Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena Hrvatska:

'Ni lijeve ni desne političke akrobacije ne žele reći ništa o štetnosti TTIP-a'

TTIP
Foto: Reuters/PIXSELL
11.10.2015.
u 13:52

Kandidati i kandidatkinje za budući sastav Sabora, kažite biračkom tijelu svoj stav o TTIP, zahtjeva inicijativa Zelena Hrvatska

– Kandidati i kandidatkinje za budući sastav Sabora, kažite biračkom tijelu svoj stav o TTIP! Zahtijevamo od svakog političkog kandidata i kandidatkinje koji se kandidiraju za zastupnike u Hrvatskom saboru, da javno iskažu i obrazlože svoj stav prema Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama- TTIP, i da kao odgovorni političari zaštite hrvatske nacionalne interese i usprotive se svođenju Hrvatske na korporativnu koloniju a građana i građanki na korporativne sluge – stoji u priopćenju Zelene Hrvatske, a kojeg potpisuju a Press centar za okoliš Hrvatske Ljiljanka Mitoš Svoboda i dr. sc. Ivica Kelam, za Zeleni Hrvatske Zdravko Peko te za Savez Nijemaca i Austrijanaca Hrvatske Vesna Pichler.

– Više od tri milijuna Europljana iz građanske inicjative STOP TTIP, potpisalo je i predalo u Europski parlament u Briselu peticiju protiv TTIP-a, Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) o kojemu Sjedinjene Države i Europska unija pregovaraju od srpnja 2013. u tajnosti i bez znanja građana, a na štetu EU. Europska javnost u Njemačkoj, Francuskoj, Rumunjskoj, Nizozemskoj, Italiji, Engleskoj, Belgiji i drugim državama prosvjeduje protiv TTIP-a i sličnih sporazuma poput CETA (sporazuma o trgovini i investiranju između EU i Kanade), jer ne žele da njihove države sudjeluju u pregovorima i stvaranju robovskog pakta na štetu građana EU – stoji u priopćenju.

Navode kako TTIP i njegovih srodni urotnički sporazumi namjeravaju uništiti ljudska prava, demokraciju, poljoprivredu, okoliš i prirodna bogatstva, obrazovne i zdravstvene sustave, nacionalne financijske sektore, javne usluge, civilni sektor i prava manjinskih naroda pojedinih država članica EU.

– Političari i političarke u Hrvatskoj, koji se kandidiraju za slijedeći sastav Sabora iz SDP, HDZ, HSP, HNS i ostalih stranaka lijevih i desnih političkih akrobacija, izbjegavaju svome biračkom tijelu objasniti koje koristi, štete i stvarne opasnosti TTIP sporazum nosi Hrvatskoj. Političari i političarke u Hrvatskoj nemaju moralno pravo i dalje šutjeti o TTIP-u pred svojim biračkim tijelom, prešućujući veliki problem u koji se Hrvatska uvaljuje pristajući na potpisivanje TTIP sporazuma. Zahtijevamo od svakog političkog kandidata i kandidatkinje koji se kandidiraju za zastupnike u Hrvatskom saboru, da javno iskažu i obrazlože svoj stav prema Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama, TTIP, i da kao odgovorni političari zaštite hrvatske nacionalne interese i usprotive se svođenju Hrvatske na korporativnu koloniju a hrvatskih građana na korporativne sluge – zaključuje Zelena Hrvatska.

>> Preko 100.000 ljudi na velikom prosvjedu protiv TTIP-a u Berlinu

Komentara 1

BU
bupo
20:34 11.10.2015.

ŽIVI ZID već duže govori i upozorava ljude da nam SDP i HDZ žele uvaliti TTIP. Nije čudo da vladajući izbjegavaju da se očituju oko TTIP-a kad već svi znaju da je to opet trpanje love u džep a nana štetu nas građana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije