Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Srećko Bijelić

Bio je direktor poduzeća „Janko Gredelj“, na čelu Narodne omladine, član Izvršnog komiteta CK SKJ i član Predsjedništva SKJ. Član Predsjedništva HNS-a bio je od 1990. do 2004.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 231 prikaza

Rođen je 18. prosinca 1930. u mjestu Bribir kraj Skradina. Tijekom Drugog svjetskog rata pridružio se antifašističkom pokretu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Obnašao je visoke političke i gospodarske dužnosti. Bio je direktor poduzeća „Janko Gredelj“,  na čelu Narodne omladine, član Izvršnog komiteta CK SKJ i  član Predsjedništva SKJ.

U vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. bio je na dužnosti potpredsjednika CK SK Zagreba. Bio je važan dio tadašnjeg hrvatskog rukovodstva kojeg su predvodili Miko Tripalo i Savka Dapčević-Kučar. Zalagao se za donošenje novog Ustava koji bi preciznije odredio pozicije tadašnjih jugoslavenskih republika. [PHOTOS] 

Nakon odluke o slomu Hrvatskog proljeća u Karađorđevu, zajedno s brojnim drugim dužnosnicima smijenjen je i potom isključen iz političkog i društvenog života. No, unatoč tome, i nadalje je branio poziciju Hrvatske i kao Srbin se zalagao za svoju hrvatsku domovinu.

U politički život vraća se na početku demokratskih promjena 1990. Na prvim izborima priključuje se Koaliciji narodnog sporazuma, a u listopadu 1990. među osnivačima je Hrvatske narodne stranke, zajedno sa Savkom, Tripalom i drugim  dužnosnicima iz 1971.

Bio je saborski zastupnik u dva mandata, od 1992. do 2000. Po broju javljanja u drugom mandatu bio je među najaktivnijim zastupnicima. Član Predsjedništva HNS-a bio je od 1990. do 2004. kada je prešao u Savjet te stranke.

Bio je poznat kao borac za istinu i pravdu, posebice za tzv. malog čovjeka. U oba saborska mandata bio je članom Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo. 2000. je postao član Komisije za pomilovanja.

Autor je brojnih stručnih radova. 1971. je objavljeno njegovo djelo „Samoupravljačka pozicija“. Sa suprugom Ljubicom

Bijelić je imao dvoje djece.

Mons. Mate Uzinić
MONS. UZINIĆ NA FACEBOOKU
'Žao mi je ako sam razočarao neke vjernike'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.