Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik

Zdravko Pevec

Pevec - 3 mlrd. kn
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Bivši uspješni poduzetnik i bivši vlasnik trgovačkog lanca Pevec. Nakon sudske tužbe lanac preuzeli vjerovnici i banke.

Ne ulazim u Pevecove trgovačke centre, ali sanjam taj veliki biznis, znam, bio sam megaloman, ali u meni još tinja želja da potvrdim svoj nekadašnji uspjeh, rekao je 2013.  

Rođen je 1960. u Donjim Mostima kod Bjelovara. U socijalizmu je radio u tvornici traktora „Tomo Vinković“. Bio je komercijalist zadužen za prodaju traktorskih dijelova servisima. Kako bi popunio obiteljski budžet i sam je otvorio jedan servis za traktore.

Pevec - 3 mlrd. kn
1/4
  

Krajem osamdesetih godina od tog servisa nastala je mala trgovina. Prodavao je kosilice u garaži svoje obiteljske kuće u Bjelovaru. Partner mu je dugo godina bio jedan Nizozemac koji mu je bio i dobavljač. Tvrtku Pevec d.o.o. osnovao je 1990. Bila je registrirana kao tvrtka za prodaju alata za poljodjelstvo i uređenje okućnica te rezervnih dijelova za poljoprivredne strojeve. Imala je dvoje zaposlenika.

Nakon četiri godine iz garaže su posao preselili u poslovni prostor u središtu Bjelovara. Nudili su robu povoljnije od svoje konkurencije. Prvu prodavaonicu izvan Bjelovara otvorili su u Sesvetama 1995. Potom su nicali Pevecovi trgovački centri u svim većim hrvatskim gradovima. Na kraju su otvorili trgovačke centre u Banjoj Luci, u Beogradu te u Gostivaru.

Na vrhuncu moći u njihovim centrima bilo je 4 tisuće zaposlenih. Imali su 350 dobavljača od kojih 250 iz Hrvatske. Bili su vlasnici 18 trgovačkih lanaca. U okolici Bjelovara kupili su stari objekt i od njega napravili hotel s četiri zvijezdice. Preuredili su stare kuće, uredili okućnice, podignuli sjece, napravili veliki ranč s mnogim životinjama.

Njegova supruga Višnja koja je često nastupala kao pjevačica, snimila je spot sa Zvonimirom Bohemom. Proglašen je poduzetnikom godine. Na njihovo imanje u Donjim Mostima Todorići su stizali helikopterom. Uoči izbijanje financijske krize 2008., kupio je 500 novih kamiona. Otvorio je prodajne centre u BiH, Srbiji i Makedoniji, u što je uložio dodatnih 500 milijuna kuna.

S krizom je počeo pad prometa u maloprodaji a to je značilo u početku teškoće s povratom kredita. Kako nije mogao dobivati nove, sustav se počeo urušavati. Pod optužbom da su pokušavali izvlačiti novac iz propadajuće tvrtke bili su šest i pol mjeseci u pritvoru u Remetincu.

Tvrtka Pevec najprije je otišla u stečaj. Potom je postupno počeli otvarati trgovine i vraćati zaposlenike na radna mjesta. Dosad ih se vratilo oko osamdeset posto od prijašnjeg broja. Ali sada su novi vlasnici te tvrtke nekadašnji vjerovnici, uglavnom banke.

Peveci su u samo nekoliko mjeseci 2010. od primjera uspješnih poduzetnika prošli put do optuženika za gospodarski kriminal i uz to su osramoćeni u javnosti. Protiv njih je podignuta optužnica zbog zloporabe položaja i ovlasti. Tereti ih se da su za sebe ostvarili protupravnu korist od 3,8 milijuna kuna i oštetili državni proračun za oko 10,5 milijuna kuna.

Suđenje se odvija pred bjelovarskim Županijskim sudom. Na prvom ročištu očitovali su se da nisu krivi. Sam Pevec je tužio državu tražeći 550 milijuna kuna naknade štete zbog, kako tvrdi, nepotrebnog stečajnog postupka.

Iako ti sudski postupci još nisu blizu završetka, Peveci su krenuli u novi početak. Na svojim imanjima u Donjim Mostima te u selu Čepelovac kod Đurđevca imaju ukupno tri hektara vinograda. Proizvode butelje crnog i bijelog vina. Grožđe je osobno vozio u Erdut u vinariju. „To mi nije nikakav problem jer sam profesionalni vozač kamiona i u firmi sam sve kamione osobno isprobao“, rekao je.

Kaže da sve prijatelje nisu izgubili. „Ostalo ih je malo, ali i dalje imamo oko sebe divne ljude“, kazao je.  Njihove nekretnine te hektari zemlje koje nisu izgubili u stečaju sada su u vlasništvu njihovih sinova,  Danijela i Davorina. „Cijeli dan Višnja i ja radimo u polju i vinogradu. Više nemamo ništa. Maštamo o putovanju u Aziju koje si ne možemo priuštiti“, rekao je priznajući kako ne može prestati sanjati da će se jednom ipak vratiti na stare staze kada je bio jedan od vodećih hrvatskih poduzetnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije