Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političarka

Vera Pivčević Stanić

01.12.2016.
u 00:00

Od 1963. Radila je na prostornom planiranju u zagrebačkom Urbanističkom institutu. Bila je među osnivačima HDZ-a. Izabrana je za saborsku zastupnicu 1990. U saborskim tijelima je bila vrlo aktivna. Bila je predsjednica Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo u trećem sazivu Sabora.

Rođena je 11. srpnja 1940. u Omišu. Završila je u Splitu Tehničku školu arhitektonskog smjera.

Od 1963. Radila je na prostornom planiranju u zagrebačkom Urbanističkom institutu. Bila je među osnivačima HDZ-a.[PHOTOS] 

Franji Tuđmanu je u travnju 1990. u baraku u Savskoj ulici u Zagrebu, dovela svog brata Edu Pivčevića, hrvatskog filozofa, profesora na Sveučilištu u Bristolu u Engleskoj. Izabrana je za saborsku zastupnicu 1990.

Potom je birana još dva puta. Bila je vijećnik i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Bila je voditeljica humanitarnog konvoja za Vukovar koji je iz Đakova krenuo 11. listopada 1991.

U saborskim tijelima je bila vrlo aktivna. Bila je predsjednica Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo u trećem sazivu Sabora. Na otvorenoj sjednici tog odbora 3. veljače 1999. potaknula je inicijativu za donošenje Rrezolucije o poticanju presađivanja organa u Republici Hrvatskoj. S istekom tog saborskog mandata 2000. godine prestala se aktivno baviti politikom.

Ivici Račanu je nakon njegova stupanja na dužnost predsjednik Vlade uputila otvoreno pismo u kojem ga je pozvala da u javnoj komunikaciji umjesto nekih izričaja poput „hoću da kažem“ i sličnih,  počne govoriti hrvatskim književnim jezikom. Osnivačica je nevladine i nepolitičke humanitarne udruge „Hrvatska žena“. U svom radu posebnu je pozornost posvećivala socijalnim pitanjima te zaštiti majki i djece. Bila je majka dvoje djece.

Umrla je nakon duge i teške bolesti u zagrebačkoj bolnici Rebro 15. kolovoza 2001.

Pokopana je na mjesnom groblju u Tugarima kod Omiša.

Komentara 1

ZV
zvonimir13
19:56 07.11.2023.

Divna i brižna žena koja se ugradila cijelim svojim bićem u borbi za slobodnu i međunarodno priznatu Hrvatsku ! Neka ti je laka hrvatska gruda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije