Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

Plenković: Bit će sličan broj ministarstava. Ništa još nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno

Božo Petrov i Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/10
03.10.2016.
u 23:53

Moguće je da ću sljedećeg ponedjeljka predsjednici donijeti potrebne potpise da postanem mandatar, najavio je Andrej Plenković

Ključni pregovori HDZ-a i Mosta nastavljeni su danas, nenajavljeno, u Mostovoj središnjici, nakon što su na prethodne tri runde razgovora mostovci dolazili u središnjicu HDZ-a. Mala politička predstava očito je bila potrebna Mostu kako bi prisnažio svoju poziciju u pregovorima koji su se zakomplicirali uoči dogovora o ustroju moguće Vlade HDZ-a i Mosta, odnosno podjeli resora. Ipak, i Andrej Plenković i Božo Petrov večeras su rekli da bi pregovori trebali završiti ovaj tjedan kako bi Plenković u ponedjeljak, 10. listopada, predsjednici RH donio 76 potpisa. Večeras su pregovori završili oko 19 sati, a prethodio im je uobičajen HDZ-ov stranački sastanak na kojem sudjeluju i oni koji nisu dio pregovaračkog tima (Šeks, Butković, Tolušić).  

- Sastanak je bio plodonosan, zadovoljni smo. Razgovarali smo o ustrojstvu vlade i još nekim prijedlozima. O tome će se još razgovarati ovaj tjedan i trebali bi završiti pregovore kroz ovih tjedan dana – rekao je večeras Petrov. I Plenković je zadovoljan pregovorima te je poručio da nikakvog zastoja u pregovorima nije bilo.      

- Dotakli smo se teme ustroja buduće Vlade, želimo stvoriti stabilnu vladu. Imamo vremena ovaj tjedan za preostale detalje. Najkasnije u ponedjeljak ćemon biti u poziciji dobiti predsjedničino povjerenje za sastavljanje Vlade - rekao je Plenković.

Petrov je podsjetio da još moraju dogovoriti zajednički program buduće Vlade te da su načelno razgovarali o ministarstvima kakva su danas i kako bi mogla izgledati u budućnosti. Ni Petrov ni Plenković nisu htjeli otkriti koliko bi i koja točno ministarstva pripala Mostu. Prema neslužbenim informacijama iz Mosta posljednjih nekoliko dana čulo se da Most traži pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, ali i mjesto šefa Sabora. Neslužbene informacije iz HDZ-a glasile su da su im voljni dati pet ministarstva i potpredsjednika Vlade, ali ako Most inzistira na mjestu šefa Sabora da bi onda dobili manje ministarstava. Međutim, pojedini izvori iz HDZ-a kažu kako su u toj stranci cijelo vrijeme stava da bi Mostu trebala pripasti četiri ministarstva, no to vjerojatno ovisi i o tome hoće li Vlada, kao i dosad imati 20 ministarstava, ili će broj biti reduciran. Petrov se danas, kao ni Plenković, nije izjasnio traži li Most mjesto šefa Sabora, a šef HDZ-a je na pitanje o toj poziciji rekao da je važna, odnosno jako važna na potpitanje bi li se HDZ odrekao te pozicije.      

- Bit će sličan broj ministarstava, radimo po načelu da ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno – rekao je večeras Plenković.      

U nedjelju je Plenković izjavio kako očekuje dogovor s Mostom iako su iz HDZ-a neslužbeno stizale informacije da je Most počeo otezati i komplicirati te da se nisu izjasnili o ustroju Vlade koji je HDZ predložio Mostu. Plenković je dan uočio pregovora izjavio da današnji sastanak nije prijelomni trenutak jer će, dodao je sve biti dogovoreno do 14. listopada kada će biti konstituirajuća sjednica Sabora na kojoj Plenković, bude li dogovorena, kani predstaviti i novu Vladu. Osim podjele resora i zajedničke programske politike Vlade, HDZ-u i Mostu predstoji i dogovor o vertikalama na kojima inzistira Most. Most, naime, traži da svaka strana bude potpuno odgovorna za ministarstva i tvrtke u resorima tih ministarstava koje joj pripadnu. Budući da Most želi ministarstvo energetike, koje bi nastalo izdvajanjem energetike iz Ministarstva gospodarstva, žele i kontrolu u svim energetskim tvrtkama, koje su i najznačajnija i najbogatija javna poduzeća.      

– Nema kontrole što se tiče ustroja nove Vlade, postoji jedna Vlada, jedinstvena politika i zajednički rad u Vladi – odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje o mogućim vertikalama.

>> Igre moći u sastavljanju Vlade – hoće li HDZ i Most izbjeći ‘cik-cak’ model

>> Počeli ključni pregovori o sastavu Vlade. Plenković otišao iz središnjice: 'Most nas je zvao da vidimo njihove prostorije. Tamo još nisam bio pa se veselim'

Komentara 56

HO
Horisonte
20:28 03.10.2016.

A blago li vam je :) nemate vi nikakvih problema ! Ahahahaha, živjeli pregovori !

DU
Deleted user
19:48 03.10.2016.

Znači rastrančirali su plijen i sada svatko u svoj brlog! Zanima me koji je dio etno biznismen Pupi dobio!

Avatar jura37
jura37
20:17 03.10.2016.

Mostu treba predsjednik sabora za donosenje hitnih zakona a ne stavljanje na cekanje poput reinera, te 5 ministarstava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije