Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opsežna potraga

Cvrtila o slučaju Salopek: Pregovori bi mogli trajati mjesecima

Tomislav Salopek
Foto: Reuters/ YouTube
09.08.2015.
u 20:24

Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje, priopćili su iz ministarstva Vesne Pusić

Ministarstvo vanjskih poslova i dalje radi na rješavanju slučaja otetog Tomislava Salopeka, priopćili su. Koriste sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju te konturirano rade da se slučaj uspješno riješi.

– Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije – priopćeno je iz ministarstva Vesne Pusić.

Stručnjaci, prema iskustvima drugih zemalja, pretpostavljaju da bi pregovori oko njegova puštanja na slobodu mogli trajati i mjesecima, ako je rok koji su postavili islamisti doista produljen, piše RTL. 

"Sad se očito pregovara, odnosno pokušava se rješavati situacija na način da završi sretno. S obzirom na to da je rok od 48 sati prolongiran jer ni egipatske vlasti tada nisu bile spremne na ustupke, oni su to prolongirali. U dosadašnjim slučajevima znalo je trajati mjesecima pa i do godine dana dok se ne bi stekli uvjeti dogovori za puštanje otetih", objašnjava prof. dr. Vlatko Cvrtila, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti. Uvjeren je da egipatske vlasti, ali i tajne službe brojnih utjecajnih zemalja, koriste sve kapacitete kako bi spasili Salopeka, ali i obranili Egipat od zastrašujućih džihadista. 

Tomislav Salopek je, podsjetimo, otet 22. srpnja, a u srijedu je Islamska država objavila video i postavila rok od 48 sati da se oslobode muslimanske žene iz egipatskih zatvora inače će ubiti našeg državljanina, 30-godišnjeg oca dvoje djece iz slavonskog Vrpolja. Taj rok je prošao u petak, a prema neslužbenim informacijama, džihadisti su ga produžili za još 48 sati.

Tomislavova supruga Nataša zajedno s ministricom Vesnom Pusić u petak kasno navečer vratila se iz Egipta.

S druge strane, egipatske vlasti pokrenule su veliku potragu za našim državljaninom. U potragu je uključena i specijalna jedinica egipatske vojske te antiterorističke jedinice ministarstva unutarnjih poslova, ali i ministarstvo sigurnosti te obavještajne službe. U potragu su uključeni i jurišni helikopteri Apache.

>> Egipat u potragu za Tomislavom Salopekom uključio i jurišne Apache helikoptere

>> Neizvjesnost nas ubija, tužni smo i u strahu, obitelj danima ne spava i ne jede

Komentara 47

DR
dragutinka
19:46 09.08.2015.

kako nam nedostaje jedan predsjednik kao sto je Mursi, da imamo skim razgovarati, ovako imamo sisija diktatora koji ubija i studente, civile, zatvara universitete, Bozje kuce,

Avatar ARENA
ARENA
15:58 09.08.2015.

Sretno!!!

BO
Borivoje
19:52 09.08.2015.

zasto nisu izvrsile zamjene, to jest osloboditi zene i naseg mladica, zar da na diktator sisi izigrava oslobodioca, kada svi znamo kako ubija i studente egipcane, zene, civile itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije