Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši načelnik Glavnog stožera

Zvonimir Červenko

Zvonimir Červenko
Foto: import
1/2
01.12.2016.
u 00:00

Bivši sekretar obrane Grada Zagreba. Organizirao je blokadu neprijateljskih vojarni te potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. Bio je zamjenik zapovjednika Domobranstva,a kasnije je postavljen za pročelnika Vojnog kabineta predsjednika Tuđmana.

Rođen je 13. Studenog 1926. u Prijepolju, Srbija. Završio je Vojno-tehničku akademiju u Zagrebu gdje je punih 19 godina bio predavač. Šezdesetih godina više od godine dana proveo je u vojnim središtima u Sjedinjenim  Državama i Njemačkoj gdje se upoznavao sa suvremenim vojno-tehničkim dostignućima.

Tijekom Hrvatskog proljeća bio je na čelu Sekretarijata za obranu Grada Zagreba. Zbog zastupanja hrvatskih interesa, kao potpukovnik je uhićen i osuđen na godinu i pol dana zatvora. Proveo ih je u Staroj Gradiški. Osudom je osim gubitka čina izgubio i pravo na mirovinu. Nakon izlaska iz zatvora, nigdje se nije mogao zaposliti, pa je do 1990. radio kao inkasator Radio-televizije Zagreb. 

Zvonimir Červenko
1/2
  

Na početku Domovinskog rata predsjednik Tuđman mu je nudio da bude ministar obrane. On je to odbio uz obrazloženje da nije političar nego vojnik. Tada se vratio na svoje staro mjesto, postao sekretar obrane Grada Zagreba. Organizirao je blokadu neprijateljskih vojarni te potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. U siječnju 1992. postao je zamjenik zapovjednika Domobranstva a potom je 1994. postavljen za  pročelnika Vojnog kabineta predsjednika Tuđmana.

Vrhunac karijere bilo je imenovanje za načelnika Glavnog stožera 15. srpnja 1995. Pod njegovim zapovjedništvom provedena je Oluja, jedna od najvažnijih oslobodilačkih operacija u hrvatskoj povijesti. Iako zapovjednik, uvijek je isticao kako su za sve uspjehe najzaslužniji sami časnici i vojnici kojima je zapovijedao. Na toj dužnosti bio je do 11. studenog 1996. kada je otišao u mirovinu.

Bio je član Središnjeg odbora HDZ-a te član Predsjedništva zagrebačkog HDZ-a. Od 1997. Do 2001. bio je zastupnik u Županijskom domu Sabora. Predsjednik Stjepan Mesić imenovao ga je 2000. u Komisiju za pomilovanja. Umro je iznenada 17. veljače 2001. Pokopan je uz najviše počasti u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Dobitnik je najviših državnih odličja: Reda bana Jelačića, Reda kneza Domagoja te Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom. Sa suprugom Marijom Červenko imao je jedno dijete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije