima gdje je granica sporna, umjesto žičane ograde, mogla biti postavljena neka druga vrsta prepreke za onemogućavanje ilegalnih migracija. Slovenski premijer nije, međutim, ništa rekao o tome što će biti s već podignutom žičanom ogradom na spornim graničnim mjestima, zbog čega je Hrvatska i prosvjedovala.

Što se tiče podizanja ograde na granicama uopće, Cerar je rekao kako "nitko ne želi žičanu ogradu na dugi rok, ali je u ovom trenutku ona još potrebna radi kontrole ilegalnih migracija. Zato će se njezino postavljanje nastaviti sve dok to budu zahtijevali sigurnosni razlozi".

Dodao je kako bi razlozi za takvu ogradu mogli prestati tek kroz nekoliko mjeseci ako postane jasno da će biti zaustavljen migrantski val, što je ovisi o dogovoru Europske unije i Turske i ponašanju država na tzv. balkanskoj ruti.

Odmah nakon prve hrvatske prosvjedne note Cerar je izjavio da žičana ograda ne prejudicira graničnu crtu nego se postavlja zbog migrantskog vala te da je Ljubljana o tome obavijestila i hrvatsku Vladu i arbitražni sud.

Slovenija do sada nije formalno odgovorila na diplomatske note kojima ju je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija upozorilo da žičana ograda na više mjesta prelazi granicu katastarskih općina i ulazi u hrvatski teritorij, ni na zahtjeve da se ograda s tih mjesta ukloni.

Šef diplomacije Karl Erjavec kazao je nakon prve hrvatske prosvjedne note, nakon što je Slovenija počela postavljati ogradu, da slovensko-hrvatska granica još nije određena i da će njezin tok biti poznat tek kada arbitražni sud donese presudu gdje ona teče, dodavši kako Hrvatska navodno tok granice tumači "onako kako njoj odgovara".

 Na drugu hrvatsku prosvjednu notu reagiralo je nedavno slovensko ministarstvo vanjskih poslova izjavom u kojoj je navelo da žičana ograda ne prejudicira granicu te da se postavlja na određenim mjestima radi usmjeravanja i kontrole izbjegličkog vala i to u skladu s "konfiguracijom terena". 

>> EU Turskoj daje tri milijarde eura! Milanović stava da ne može preuzeti financijske obveze 

>> Žilet žica razdvojila i kupače iz Klanjca i Orešja na Sutli 

>> Milanović: Slovenija pokušava ušićariti nešto hrvatskog teritorija

Komentara 9

HR
hrUsrcu
11:07 30.11.2015.

Koje gluposti - slovenski agresori postavljaju zicu na HR teritoriju - mogli su je isto tako postaviti kilometar dalje u unutrasnjosti slovenije sa istom namjerom - zastita teritierija , ali NE - treba uci u hrvatsku zicama i onda Status qvo - pa cemo sa milovanovicem jos 1000 godina raspravljati o "slovenskoj" meji

DU
Deleted user
12:40 30.11.2015.

Obzirom na dugogodišnju nesposobnost i nemar Hrvatske, susjedi su se obahatili jer su utvrdili da im nitko ništa neće i ne može. To je kao s onim likom koji radi svinjarije i urla da je u Sloveniji iako je uu Hrvatskoj i provocira desetljećima bez ikakvih sankcija.

JO
joe555
17:11 30.11.2015.

vi ne pratite sta se desava ispred nego iza kod slivenaca.Glasnogovornik kosovske policije Baki Keljani izjavio da se na Kosovu trenutno nalazi oko 120 osoba koje su povratnici iz takozvane Islamske države. Riječ je o osobama koje su od 2011.. godine sudjelovale u borbama u Siriji i Iraku na strani Islamske države, piše prištinski list Zeri, a prenosi RTS. Izvori tog lista kažu da institucije, uključujući kosovsku policiju, kosovsku obavještajnu agenciju i druge relevantne mehanizme, detaljno prate aktivnosti osoba s Kosova, koje su u različitim razdobljima bili u Siriji i Iraku, a koje su se vratile na Kosovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije