Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Željko Žužić

Željko je poslovnu karijeru počeo kao vozač kamiona.Potom je počeo raditi u poljoprivredi i drvnoprerađivačkoj industriji. Jedan je od najvećih proizvođača parketa u Hrvatskoj.
01. prosinca 2016. u 00:00 5 komentara 1449 prikaza
željko žužić
Pogledajte galeriju 1/2

Rođen je 27. veljače 1958. u Lukinić Brdu kod Velike Gorice. Poslovnu je karijeru počeo kao vozač kamiona. Potom je počeo raditi u poljoprivredi i drvnoprerađivačkoj industriji. Jedan je od najvećih proizvođača parketa u Hrvatskoj. Vlasnik je trgovačkog centra Solidum.

Kupio je komunalnu tvrtku Velkom od grada Velike Gorice koja je imala koncesiju za vađenje šljunka iz jezera Čiče. Bio je glavni opskrbljivač šljunkom građevinske inženjerije na autocesti Zagreb – Sisak. Kupio je i Ceste Sisak. Vlasnik je Šavrića, petrinjskog Finela i drugih tvrtki. Mediji ga opisuju kao tajkuna koji ne kupuje svojim novcem nego na račun tvrtke koju kupuje.

Spominje ga se kao osobu koja je bila među izdašnijim financijerima kampanja bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Govorilo se da ga je Mesić zaštitio u aferi Bankomat zbog kredita koji je Hrvatska poštanska banka odobrila njegovoj Poljoprivrednoj zadruzi u Velikoj Gorici. Mesić je kum Žužićevom sinu.

željko žužić
1 / 2

Često se pojavljuje na stranicama crnih kronika. Na početku poslovne karijere protiv njega je bila podnesena kaznena prijava zbog krađe struje u njegovoj pilani. Prije nekoliko godina sa sinom Hrvojem je u Glini demolirao jedan kafić. Cijelo popodne su pili a kada ih je konobarica, nakon što joj je završilo radno vrijeme odbila poslužiti, počeli su razbijati.

Prijetio je i policajcima koji su ga privodili da će ostati bez posla jer ima utjecajne prijatelje.

Sam je skupio 60 prekršajnih prijava zbog prometnih prekršaja. Policija ga je novčano kažnjavala zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, oduzimala mu vozačku. Većina prijava protiv njega otišla je u zastaru. Njegov sin je imao 19 prekršajnih prijava zbog prometnih prekršaja prije nego što je 2007. vozeći prebrzo i u alkoholiziranom stanju prouzročio prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnja Ružica Pavić.

Osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu. Iz pritvora je na sud bio privođen u lancima zbog čega su reagirale i udruge za zaštitu ljudskih prava. Izišao je iz zatvora u Lipovici nakon tri i pol godine.

Njegovu suprugu Vesnu, sutkinju na Općinskom sudu u Velikoj Gorici sumnjičilo se za sukob interesa. Trebala je suditi u jednom procesu koji je bio povezan s tvrtkom u kojoj je njen suprug bio likvidator. Također je u medijima proglašavana odgovornom što je većina prekršajnih prijava protiv njenog supruga i njenog sina završavala u ladicama, u zastari.

Ne daje intervjue, ne pojavljuje se na javnim događanjima. Opisuju ga kao sirovog poduzetnika sklonog incidentima. Njegova imovina procjenjivala se na tridesetak milijuna eura.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Avatar žič
  žič:

  nevjerovatn je stvar da se u skoro svakoj aferi u hrvatskoj spominje bivši predsjednik mesić,kod nas zbilja vrijedi ona ...da mafija ima državu

 • ivan.febo.hr:

  zanima me u kojoj je stranci sad ili je bio..to nigdje do sad nisam vidio..to bi trebalo da se zna. pozdrav

 • carpediem:

  Dame i Gospodo dobro dosli na prljavi Balkan tocno receno u HRVATSKU !!!!!!!!!!