Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik

Zlatko Ravlić

01.12.2016.
u 00:00

Zlatko Ravlić otvara prvu mesnicu na osječkoj tržnici. Uskoro slijedi otvaranje druge, treće, četvrte. 1996. gradi vlastitu klaonicu. Jedan od uspješnih poslovnih poteza bio je i izvoz nečega što se u Hrvatskoj smatra otpadom. Tako obrazine i uši svinja izvozi u Južnu Koreju, Hong Kong i Obalu Bjekokosti, što se tamo smatra specijalitetom.

Rođen je 1. srpnja 1953. u Osijeku. Posao su počeli njegovi roditelji. Njegova majka, koja je bila zaposlenica Drniških podruma je 1960. otvorila točionicu pića u jednom podrumu na širem području grada Osijeka. Nazvala ju je Plavi podrum, i to ime nosi i danas.

Otac mu je porijeklom iz Dalmacije pa je kuću koju je imao tamo koristio za iznajmljivanje. Kasnije su otvorili krčmu koja je u ponudi imala neka kuhana jela i gablece. Potom su krčmu dogradili i otvorili restoran u kojem jeglavno jelo, zbog očeva porijekla,  bila janjetina. 1989. renovirali su restoran i proširili ponudu. 1993. Zlatko Ravlić otvara prvu mesnicu na osječkoj tržnici. Uskoro slijedi otvaranje druge, treće, četvrte.[PHOTOS] 

1996. gradi vlastitu klaonicu na prostoru između Petrijevaca i Josipovca, čime su se stvorili uvjeti za veleprodaju mesa i suradnju s velikim trgovačkim centrima. Prvi ugovor sklopio je s osječkim Alastorom, a zatim su slijedili Billa i Metro. 2002. otvorena je moderna zgrada za preradu mesa. Zatim je 2008. izgrađena nova klaonica. Posao se širi i na proizvodnju polutrajnih i trajnih mesnih proizvoda te tradicionalno slavonskih.

Jedan od uspješnih poslovnih poteza bio je i izvoz nečega što se u Hrvatskoj smatra otpadom. Tako obrazine i uši svinja izvozi u Južnu Koreju, Hong Kong i Obalu Bjekokosti, što se tamo smatra specijalitetom. U Obalu bjelokosti izvozi i teleće tripice (fileke).

Počeli su graditi pogone za pakiranje mesa u kontroliranoj atmosferi te uvođenje potpuno automatiziranih linija za otpremu svježeg mesa. Trebao bi biti završeni 2013.

Pritom računa i na sredstva iz europskih fondova, IPARD. „Za dobre projekte uvijek je pravo vrijeme, usprkos teškoćama poslova i lošoj investicijskoj klimi u Hrvatskoj“, rekao je Ravlić objašnjavajući nova ulaganja.

Što se tiče ulaska u Europsku uniju, Ravlić kaže da Europa nije milosrdna i neće nikoga maziti a „ako su nam nešto i dali kroz ove pristupne fondove, oni to žele vratiti, to je sigurno“.

U obiteljski posao su u međuvremenu ušla i njegova djeca, kćer Ivana i sin Mario. Ima i tvrtku Agro Ravlić koja se bavi uzgojem žitarica i drugih usjeva te uzgojem stoke.  Imaju 230 zaposlenih. 20011. prihod tvrtke bio je 90 milijuna kuna.

Ravlićeva strast je uzgoj pasa. Već pedeset godina njeguje veliku ljubav prema njemačkim ovčarima. 2012. s njemačkim ovčarom Tysonom postao je prvak svijeta u kategoriji mladog mužjaka u velikom finalu SIEGER-a na Specijalnoj izbložbi njemačkih ovčara u Ulmu.

Ravlić kaže da je to povijesni rezultat jer dosada nijedan njemački ovčar uzgojen izvan Njemačke i bez njemačkog vlasnika nije ostvario tako visok plasman. Iako prema nekim procjenama taj pas vrijedi skoro milijun eura, Ravlić kaže da je Tyson ostvarenje jednog sna i stoga je njemu neprocjenjiv.

Iako je dobio brojne ponude, ne namjerava ga nikada prodati. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 20 milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije