Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Orešković: Hrvatska će ispuniti kriterije iz Maastrichta, ali to ne znači da ćemo sutra ići uvesti euro

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, premijer Tihomir Orešković i potpredsjednik Vlade Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.03.2016.
u 10:44

– Merkel je podržala naš program i to je vrlo bitna poruka – kazao je na početku sjednice Orešković.

Na početku sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković komentirao je svoj susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu te posjet predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska Zagrebu, migrantsku krizu i izradu proračuna.  

– Imali smo odličan sastanak u Berlinu s gospođom Merkel. Teme su bile vrlo bitne za Hrvatsku. Pojačali smo naše odnose s Njemačkom. Govorili smo o investicijama, moramo još pojačati partnerstvo s Njemačkom. U njemačkim medijima bili su odlični komentari, što je dobro za Hrvatsku – kazao je Orešković i dodao da je Hrvatska napravila veliki korak jer se o sastanku govorilo u cijeloj Europi.  – Uvjeren sam da ćemo vidjeti pozitivne pomake, tražili smo investicijski forum gdje možemo početi stvarati kontakte i pojačati investicijsku suradnju. Merkel je podržala naš program i to je vrlo bitna poruka. Sastanak je trajao malo dulje nego što sastanak na ovom nivou inače traje, to je pozitivan signal da je Njemačka spremna slušati. Prezentirao sam pet točaka koje svi znamo, usredotočit ćemo se na dug i deficit – kazao je Orešković te dodao kako će Hrvatska ispuniti kriterije iz Maastrichta. 

– To je odlična poruka, a to znači da će se dug početi smanjivati i da će deficit biti ispod tri posto. To ne znači da ćemo sutra ići uvesti euro, prvo moramo ispuniti kriterije i onda ćemo imati mogućnost, pa ako ćemo željeti uvesti euro, moći ćemo to obaviti – kazao je Orešković.  

– Predsjednik Tusk je bio kod nas i govorili smo o migrantskoj krizi. Ministru Orepiću bih zahvalio jer nam je Europa dala podršku i ojačala našu inicijativu s državama na ruti. Pojačali smo na granici Makedonije i Grčke našu policiju. Od susjeda čujem pozitivne komentare zbog dobre suradnje – kazao je Orešković. 

– U Grčkoj će se jačati Schengen, kao što je jučer rekao Tusk. Traži se da se taj migrantski val drastično uspori. To ćemo vidjeti kroz nekoliko tjedana – kazao je Orešković i dodao da je u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku EU –Turska. 

– U Sloveniji vojska već pomaže policiji, a i u Srbiji postoji ta mogućnost. Nećemo sutra aktivirati vojsku, nego ćemo promjenama zakona omogućiti da se vojska uključi u čuvanje granice – kazao je o promjenama zakona koje je Vlada danas usvojila, a koji će omogućiti vojsci da pomaže policiji u čuvanju granice. Ministar Orepić rekao je da bi se izmjene u vezi s vojskom odnosile na iznimne situacije u kojoj bi pomagali policiji u čuvanju granice.  

– Sada svi radimo na proračunu. Mnogo je posla ispred nas, ali smo na pravom putu. Budući da nam je i Njemačka dala podršku, to je pozitivan signal – zaključio je svoj uvod u sjednicu Orešković. 

Vlada je na sjednici u petak prihvatila prijedloge dopune Zakona o nadzoru državne granice i dopune Zakona o obrani kojima se omogućava da iznimno, kada Ministarstvo ili predsjednik Vlade ocijene potrebnim zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice na način propisan Zakonom o obrani.

 Predloženo je donošenje dopuna obaju zakona po hitnom postupku i one su upućene na usvajanje u Hrvatski sabor, s obzirom da to zahtijevaju "osobito opravdani razlozi koji se odnose na dosege trenutne migracijske krize", navodi se u obrazloženju prijedloga tih zakonskih dopuna, uz napomenu da za njihovu provedbu nisu potrebna dodatna sredstva. 

 Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako se radi o refleksu na trenutnu situaciju i okruženje i da će se Oružane snage u nadzoru granice koristiti samo iznimno i prema uputama policije.

 Predloženom dopunom Zakona o obrani propisuje se da Oružane snage RH mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje nadzor državne granice i da odluku o pružanju potpore Oružanih snaga policiji donosi Vlada na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, pojasnio je ministar obrane Josip Buljević.

 U obrazloženju prijedloga navodi se kako se zbog migrantske krize s kojom se suočavaju države na tzv. "balkanskoj ruti“ i članice Europske unije pojavila mogućnost potrebe da Oružane snage Republike Hrvatske daju potporu u zaštiti državne granice, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. To je potrebno radi otklanjanja moguće ugroze suvereniteta Republike Hrvatske te omogućavanja policiji da nesmetano obavlja svoj posao, objašnjava predlagač. Stoga se, ako Ministarstvo unutarnjih poslova ili predsjednik Vlade RH procjene, na temelju analize rizika zbog velikog pritiska migranata i potencijalnog izbijanja humanitarne krize, da je povećana ugroza unutarnje sigurnosti i da postoji prijetnja sigurnosti državne granice, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice.

Cijeli dnevni red možete pogledati na stranici Vlade

>>Kosor: Vlada ne funkcionira. Neka se svi resetiraju ili idemo na nove izbore

Komentara 74

KA
KaNiDora
09:47 04.03.2016.

Gdje su reforme ??

DU
Deleted user
10:27 04.03.2016.

Dopunite zakon o obrani i da se svim dezerterima koji pobjegnu u Brisel ili Minhen za vrijeme rata, može oduzeti sva imovina i državljanstvo, kako su radili Amerikanci u 2. svjetskom ratu...

MI
mijolijo
10:39 04.03.2016.

Kad će Orešković lupiti šakom od astal,siniju stol.....i staviti do znanja lopovima tko je glavni i odgovorni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije