Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Lalovac

Za razliku od prošle Vlade, prebacili smo teret na banke, a ne na građane

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
22.01.2015.
u 19:47

Ministar je kazao kako je s Vujčićem razgovarao o svim opcijama vezanim uz rast tečaja franka

U Dnevniku HRT-a gostovao je ministar financija Boris Lalovac koji je komentirao Vladin prijedlog da bi svi stambeni krediti trebali biti u kunama te otkrio što je dogovorio s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

 – Danas smo razgovarali o razvijanju novog modela za smanjenje loših kredita. Radimo na modelu tzv. najma kojim želimo smanjiti udio troška mjesečnog anuiteta s obzirom na ukupni mjesečni dohodak. Dali bismo određene poticaje da građani počnu živjeti od dohotka – kazao je Lalovac.

Ministar je kazao kako je s Vujčićem razgovarao o svim opcijama vezanim uz rast tečaja franka.

 – Nisam za donošenje brzopletih odluka – kazao je.

Osvrnuo se i na izjavu premijera kako bi svi krediti trebali biti u kunama.

 – Bitno je zabraniti kredite u egzotičnim valutama koje mogu imati špekulativne udare za ekonomiju – kazao je i dodao kako "fiksiranje" tečaja nije špekulativno rješenje. 

 – Od prošle Vlade se razlikujemo po tome što smo mi prebacili dio tereta na banke, a ne na građane – rekao je Lalovac.

Na pitanje što ako "poludi" euro kazao je kako smatra da do toga neće doći.

Osvrnuo se i na odluku Europske središnje banke kako planira pokrenuti prošireni program kupnje obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno. 

 – Ovo je dobra vijest za Hrvatsku i naše poduzetnike koji će se moći jeftinije zaduživati na europskim tržištima – kazao je Lalovac.

>> Udruga Franak: Vujčić iznosi neistine i huška građane na dužnike u 'švicarcima'

>> Intervencija na deviznom tržištu: HNB prodao 326,2 milijuna eura

Komentara 21

GR
greenvest
20:34 22.01.2015.

Izjava ministra Lalovca: " Sada ćemo se moći jeftinije zaduživati. Zato smo i ušli u EU da se jeftino zadužujemo". Stvarno sramotno. Izgleda da jedino o čemu razmišlja, što po noćima sanja je zaduživanje. Jadno.

GO
google385
19:52 22.01.2015.

tesko jako tesko iskreno zao mi gradana ali i drzave jer smo nespremni usli u trzisnu bankarsku ekonomiju

TE
TechnoCroat
20:33 22.01.2015.

lalovac! ti i linic ste se zaduzili u zadnjih par godina u dollarima 'zbog povoljijih kamata' kao sto ste i sami izjavili. dollar je isto porastao kao i franak oko18%. to je sad dodatno opterecenje za hrvatsku 5 puta vece nego svi krediti u francima. dali i tebi treba zabraniti kreditiranje u egzoticnim valutama? dali pomisljas fiksirati tecaj dollara? kako planiras prikupiti novac za to dodatno opterecenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije