Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVJEZDANO GOSTOVANJE

Višestruki dobitnik Grammyja i Oscara pred krcatim Lisinskim

Michel Legrande i Natalie Dessay
Davor Šiftar
16.02.2015.
u 15:58

Legendarni Michel Legrand izvrstan unatoč godinama. Što god pjevala, Natalie Dessay kraljica je svake pozornice, što je bila i u Lisinskom, dokazavši da uživa u svakoj pjesmi

Živa legenda krepkim je korakom izišla u subotu na pozornicu krcate dvorane Vatroslava Lisinskog. Michel Legrand, koji će za tjedan dana proslaviti 83. rođendan, višestruki je dobitnik Oscara, Grammyja i brojnih drugih nagrada, autor glazbe za dvjestotinjak filmova i vječnih melodija poput one iz "Šerburskih kišobrana" i pjesme "The Windmills of Your Mind" iz filma "The Thomas Crown Affair".

Predstavivši kontrabasista Pierrea Boussagueta i bubnjara Laurenta Naizeaua, Legrand je večer otvorio jam-sessionom koji je podsjetio i na dubok Legrandov trag koji je na svjetskoj jazz-sceni ostavio rame uz rame s velikanima od Milesa Davisa i Johna Coltranea nadalje. Pjesme su mu pjevali glasovi koji su također dio popularno-glazbene i kulturne svjetske baštine, a njima se pridružila i svjetska operna ikona Natalie Dessay.

Koloraturna sopranistica koja je na velikim svjetskim opernim pozornicama ostavila srce i grlo, stigla je prvi put u Zagreb s Legrandom predstavljajući njihov zajednički program i diskografski projekt "Entre elle et lui" (Između nje i njega) i pokazala kako veliku umjetnicu ne određuje repertoar.

Premda je u razgovoru pred publikom nakon koncerta istaknula da ovaj žanr pred njen glas postavlja nove zahtjeve, njen nastup samo je potvrdio pretpostavku da izvedba Legrandovih pjesama pred mikrofonom za Dessay predstavlja igrariju nakon svih onih vokalnih koloraturnih akrobacija u operama Händela, Mozarta, Bellinija, Donizettija, Verdija i drugih majstora. Još uvijek hitrim prstima Legrand s lakoćom žonglira harmonijama, a silno je šarmantan i kad svojim, ipak ostarjelim glasom "kvari" besprijekornu intonaciju svoje partnerice.

Što god pjevala, Dessay je kraljica svake pozornice. Bila je to i u Lisinskom, a njena ljupkost s Legrandovim se šarmom udružila u onom najvažnijem: silnom uživanju u svakoj pjesmi koje su i ovaj put osvojile i raznježile publiku. Ciklus Lisinski subotom još jednom je doveo u Zagreb velike zvijezde iza kojih, ma koliko kasno stigle, uvijek ostaje trag zvjezdane prašine i koje nam svijet barem na jednu večer učine blistavijim i ljepšim.

>> Za zaljubljene i one koji će to tek postati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije