Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši rukometni reprezentativac

Vlado Šola

'25.04.2010.Zagreb, Hrvatska - Bocarski dom, Vlado Sola ,bivsi rukometni golman  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Bivši hrvatski rukometni vratar. Osvojio brojne medalje te je dobitnik Državne nagrade za šport „Franjo Bučar”. S reprezentacijom osvojio dva zlata na SP i OI.

Bivši hrvatski rukometni vratar Vlado Šola rođen 16. Studenog 1968. u Prisoju kod Tomislavgrada,  od roditelja Ile i Matije. Početkom 70-ih obitelj se doselila u Sesvetski Kraljevac gdje je Vlado počeo trenirati rukomet. Prije toga njegov je omiljeni sport bio skijanje i to na Sljemenu. No, kad je s 18 godina potpisao prvi profesionalni ugo­vor, nije stao na skije. Kao rukometaš ponikao je u "Budućnosti" iz Sesvetskog Kraljevca, kasnije je igrao za Medveščak, Sisak i Zagreb pa otišao u inozemstvo.

'25.04.2010.Zagreb, Hrvatska - Bocarski dom, Vlado Sola ,bivsi rukometni golman  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
1/4
  

U Njemačkoj je igrao za Minden i Willstatt te  u francuskom Chamberyju i mađarskom Veszpremu. Za hrvatsku je reprezentaciju nastupio  150 puta. Osvojio je brončanu medalju na EP-u u Portugalu 1994., srebro na SP-u na Islandu 1995., zlato na SP-u u Portugalu 2003., zlato na Ljetnim OI 2004. u Ateni. Dobitnik je Državne nagrade za šport „Franjo Bučar” (2004.), a osvojio je i srebro na SP-u u Tunisu 2005. godine.

Sa RK Zagrebom je postao europski klupski prvak, s reprezentacijom dodirnuo svjetski vrh osvojivši dva zlata koja svi pamte, portugalsko za svjetski naslov te atensko za naslov Olimpijskog pobjednika. Zbog sjajnih obrana, ali i  frizure obojane u rozastu, narančastu, crvenu ili neku drugu jarku boju, Šola je postao prepoznatljiv i publika ga je voljela.

Tijekom  karijere šest puta bio je na operacijama zbog  ozljeda oba koljena. Danas je 33-postotni invalid.

Lipnja 2008. oprostio se od rukometa. Potom je bio sportski komentator RTL televizije. Onda  je za istu televiziju bio glavni akter showa "Pobijedi Šolu". Jedno vrijeme vodio je  francuski restoran Yaxx u Zagrebu.

Kao trener vratara bio je član stručnog stožera hrvatske reprezentacije pod vodstvom izbornika Slavka Goluže, s kojim je 2012. godine osvojio brončane medalje na Olimpijskim igrama i Europskom prvenstvu.

Iz braka sa suprugom Natašom ima kćer Luku ki sina Maxa.  Živi u Dugom Selu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije