Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teatar &TD

Multimedijalni koncert LP dua posvećen Johnu Cageu

John cage
arhiva
20.11.2012.
u 12:52

Začetnik nedeterminiranosti u glazbi, pionir elektroakustičke glazbe i nekonvencionalne upotrebe muzičkih instrumenata, Cage je zasigurno jedan od najutjecajnijih američkih skladatelja 20. stoljeća

Multimedijalni koncert LP Dua "Volite li Johna Cagea“, posvećen umjetniku čiju se stogodišnjica rođenja obilježava ove godine, održat će se u četvrtak 22. studenog u Teatru&TD s početkom u 21 sat. Na programu su Three Dances (1945.) za dva preparirana klavira i A Book of Music (1944.).

Jedan od najuspješnijih pijanističkih dueta u ovom dijelu Europe "LP Duo“ ovim će koncertom odati počast istinskom genijalcu i kralju poslijeratne avangarde. Začetnik nedeterminiranosti u glazbi, pionir elektroakustičke glazbe i nekonvencionalne upotrebe muzičkih instrumenata, Cage je zasigurno jedan od najutjecajnijih američkih skladatelja 20. stoljeća. Proučavajući indijsku filozofiju i zen budizam, počeo je koristiti slučaj kao kompozicijsku metodu i utemeljio američku aleatoriku. Osim što je uvelike promijenio poimanje glazbe, zvuka i tišine, Cage je uvelike utjecao i na percepciju odnosa skladatelj – izvođač – slušatelj. Cageov učitelj Arnold Schoeneberg rekao je da John Cage „nije skladatelj nego izumitelj genijalnosti“.

Cage je već je u dobi od 37 godina dobio priznanje američke Akademije umjetnosti i književnosti za zasluge u pomicanju granica u glazbi, a 1978. izabran je u američku Akademiju znanosti i umjetnosti. Usto je 1982. odlikovan visokim odličjem Viteza reda umjetnosti i književnosti za izniman doprinos na polju kulture. To odličje dodijelila mu je francuska vlada. John Cage bio je i zapažen pisac, a njegovu knjigu "Tišina“ John Rockwell predstavio je u New York Timesu kao ''najutjecajnije uvođenje orijentalne misli i religijskih ideja u umjetničku prethodnicu – ne samo u glazbu nego i u ples, umjetnost i poeziju". Cage je 1952. skladao dobro poznatu skladbu 4’ 33'' u tri stavka (bez ijedne odsvirane note) i po toj skladbi je postao vrlo poznat. Ta je skladba trebala omogućiti da slušatelji čuju zvukove svoga okruženja umjesto da čuju samo glazbu u 4 minute i 33 sekunde.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije