Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Hollywood kod psihijatra

29.04.2007.
u 15:51

Apsurdni je trend prisutan već neko vrijeme, ali u predstojećoj kinosezoni zbog osobito velikoga broja najnovijih nastavaka poznatih filmskih serijala posebno dolazi do izražaja. Trend bi se ukratko mogao dijagnosticirati ovako; što su filmovi prazniji, plošniji, vizualno i akcijski agresivniji, što više kompjutori zamjenjuju ljudsku ruku, to se više furaju na psihologiju.

Promotivni materijali većine nastavaka koji će obilježiti sljedeće filmske mjesece vrve rečenicama po kojima biste pomislili da  iza naslova stoje u najmanju ruku Bergman, Antonioni, Chabrol, Fassbinder i slična imena. Primjerice, u "Spidermanu 3" Peter Parker "vodi najtežu borbu, onu koja se odigrava u njemu samom".

Nesumnjivo duboki psihološki lomovi primjereno su (suptilno) i oslikani; kada je normalna onda je njegov kostim uobičajeno crveno-plav, a kada je mračan onda postaje crn!? Dr. Jekyll i Mr. Hyde u životinjskom svijetu, točnije u skupini paučnjaka - zovite odmah Dr. Dollitlea! U trećem nastavku "Pirata s Kariba" - podnaslovljenom "Na kraju svijeta" - gusari nemaju samo strahovitu dvojbu na čiju se stranu svrstati u velikoj završnoj borbi, nego podliježu i velikim psihološkim naporima, ako je vjerovati djetinjastim umotvorinama autora press materijala, da se odrede prema budućnosti slobodarskog načina gusarskog života...

Serijal o Harryju Poteru bio je i dosad pun "mraka", ali baš peti nastavak sadrži dosad najtežu bitku glavnoga junaka s silama... Uvježbani ubojica Jason Bourne ("Bourneov identitet", "Bourneova nadmoć") u trećem, najkompleksnijem nastavku "mora loviti svoju prošlost da bi mogao pronaći svoju budućnost". I tako dalje.

Očito je da autori nastavka nemaju puno promotivnih aduta za filmove kojima je jedini cilj krajnje predvidljivim i dobro utabanim stazama dići više novca nego prošli put, ali inzistiranje na nekakvim psihološkim dubinama apsurdno je da ne može biti apsurdnije.

 Osim najbanalnijih podjela na dobro i zlo, psihologizacije u hollywoodskim filmovima ne samo da nema, nego se od nje, dapače, bježi kao što vrag bježi od tamjana! Ali, to je nešto što se očito može dobro prodati širokoj (američkoj) publici koja ima osjećaj da je puno pametnija ako ushićeno reagiraju na filmove koje se reklamira kao psihološke razrade prethodnih dijelova serijala negoli kao još napredniju hrpu kompjuterskih efekata.

Pa, nasuprot činjenici da su filmovi čiji su redatelji najbliže surađivali s kompjuterima jednako "psihološki" koliko i igrice tetris ili potapanje brodova, zasigurno ćemo najviše prave psihologije, mozga i promišljanja ovoga ljeta vidjeti tek kada nam na velike ekrane stignu "Simpsoni"!

Želite prijaviti greške?