Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove mjere

Lalovac: U državnim agencijama nema kontrola oko plaća i službenih putovanja

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2015.
u 13:11

Ministar je istaknuo kako kao rezultat paketa mjera očekuju uštede od 2 milijarde kuna

Uži kabinet Vlade raspravio je i prihvatio prvi set mjera za smanjenje državnih rashoda koje će donijeti milijardu kuna uštede na godišnjoj razini. Prijedlog mjera već je dostavljen i Europskoj komisiji, a odnose se na poslovanje 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima koje godišnje troše 70 milijardi kuna i zapošljavaju 26 tisuća radnika.

Vlada će rashode za plaće smanjiti 97 milijuna kuna u 27 ustanova koje strše, a dodatne uštede postići će se smanjenjem dodataka na plaću, na dnevnoj razini najviše na HRT-u, DAB-u i Lučkoj upravi, ali i ujednačenjem isplate dodatka na stručnu spremu te drugih dodataka, kao što je rad blagdanom, prekovremeni rad, regres, božićnica i slično.

Najavljene mjere danas je komentirao ministar financija Boris Lalovac.

– Ovo su određene neracionalnosti za koje mi znamo već dugi niz godina. Ove mjere za agencije bit će primijenjene i prema ministarstvima i javnim poduzećima, kazao je Lalovac i dodao kako u agencijama nema kontrola oko plaća ili službenih putovanja.

Ministar je istaknuo kako kao rezultat paketa mjera očekuju uštede od 2 milijarde kuna.

Paket mjera komentirao je i ministar Mirando Mrsić.

– Imali smo sastanak s državnim službenicima i namještenicima koji su pristali na okvirni sporazum oko isplate božićnica. Očekujem da će biti razuma jer to štedi novce i državi.

Na komentar činjenice kako liječnički sindikat neće potpisati sporazum, kazao je kako se nada da do toga ipak neće doći.

– Ako ne potpišu, okvirni sporazum ne vrijedi i to će prouzročiti troškove državi – kazao je Mrsić.

>> Na 26 tisuća zaposlenih 3586 šefova, reže se milijarda kuna

Komentara 9

TH
than
13:44 26.03.2015.

Znaci to su neracionalnosti za koje znate da postoje vec dugi niz godina ?!? Pa sto onda to nije odavno napravljeno, nego se drzava dodatno zaduzivala da bi mazala debelim guskama vratove. Sada kada se ne vidi vise niti svjetlo na kraju tunela poceli smo nesto i raditi, ali sve je to odlaganje onih bitnih reformi. Nama trebaju radna mjesta u realnom sektoru, a ne Mrsicevo zaposljavanje podobnog tek stasalog partijskog kadra na grbacu drzave, a njih je sve manje i manje. Odlaskom ljudi van samo se radi jos veci problem, jer tko ce tu doci raditi kada sluzimo samo kao tranzit za Zapad.

Avatar petrolio
petrolio
15:19 26.03.2015.

i trebalo vam je č e t i r i godine da to ustanovite, č e t i r i godine?!? i sad biste još jedan mandat da u iduće 4 godine smislite kako to riješiti?!?? e pa neće moći!!!!!!!

CA
cavecanem
14:06 26.03.2015.

tko kontrolira državna davanja raznim udrugama? tko kontrolira kako te udruge troše novac koji su dobile?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije