Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŽAN PRITISAK

Trgovinske sankcije EU protiv Rusije zadiru u financijski sektor i u naftnu tehnologiju

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.07.2014.
u 15:15

Aleksandar Bortnikov i Mihail Fradkov, šefovi obavještajnih službi FSB i SVR, dodani su na popis za sankcije

Europska unija danas je objavila kako je proširila opseg sankcija Rusiji na šefove obavještajnih službi. Sankcije su nametnute zbog uloge Rusije u sukobima u Ukrajini između kijevske vlade i proruskih separatista.

Aleksandar Bortnikov i Mihail Fradkov, šefovi obavještajnih službi FSB i SVR, dodani su na popis 15 ljudi i 18 entiteta kojima su zamrznuta sredstva i ograničena putovanja.

Sankcionirani su i šef sigurnosnog vijeća Nikolaj Patrušev, čečenski vođa Ramzan Kadirov, za kojega su u EU rekli da je davao izjave podržavajući aneksiju Krima i pobunu na istoku Ukrajine, te nekoliko vođa separatista iz Ukrajine, prenosi Reuters.

Istovremeno, EU je krenula u uvođenje dosad najoštrijih trgovinskih sankcija protiv Rusije. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u petak navečer je, naime, poslao pismo liderima 28 država članica u kojem ih traži da daju posebne ovlasti svojim veleposlanicima u Bruxellesu kako bi u utorak na sastanku veleposlanika bile uvedene sankcije koje kažnjavaju Rusiju u financijskom sektoru, vojnoj industriji, ali i visokim tehnologijama potrebnim ruskom energetskom sektoru.

Predlaže se uvođenje zabrane kupnje ili trgovanja obveznicama ruskih banaka u većinskom državnom vlasništvu, što bi moglo stvoriti snažan pritisak na rusko gospodarstvo. Predlaže se embargo na oružje, no samo na nove ugovore, ne i na one postojeće poput ugovora koji je Francuska sklopila s Rusijom o isporuci dvaju vojnih brodova za helikopterske napade. Na području visokih tehnologija, predlaže se obustava isporuke europske napredne tehnologije koja je Rusima potrebna za kompliciranije naftne bušotine. No, nije predviđeno da se sankcije odnose na tehnologiju vezanu uz plinski biznis, samo uz naftni, jer Europa želi "zaštititi energetsku sigurnost EU", koja u velikoj mjeri ovisi o ruskom plinu.

To su sve prijedlozi Komisije o kojima treba odlučiti Vijeće, no Van Rompuyevo pismo snažan je signal da će takav paket sankcija, najoštriji od svih koje su dosad uvele EU i SAD protiv Rusije, biti usvojen početkom sljedećeg tjedna. Dosad unutar Vijeća EU nije bilo složnosti oko ideje trgovinskih sankcija protiv Rusije jer su se mnoge zemlje bojale kako će to utjecati na njihova gospodarstva, no rušenje leta Malaysian Airlinesa iznad istočne Ukrajine nagnalo je mnoge zemlje poput Nizozemske da promijene stav.

>> Pusić: Treća faza, gospodarske sankcije Rusiji ovisit će o rezultatima istrage

>> Nogometni hladni rat: Fifa Putinu mora oduzeti Mundijal!

Komentara 61

DU
Deleted user
13:06 26.07.2014.

Kad će sankcije Izraelu za pokolje u Palestini?

Avatar hrvatsko_kraljevstvo.
hrvatsko_kraljevstvo.
15:58 26.07.2014.

Rusija je tigar od papira, bez prodaje energenata Zapadu mogu proglasiti bankrot, i zašto kmeče stalno Rusi ako ih nije briga za sankcije.

PL
@ploto@
22:51 26.07.2014.

Šoroševa platform 112 I nešto cia/mossad trolova.Smrt neoliberalnom korporativnom fašizmu !! Sloboda potlačenim narodima svijeta !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije