Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka kancelarka

Merkel: Čelnici EU "imaju volju" postići dogovor o tome kako pomoći da Britanija ostane u Uniji

Merkel i Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL
19.02.2016.
u 09:09

"Želja postoji da Britanija ostane članica Europske unije", rekla je Merkel novinarima nakon prvog dana EU summita u Bruxellesu. "Pokazuje se da dogovor neće biti lagan za sve, ali volja postoji".

Čelnici Europske unije "imaju volju" postići dogovor o tome kako pomoći da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji iako će postizanje dogovora biti teško za mnoge zemlje, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Želja postoji da Britanija ostane članica Europske unije", rekla je Merkel novinarima nakon prvog dana EU summita u Bruxellesu. "Pokazuje se da dogovor neće biti lagan za sve, ali volja postoji".

Nakon višesatnih pregovora Merkel je kazala da su zemlja članice stale iza zajedničkog europsko-turskog plana o ograničavanju broja migranata u Europu.

 "Važno je da smo danas ne samo potvrdili akcijski plan EU-Turska već smo kazali da je on naš prioritet", rekla je novinarima, govoreći o planu o zaštiti europskih vanjskih granica, smanjivanju broja izbjeglica i borbi protiv ilegalne migracije.

 Merkel je dodala da Austrija podupire plan EU-Turska, unatoč jednostranoj odluci da uvede dnevni limit za migrante. "U Europi, mi smo uvijek partneri", kazala je Merkel.

Summit EU-a koji se održava u četvrtak i petak, a bavi se prije svega izbjegličkom krizom i pitanjem ostanka ili izlaska Britanije iz EU-a, mogao bi trajati i više nego što je bilo predviđeno, izjavio je novinarima irski premijer Enda Kenny. "Moglo bi trajati i dulje", rekao je napuštajući zgradu u kojoj se održava summit, misleći prije svega na dogovor oko uvjeta članstva Britanije u Uniji.

 Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk želi predstaviti nacrt dogovora svim članicama EU-a u 11,00 sati, ali dužnosnici kažu da bi se to vrijeme moglo i pomaknuti.

 I sam Tusk kazao je da je "zasad postignut napredak ali da još puno toga ostaje za napraviti".

Talijanski premijer Mateo Renzi rekao je pak da je manje optimističan oko dogovora o Britaniji nego kada je došao na summit.  

Najteže pitanje mogućeg dogovora s Londonom ostaje ono koje se odnosi na doplatke za djecu nebritanskih radnika, koja ne žive s roditeljima na otoku. Predlaže se da se doplatci za takvu djecu indeksiraju prema standardima zemlje u kojoj žive, a ne prema britanskom standardu. Kod tog pitanja dio zemalja ne želi da se to primjenjuje retroaktivno, to jest za djecu radnika koji već rade u Velikoj Britaniji, nego samo za novoprodišle radnike ili novorođenu djecu radnika iz drugih zemalja članica koji rade u Velikoj Britaniji.

 Neriješeno je i pitanje razdoblja na koje bi se ograničile socijalne naknade za novopridošle radnike. Iako se ranije spominjala mogućnost da se novopridošlim radnicima ograniči pravo na socijalnu naknadu u prve četiri godine rada u Velikoj Britaniji, neslužbeno se saznaje da je britanski premijer David Cameron zaoštrio svoj zahtjev i traži da se takva ograničenja omoguće na razdobolje od ukupno13 godina - najprije prvih sedam godina, a onda bi se moglo produljiti dva puta po tri godine.
 Ostalo je još nekoliko neriješenih pitanja, koja se smatraju nešto lakšim od prethodna dva.

 Premijer Cameron izjavio je po dolasku na summit da želi "vjerodostojan dogovor" kako bi mogao uvjeriti svoje građane da na referendum glasuju za ostanak u Europskoj uniji. 

>> Prvi sastanak Europskog vijeća Tihomira Oreškovića. Juncker protiv nakane Austrije da zatvori granice za izbjeglice 

>> Tko je gubitnik, a tko dobitnik sastanka Vijeća EU

Komentara 7

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
09:33 19.02.2016.

Ovo je najveca blamaza EU,zamisli mole clanicu da ostane clan,a ona kao nevina dama ko fol necka se smjesno zaista.Daj boze da ovakva unija ostane dugo na okupu,mozda je i najbolje da se raspadne ipak.

Avatar nekakav
nekakav
10:46 19.02.2016.

'u europi mi smo uvijek partneri'. veli merkelica i ostane stajati. britanci shvaćaju da dolaze neki novi vjetrovi, promjene, i da će one povlastice koje im je priskrbila thacherica uskoro nestati. neće više uživati tolko povlastica, jer ih ne uživajuaju ni nijemci, talijani... to je margaretica uspjela dobiti jer je engleska onda bila jadna otočna državica, u rasulu. ali sada, sa londonom, središtem bankarskog svijeta, i prihodima koji nadmašuju sve u europi, e engleska više nije u prilici za sebe dobiti tolke povlastice, već je izgledniji gubitak istih. tako da, hm, hm, kme, kme, već traje jedno vrijeme plač otočana. nije im lako. em više nemaju niti jednog svog proizvođača automobila, em su im klubove preuzeli stranci, koji izvlače novac van (pogledajte tokove novca u engleske klubove). i kao krema svega, izvan zone eura su, pa na prvi znak krize u engleskoj, funtu neće zadržati ni tridenti. a ulaskom u eurozonu gube pogodnosti muljanja sa funtom. uostalom, englez niti ne izgleda europski. a engleskinje? kao i hrana, bljutavo sve. ono malo lijepog u engleskoj nije englesko.

Avatar Oneill
Oneill
09:35 19.02.2016.

Da svi uvjek po steancima pa ako smo stranci a svi smo u Eu onda imamo ugovore a to je slobodna trgovina slobodno kretanje e bogati stime bih sada zabranili slobodno kretanja bez da govore da se onda i roba mora uskratiti a Bananska EU pocela da djeli extra kobasice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije