Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kantautor, skladatelj i producent

Zrinko Tutić

Zrinko Tutić
Foto: import
1/3
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatski kantautor, skladatelj i producent. S Rajkom Dujmićem napisao kultnu domoljubnu pjesmu "Moja domovina". Imao je i velikih uspjeha na Eurosongu.

Hrvatski kantautor, skladatelj i producent Zrinko Tutić rođen je u Banja Luci, 2. ožujka 1955. godine od oca Antona (ekonomist) i majke Dragice (ekonomistica). Imao je i mlađeg brata Damira koji je nakon duge i teške bolesti preminuo 2012. godine u 54. godini života. Njegovo odrastanje obilježili su sport  i glazba. Do 12. godine bio je reprezentativac BiH u rukometu i košarci, a potom se, zbog glazbe, više nije stizao baviti sportom.  

Na njegovo skladanje utjecali su Nikica Kalogjera, Đorđe Novković i Arsen Dedić.

Zrinko Tutić
1/3

Prvi bend, Aleut, osnovao  je nakon četvrtog razreda osnovne. -Pokrali smo ženama sita za brašno i na njih navlačili kože da imamo po čemu mlatiti. Članovi benda bili su dečki iz zgrade, kvarta, muzičke škole - prisjetio se Tutić.

U Zagreb je došao 1973. godine i s grupom "Selekcija" objavio singlicu. Potom 1974. surađuje s Ksenijom Erker  koja ga je upoznala s Arsenom Dedićem. Početkom 80-ih  radio je za obrazovni program HRT-a. Skladao je glazbu za prvi mjuzikl za televiziju "Bajka o maslačku" Sunčane Škrinjarić i za prvu igranu seriju "Marko Marulić".

Godina 1991. bila je sudbonosna. Sa suprugom Karmen dobio je sina Ivana, kasnije i kćer Teu, mama mu se razboljela i umrla. Na Zagrebačkom festivalu otpjevao je "Doris". Pjesmu je napisao ženi Karmen, ali ju je preimenovao u Doris, prema imenu djevojčice, kćeri njegovih prijatelja.

Iste su godine Srbi napali Hrvatku, a osnovan je i Croatian Music Aid. Tutić je s Rajkom Dujmićem napisao kultnu domoljubnu pjesmu "Moja domovina". Kao autor i producent potpisao je još osam projekata Hrvatskog Band Aida.

Kako je Croatia Records bila preglomazna kuća, koja nije mogla brinuti o 300 izvođača, registrirao je firmu Tutico, što se poklopilo sa željom Zrinkova brata Damira koji je vodio agenciju. Tutić je, uz ostale, imao uspjeha i na Eurosongu. S Doris Dragović je na Eurosongu bio dvaput, a "Željo moja" osvojila je 11. mjesto. S Tajči i "Hajde da ludujemo" bio je šesti, a s Majom Blagdan i "Svetom ljubavi" četvrti.

Nakon uspješne suradnje s Tajči, koja je 1992. godine  je iznenada otišla u Ameriku, počela je suradnja „s jednom crnom curom iz Splita“, Severinom Vučković. Nenad Ninčević mu je napisao  "Paloma bjanka putuje..., paloma nera ostaje". Tutić je surađivao i s Majom Blagdan, Terezom, Ivanom Mikulićem, Davorom Radolfijem, Mišom Kovačem, Sanjom Doležal, Miroslavom Škorom, Željkom Bebekom, Crvenom jabukom, Doris Dragović, a nakon razlaza sa Severinom pojavili su se napisi o njegovim robovlasničkim ugovorima.

- Pjevač donese sebe i ništa više. Mi sve osmislimo, financiramo i napravimo projekt u koji vjerujemo. Platimo troškove, pa ono što ostane dijelimo pola-pola. Ne mislim da je to robovlasnički ugovor - rekao je Tutić.

Kako je Rajko Dujmić svirao sve Tutićeve kantautorske albume i nikad to nije naplaćivao, Tutić mu je pisao tekstove za njegov album. Manje je poznato da su "Milena", "Bilo mi je prvi put", "Još te volim", "Noćas umiru stare ljubavi", Ako se rastanemo"  tekstovi Zrinka Tutića koje je pisao za Nove fosile.

Danas je iza njega više od tisuću pjesama, 200-njak songova za film, kazalište, serije, obrazovni program, dva mjuzikla od kojih "Majka Božja Bistrička" još čeka na svoju premijeru, špice HRT-a. Iza njega su i Zlatne arene za dva filma "Putovanje tamnom polutkom" Davora Žmegača i "Kad mrtvi zapjevaju" Krste Papića. Radio je i "Zlatne godine", "Garciju", "Nausikaju".

Sa suprugom Karmen ima sina Ivana i kći Teu. Ivan je oženio Martinu Topalli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije