Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantska kriza

Prvi sastanak Europskog vijeća Tihomira Oreškovića. Juncker protiv nakane Austrije da zatvori granice za izbjeglice

Orešković Bruxelles
Foto: Screenshot/Europsko vijeće
1/11
18.02.2016.
u 23:31

Uoči summita Orešković s predsjednikom EK razgovarao i o hrvatskom javnom dugu i obećao da će aktivirati “mrtvi kapital”

Premijer Tihomir Orešković obećao je danas Jean-Claudeu Junckeru, predsjedniku Europske komisije koja provodi dva različita postupka ekonomskog nadzora nad Hrvatskom, da će smanjiti hrvatski javni dug aktiviranjem “mrtvog kapitala”. 

– Komentirao sam s Junckerom i druge glavne ciljeve, da ćemo iskoristiti europske fondove, ovih 10 milijardi eura, a i aktivirati pola milijarde eura kako bismo mogli povećati investicije za male i srednje poduzetnike – rekao je premijer Orešković nakon tog sastanka. 

Prava radnika u Britaniji 

Premijer Orešković sastao se s Junckerom prije početka sastanka Europskog vijeća na kojemu se raspravlja o migrantskoj krizi i o Velikoj Britaniji, koja traži povoljniji položaj za sebe u EU. Orešković se uoči početka summita susreo s britanskim premijerom Davidom Cameronom, a novinarima je rekao da se Hrvatska ne protivi nijednom britanskom zahtjevu.

– Podržavamo njihove četiri točke. Kod nas nema crvenih linija – rekao je Orešković o britanskim zahtjevima. Zemlje Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) protive se britanskoj ideji da radnici iz ostatka EU imaju manja prava kad dolaze u Veliku Britaniju, no Hrvatska u tome ne vidi diskriminaciju i pristaje na sve. 

Na ulasku na summit premijer Orešković rekao je da očekuje dugačku raspravu i o migrantskoj krizi te da je za Hrvatsku najbitnije da komunicira i bude koordinirana sa susjedima. 

– Vrlo je ozbiljna situacija, ali trebamo vidjeti kako će se cijela situacija razvijati u ova 3-4 tjedna. Bitno je da surađujemo, da imamo otvorenu komunikaciju, da radimo zajedno. To nije samo balkanski nego i europski problem. To je veliki izazov koji ćemo na kraju mi kao Europa zajedno trebati riješiti – poručio je Orešković, koji u Bruxellesu ostaje još sutra.

Austrijski kancelar Werner Faymann došao je na summit u Bruxelles odlučan provesti mjere vezane za zatvaranje austrijskih granica i puno strožu kontrolu migranata koji će smjeti ulaziti u puno manjem broju. Preciznije, Austrija dnevno želi primati samo 80 azilanata koji žele ostati u Austriji i 3200 osoba koje žele proći kroz zemlju kako bi zatražile azil u Njemačkoj. No, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kritizirao je te mjere, najavivši da će Komisija istražiti jesu li u skladu s europskim zakonodavstvom. 

Komisija protiv politike tranzita

Njegov povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos odmah je poslao pismo Beču u kojem traži odustajanje od najavljenih mjera i upozorava da bi time Austrija kršila međunarodne propise. Jedna rečenica iz tog pisma u izravnoj je suprotnosti s dogovorom postignutim između ravnatelja policija zemalja na balkanskoj ruti, postignutim jučer u Zagrebu: EK, naime, u pismu Austriji navodi da zemlje članice EU nemaju pravo organizirati tranzit migranata kroz svoj teritorij do teritorija druge zemlje. “Treba biti jasno da želja za prolaskom kroz zemlju članicu EU s ciljem traženja azila u drugoj zemlji članici EU nije prihvatljiv razlog za odobrenje ulaska”, tvrdi Europska komisija.

>>Orešković: Situacija je ozbiljna. Bitno je da surađujemo jer to nije samo balkanski već europski problem

>>Tko je gubitnik, a tko dobitnik sastanka Vijeća EU

Komentara 23

BA
barbaizamerike
23:57 18.02.2016.

ima izbiljnost I poduzetnost svaka cast. milanovic pojma nije imo

Avatar pendreck
pendreck
00:05 19.02.2016.

Sad bar nasi znaju svi pricati engleski... Nije vise "pipl mast tras as"-team

Avatar lvan12
lvan12
00:01 19.02.2016.

Samo zatvaraj... sada ionako dolaze jihadisti sa svojim indoktriniranim obiteljima koje su rusi i sirijska vojska stjerali i ti neka ostanu u turskoj... a ove normalnije koje su jihadisti protjerali i sada su po njemačkoj i austriji vratiti nazad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije