Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Japanu

Milanović nakon sastanka s Abeom: Otvoreni smo japanskim ulaganjima

Milanović i Abe
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.06.2015.
u 15:45

- Otvoreni smo japanskim ulaganjima u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer, u avioindustriji između ostalih, u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije- rekao je Zoran Milanović

Predsjednik vlade Zoran Milanović u sklopu službenog posjeta Japanu razgovarao je u srijedu s japanskim premijerom premijerom Shinzōm Abeom o mogućnostima privlačenja japanskih ulaganja te o proširenju gospodarske suradnje i robne razmjene između Hrvatske i Japana, priopćio je Ured predsjednika Vlade.

Abe je u izjavi nakon sastanka izrazio svoje poštovanje Hrvatskoj u svemu što je učinila kako bi ponovno izgradila zemlju i ostvarila etničko pomirenje nakon Domovinskog rata te na ulasku u članstvo Europske unije prije dvije godine. Izvijestio je da je s Milanovićem razgovarao o tri važne teme - produbljivanju bilateralnih odnosa, važnosti suradnje Japana i EU i međunarodnoj suradnji u postizanju mira, stabilnosti i prosperiteta u svijetu.

- Hrvatska je za Japan važan partner s kojim dijelimo osnovne vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, ljudska prava i vladavina prava. Želimo nastaviti dalje razvijati naše bilateralne odnose- poručio je Abe.

U svojoj izjavi nakon sastanka, premijer Milanović kazao je da do sada Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu. Hrvatska očekuje da ulaganje u energetski sektor bude prekretnica što se japanskih ulagača tiče.

- Hrvatska je mjesto velikih mogućnosti, mala, ali stabilna zemlja, dobro regulirana, dobro održavana, u kojoj se strani investitori mogu osjećati sigurnima, zaštićenima i cijenjenima. S velikim zadovoljstvom pratimo porast broja gostiju iz Japana u Hrvatskoj. Otvoreni smo japanskim ulaganjima u područjima u kojima je Japan globalno uspješan, na primjer, u avioindustriji između ostalih, u čemu bismo mogli postati dobar dobavljač japanskim tvrtkama koje su u vrhu svjetske tehnologije. To je vid dugoročne suradnje i procesa koji bismo voljeli ostvariti. Japan je i dalje jedan od motora svjetske ekonomije i rasta, japansko se gospodarstvo ponovno potvrdilo kao inventivno i spretno gospodarstvo pod vodstvom premijera Abea koji lomi određene stereotipe o Japanu, japanskim običajima i zapadnjačkim interesima. Japan je u poziciji da vodi i doprinosi najboljim procesima u svijetu, ne samo u tehnologiji nego i u politici i moj je posjet priznanje tome vodstvu, izjavio je premijer Zoran Milanović.

Prije sastanka s Abeom, Milanović je posjetio Nj.C.V. krunskog princa Japana Naruhita, a susreo se i s članovima Japansko-hrvatske parlamentarne grupe prijateljstva, na čelu s njezinin predsjednikom Sadakazuom Tanigakijem.

>> 'Nismo lako povlačili tu vrstu političkog oružja, sada moramo'

>> Sastat će se i s upravom tvrtke koja želi Plomin C

Foto: Alcatel

Komentara 30

CE
cenzura
16:03 17.06.2015.

Baš me zanima koliko je i ova putešestija koštala, koga je poveo od rodbine i kakvi budu rezultati od ove posjete? Za ovo posljednje znam odgovor! Kao i Australija, SAD, Kazahstan........ 0,00 kuna.

AR
aristip
16:22 17.06.2015.

Mislim da bi ovakav naslov bio ispravniji: "Najomraženiji i najbahatiji lik u Hrvatskoj trenutno je u turističkoj posjeti Japanu"

BA
barbaizamerike
16:10 17.06.2015.

jos jedno putovanje u prazno vjerovatno kao i ono u ameriku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije