Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimizam

Domaćih na Jadranu devet posto više nego prošle sezone

Pula
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
07.09.2015.
u 23:00

Domaćih je turista u osam mjeseci na Jadranu i u Zagrebu, inače, bilo 1,07 milijuna, a sa zamalo šest milijuna noćenja također drže treće mjesto, iza njemačkih i talijanskih noćenja.

Na moru je od početka godine od Hrvata bilo više jedino Nijemaca i Slovenaca. Treći po brojnosti, domaći su turisti u osmomjesečnom razdoblju bili brojniji čak devet posto nego lani. Skokovit rast broja domaćih gostiju za ministra turizma Darka Lorencina samo je još jedan dokaz da se ekonomska situacija u Hrvatskoj definitivno kreće nabolje.

– Dio građana zasigurno još osjeća krizu, ali turističke brojke potvrđuju da se gospodarska situacija poboljšava i da potrošnja raste – kaže Lorencin. – Broj domaćih gostiju brže je rastao u odnosu prema lani tijekom predsezonskih mjeseci što nas, naravno, veseli, jer je i to znak da projekt produljenja sezone ‘Hrvatska 365’ daje rezultata. Zahvaljujući toj akciji poneki su građani zasigurno neka inozemna putovanja zamijenili domaćim destinacijama. Ali jako je znakovito da je broj domaćih turista rastao i u špici, u kolovozu, kad su cijene na Jadranu najviše – zaključuje Lorencin.

Rusi i dalje u minusu

Domaćih je turista u osam mjeseci na Jadranu i u Zagrebu, inače, bilo 1,07 milijuna, a sa zamalo šest milijuna noćenja također drže treće mjesto, iza njemačkih i talijanskih noćenja. Stranaca je u tom razdoblju bilo oko 10,5 milijuna, a donijeli su 60 milijuna noćenja. U plusu su praktički svi, od gostiju s tradicionalnih do novih tržišta, a u kolovoškoj su špici, recimo, Mađari, Britanci, Amerikanci, Španjolci brojem noćenja lanjske brojke nadmašili za 15 do čak 28 posto. Među prvih dvadeset nacija, koje su za odmor izabrale Hrvatsku, podbacuju jedino Rusi, Norvežani i Danci.

Ukupno, sezona je zasad brojem gostiju od lanjske bolja osam posto, dok je noćenja 6,5 posto više. U plusu sudjeluju sve županije, no najveći rast s oko 672.000 posjetitelja i nešto više od 1,15 milijuna noćenja bilježi glavni grad. Zagreb je pritom turistima bio podjednako zanimljiv tijekom svih osam mjeseci i u ljetnoj špici. Na razini osmomjesečnog razdoblja naša metropola knjiži 13 posto više gostiju, a u kolovozu, recimo, rast od 14 posto.

– Sezona je uspješna, a i kolovoz je opravdao sva naša očekivanja. Od turizma u rujnu također puno očekujemo. Najave za nastavak sezone su dobre, a upravo mjesec rujan svake godine sve više ulazi u glavni dio sezone – zadovoljan je ministar Lorencin.

Po nekima bi, štoviše, turistička 2015. mogla biti sezona za pamćenje.

– Sve se posložilo, od problema u kojima su se našle neke konkurentske mediteranske zemlje do vremenskih prilika. Već dugo, naime, nismo imali ovako dugo toplo ljeto – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Domaći su, inače, natprosječno česti gosti takozvanog zimmer freija.

Hvala Tunisu i Egiptu

– Obiteljski smještaj ima najširu lepezu ponude, za svaki džep, i za one koji hoće vilu s bazenom, ali i za one koji traže apartman s dvije zvjezdice. Zahvaljujući tom rasponu u obiteljskom smještaju na Jadranu se i u špici moglo noćiti za stotinjak kuna – kaže Pinezić, koji vjeruje da se problemi u kojima su se našli Egipat, Tunis, Turska prema hrvatskom Jadranu okrenuli i neke Hrvate, a ne samo Nijemce, Talijane, Austrijance... Kako god, nadam se da rast broja domaćih gostiju na Jadranu stvaran znak oporavka i rasta standarda. To priželjkuju i jadranski ugostitelji koji oduvijek govore da im je u dobrim vremenima najbolji gost bio upravo domaći gost.

– Zasad masovni povratak domaćih u restorane tek čekamo. Nekad su naši ljudi izlazili svaki dan na večeru, sada možda jednom na ljetovanju – kaže šibenski ugostitelj Ante Mihić.

>> Novi rekordi u hrvatskom turizmu! Ovo je TOP 5 destinacija

>> Evo što je oduševilo dansku obitelj koja je svoj dom zamijenila hrvatskim

Komentara 8

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
10:11 08.09.2015.

Domaćih kelnera, čistačica, zaštitara i receptora na Jadranu devet posto više nego prošle sezone..

Avatar pesimist
pesimist
06:09 08.09.2015.

Ma da, peglali kartice i sad grcaj do slijedeće sezone, nema tu keširanja, a dok nema keširanja nema ni pokazatelja ministre.

MA
Maja28
07:20 08.09.2015.

Samo da je ljeto bilo kišno, vidjeli bi koji su rezultati. Nije dobra sezona Lorencovom zaslugom i strategijom nego Božijom voljom. Zanimljiva je priča i sa zavodom za zapošljavanje. Manje nezaposlenih a nije otvarano radnih mjesta. Jedino sezonci. A vidjett ćemo stvarno stanje (r) kada se sezonci vrate kući.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije