Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazi i zadnja šansa?

Imunološki propušta milijunski natječaj zbog straha od epidemija

Tamara Poljičanin
Žarko Bašić/Pixsell
08.07.2015.
u 17:00

Natječaji za cjepiva odnose se na tri godine jer se tako postiže bolja cijena, kaže Tamara Poljičanin

Zbog toga jer još uvijek nema proizvodne dozvole za bakterijska cjepiva i krvne pripravke, Imunološki zavod za čak tri sljedeće godine ostaje bez domaćeg tržišta cjepiva i krvnih pripravaka te milijunskog prihoda jer se neće stići javiti na natječaje za nabavu cjepiva koje je početkom mjeseca raspisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Da zadrži ključno domaće tržište, Imunološkom neće pomoći ni eventualna odluka Agencije za lijekove (HALMED) da vrati proizvodne dozvole kompaniji koja ih je izgubila zbog neprimjerenih uvjeta proizvodnje. Odluka HALMED-a trebala bi uslijediti u rujnu, no čak i ako bude pozitivna, to će biti prekasno za opskrbu domaćeg tržišta jer je rok za prijavu na natječaje HZJZ-a sredina, odnosno zadnji dani kolovoza. U HZJZ-u ističu da su natječaji bili raspisani u zadnji čas da se spriječe epidemije opasnih bolesti poput difterije, dječje paralize ili morbila.

Bilo nas je strah nestašice cjepiva

– Nama je javni interes na prvom mjestu, i ne želimo da Hrvatska ostane bez cjepiva jer nismo na vrijeme proveli natječaje i osigurali opskrbu. Od veljače govorimo da ih treba raspisati jer nas je bilo strah nestašice cjepiva koje nam se događaju ove godine jer smo lani zakasnili s nabavom. Sve zemlje u okruženju već su završile natječaje ili su oni u tijeku – kaže Tamara Poljičanin, ravnateljica HZJZ-a, te ističe da je ugovaranje na dvije ili tri godine na tom tržištu uobičajeno jer se time postižu bolje cijene i bolja opskrba.

Drugim riječima, da se čekala odluka HALMED-a nakon inspekcije provedene u lipnju i natječaji za kupnju cjepiva raspisali u rujnu ili listopadu, Hrvatska bi bila u ozbiljnoj opasnosti da ostane bez cjepiva. Dobar dio lijekova koji se traži u natječaju radio je Imunološki i opskrbljivao hrvatsko tržište sve dok zbog neprimjerenih uvjeta proizvodnje nije izgubio dozvole, a Imunološki bi se na poziv HZJZ-a, pod uvjetom da dobije natrag dozvole, mogao javiti nedugo nakon roka zaključenja natječaja. U kompaniji su optimistični o pitanju HALMED-a, no mogućnost da ostanu bez hrvatskog tržišta mogla bi pokopati i zadnje nade u opstanak tvrtke i zadržavanje proizvodnje, čak i ako se nađe novac za ulaganje u nove pogone.

>>Pročitajte emotivno pismo koje je Rude poslao Milanoviću

>>Šest oporbenih stranaka: Nakon odbijanja Visia Croatice Imunološki ide u stečaj

Komentara 4

OB
ObrenM
18:04 08.07.2015.

Ostaje nam nada,da ce ovi lopovi pred posteni sud hrvatskoga puka,najkasnije u trecem mjesecu 2016 god.Tada ce biti-ja nisam nista znao.Molim buducu vlast,da im ukine faraonsku zastitu.

Avatar whitesox
whitesox
17:19 08.07.2015.

ovoj vladi je najbitnije da se sojevi bakterija prodaju njenim igračima!ko hebe radnike i godine istraživanja!truda zaposlenih!to je 0 bodova za njih!sramota!čemu uče mlade svojim primjerom?!

DJ
djurex
17:47 08.07.2015.

koji supljak od izgovora.. kao prvo ukinuli ste im dozvolu jer su losi radni uvjeti ha ha smijesno 2.koliko kostaju cjepiva za 3 godine?? (uvijek fali iznos novca) 3.Koliko kosta spas imunoloskog 4.je li drzava mogla spasiti imunoloski da kompenziraju cjepiva ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije