Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
K. Grabar-Kitarović:

Jasenovac je stratište ustaškog režima koji nije u temeljima Hrvatske

26.04.2015., Jasenovac - Komemoracija u znak sjecanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatocenika iz koncetracijskog logora Jasenovac. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.04.2016.
u 00:03

Ideološke podjele nisu dobre i ovih ću dana započeti razgovor sa svima da vidimo što možemo učiniti, najavila je predsjednica

– Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu, ali Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Moramo poštovati povijest i sagledavati je u povijesnim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikantstva. Trebamo respektirati žrtve, pokloniti im se i jednostavno se osvrnuti na to kao lekciju. Treba prestati politizirati Jasenovac – poručila je u nedjelju predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović, referirajući se na najavljeni bojkot komemoracije žrtava logora u Jasenovcu koji posljednjih dana potresa političku i društvenu scenu.

“Nemojte nas sramotiti”

Podsjetimo, nakon što je Koordinacija židovskih općina odlučila da onamo neće poslati svoje predstavnike, kao jedan od razloga za takvu odluku navodeći i relativizaciju i revitalizaciju ustaštva, istu odluku donijeli su i Židovska vjerska zajednica Bet Israel te Srpsko narodno vijeće, dok se odluka romske zajednice tek očekuje. Predsjednica Grabar­-Kitarović naglasila je da postoje pojedinci koji umanjuju žrtve, ali i oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju iskoristiti kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskome narodu što “apsolutno odbacuje”. ­U Drugom svjetskom ratu je većina hrvatskog naroda pokazala da je na strani protuhitlerovske koalicije.

Međutim, to treba prepustiti povjesničarima, sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulirati u političke svrhe. Idemo se usredotočiti na ono što muči građane danas, a povijest sagledati objektivno. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja. Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti razgovor sa svima da vidimo što možemo učiniti – najavila je predsjednica.

U povodu 10. travnja, kada je prije točno 75 godina konstituirana Nezavisna država Hrvatska,oglasio se i predsjednik HSLS-a i član Domoljubne koalicije Darinko Kosor. ­ I na današnji dan treba jasno i nedvosmisleno dati do znanja da moderna hrvatska država nema ništa sa zločinačkim i marionetskim režimom NDH. To je bila tvorevina, koja se mimo volje hrvatskog naroda, odrekla dijela Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara te Baranje i Međimurja te zločinački režim koji je progonio i masovno likvidirao Židove, Rome i Srbe te sve Hrvate koji nisu podržavali ustaški pokret. Zato poručujem salonskim povijesnim revizionistima, od kojih većina nije niti aktivno sudjelovala u borbi za modernu Hrvatsku, nemojte nas sramotiti već skrušeno svi kleknimo pred svakom nevinom žrtvom naše napaćene povijesti – poručio je Kosor.

Lustig će položiti vijenac

Poziv na prekid bojkota dan ranije odaslao je i Tomislav Karamarko pa osudio svaku vrstu totalitarizma te zatražio da se “ujedinimo u poštovanju prema žrtvama”. No, jedan od rijetkih koji će se komemoraciji odazvati bit će oskarovac Branko Lustig koji će u Jasenovcu položiti vijenac jer je to jedini pravi put. Mislim da se ne može bojkotirati one koji su tamo umrli, rekao je Lustig.

>>Karamarko pozvao Židove i Srbe da ipak dođu u Jasenovac

>>'Jasenovac zaboraviti nećemo i ne smijemo, ali s Hrvatskom hoćemo mir i dobre odnose'

Komentara 128

PI
pinkec
00:27 11.04.2016.

Sa Jasenovcem se manipuliralo 70 god. i još uvijek se manipulira! Samo je jedna istina, a mrziteljin istine, morat će jednom otvoriti očii i pogledati se u ogledalu, jer samo ih istina oslobadja!

Avatar think pink
think pink
13:29 11.04.2016.

evo, moram pohvaliti predsjednicu na dobroj i nedvosmislenoj izjavi o pravoj prirodi ndh. BRAVO!!!

Avatar croatxl
croatxl
02:15 11.04.2016.

Bravooo predsjednice,to tako i je kome se svida ili nesvida ali to je istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije