Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladin povjerenik

Bricelj odustao, Ramljak na čelu Agrokora?

Ante Ramljak
Foto: Slavko Midžor/Reuters/PIXSELL
1/10
10.04.2017.
u 07:15

Radio je kod bivšeg ministra financija B. Škegre u tvrtku Quaestus te u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija dok je ministar bio R. Čačić

Ante Ramljak, kako neslužbeno doznajemo, bit će novi povjerenik za Agrokor, koji će morati provesti financijsko, vlasničko i organizacijsko restrukturiranje, a Vlada bi ga trebala danas potvrditi na sjednici Vlade. Ramljak je radio na izradi zakona o Lex Agrokoru, pa se je od početka njegovo ime spominjalo kao najizglednije na poziciji povjerenika. Iako s tim izborom nisu bili najsretniji svi u HDZ-u. No ionako je sada najvažnije da se cijeli proces najbolje napravi, jer ipak je riječ o najvećem restrukturiranju u zemlji nakon rata, a kako i neki u Vladi kažu, proces koji će značiti  kraj socijalizma i novi list za domaću ekonomiju.

U Vladi su neizravno govorili da žele na čelu Agrokora stručnjaka s međunarodnom karijerom koji nema političku pozadinu, pa su i mnoge s takvom biografijom kontaktirali, a neki su i bili ovaj vikend u Vladi na razgovoru. No moguće i zbog kratkoće vremena u kojem bi netko morao u dva dana promijeniti posao, izbor je ostao na Ramljaku, kojem pak neki upravo zamjeraju neizravnu političku povezanost. Naime, Ramljak je jedno vrijeme radio kod bivšeg ministra financija Borislava Škegre u njegovoj tvrtki Quaestus, a za vrijeme dok je Radimir Čačić bio ministar gospodarstva, Ramljak je bio u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. No, nije nebitno spomenuti da ima i dugogodišnje iskustvo na poslovima restrukturiranja, spajanja i preuzimanja koje je stekao u investicijskoj kući Caib. U  toj tvrtki dio karijere proveo je i Branimir Bricelj čije se je ime jučer tijekom dana pojavilo kao najizglednije na poziciji povjerenika, čak je i viđen kako ovaj vikend ulazi u zgradu Vlade, no na kraju je navodno sam odustao od tog posla. Inače, Bricelj ima zavidnu međunarodnu karijeru na poslovima restrukturiranja. Ranije ovog tjedna uz Ramljaka, u jednom se je trenutku pojavilo i ime bivšeg čelnika Siemensa za Hrvatsku – Uwe Gregoriusa. No nakon što je tijekom vikenda poručeno da će povjerenik biti Hrvat, njegovo ime je ubrzo ispalo iz igre.

Među kandidatima koje je Vlada kontaktirala tražeći novo vodstvo Agrokora bio je i konzultant Milan Račić.

Uz ime povjerenika i sudbine Agrokora, mnogi se ovih dana pitaju koga će Ivica Todorić povući za sobom, koliko će novca izgubiti ulagači i poslovni partneri koji su sve donedavno vjerovali da je Agrokor zlatna koka na kojoj će i sami profitirati? Po zadnjim poznatim podacima Agrokor ima oko 26 milijardi kuna duga prema bankama i kupcima obveznica među kojima najlošije stoje oni koji su među zadnjima ušli u kolo, te 16 milijardi kuna obaveza prema dobavljačima. PIK obveznica koje su povukle Ivicu Todorića u provaliju postale su bezvrijedna roba, pa su uz Todorića, njihovi imatelji najveći gubitnici. Riječ je o rizičnom vrijednosnom papiru preko kojega su strani investitori u Agrokor upucali 485 milijuna eura, a za nju danas mogu dobiti tek 20-ak milijuna eura.

Tržište vjeruje da svatko tko posjeduje taj dužnički papir ne može računati da će u svibnju 2018. godine, kada dospijevaju na naplatu, za njega dobiti ni dvadeseti dio početne vrijednosti, pa se njima trguje za približno 5 posto početne cijene. Još 2014. godine za Agrokorovu PIK obveznicu grabilo se pedesetak utjecajnih ulagača od Kanade do Azije, među kojima je bilo i puno stranih mirovinskih fondova. Danas iste te PIK obveznice kupuju najveći kockari jer malo tko može znati što će ostati od Agrokora i Todorićevih udjela kada, još uvijek nepoznati, državni povjerenik završi svoj posao. Špekulativno tržište, dakle, kaže, da vlasnici PIK obveznica, teških više od 550 milijuna eura kada se uračunaju i kamate, danas vrijede 5 posto počne cijene ili dvadesetak milijuna eura.

Preostale tri obveznice teške 925 milijuna eura, dospijevaju na naplatu 2019 i 2020. godine, ali ni taj dužnički papir s garancijom najkvalitetnijih kompanija u sustavu Agrokor trenutačno nije visokovrijedna roba te mu je cijena pala na svega 30-ak posto. Imatelji Agrokorovih obveznica zasad su izgubili 70 posto od 925 milijuna eura uloženih sredstava. Velik je to novac zbog kojega nitko ne bi trebao imati iluzija kako će vjerovnici imati milosti. Poznavatelji prilika nadaju se da će obveznicama cijena rasti ako prinudna uprava pohvata konce te normalizira poslovanje i novčane tijekove unutar Agrokorovih kompanija.

Sve su uključene strane, pa i vlasnici PIK obveznica, angažirale vrhunske pravnike da prouče odredbe lex Agrokor jer se nitko nije susreo sa sličnim modelom spašavanja neke tvrtke. Mogu li i hoće li vlasnici Agrokorovih obveznica tužiti državu nijedan od pravnika s kojima smo se konzultirali nije mogao dati odgovor! Proizvodne kompanije garantirale su i za Agrokorove bankarske kredite, pa je jasno da ni ruski bankari neće moći izvući sve što su upucali u Agrokor. Zato će se između njih i dobavljača neprestano voditi oštra bitka, u kojoj su, nažalost, dobavljači slabija strana jer nemaju nikakva pokrića te im je obustava isporuke robe jedino oružje s kojim raspolažu.

>> VIDEO Pernar pomoću boca alkohola objasnio slučaj Agrokor

>> Kolakušić: Lex Agrokor krši Ustav! Reakcija burze i odgovornih osoba je bila katastrofalna

Komentara 11

Avatar Ledeni
Ledeni
07:30 10.04.2017.

Kud HDZ prođe kamen na kamenu ne ostane. Sad će ovaj zabiti zadnji čavao u lijes Hrvatske privrede.

Avatar istovari
istovari
07:43 10.04.2017.

Mora da ima dobre reference... ili je ero, adezovac ili Todorićev rodijak...

VO
vorda400
07:32 10.04.2017.

Ako je radio sa skegrom onda zna sto je ta vlada napravila da nastane agrokor ovo je idealno doslo oporbi pred izbore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije