Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar

Šime Lučin

Šime Lučin
Foto: Patrik Macek
1/3
01.12.2016.
u 00:00

Diplomirani politolog i saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove u 7. sazivu. Rano ušao u politiku i njoj dosegnuo do mjesta ministra unutarnjih poslova u Vladi premijera Ivice Račana.

Diplomirani politolog i saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove u 7. sazivu Sabora Šime Lučin rođen je 4. studenoga 1958. u Trogiru. Oženjen je i otac je dvoje djece.

Završio je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Kanio je, na početku studija, dok je radio kao kondukter u zagrebačkim tramvajima, postati novinar, ali je rano ušao u politiku i njoj dosegnuo do mjesta ministra unutarnjih poslova u Vladi premijera Ivice Račana.

Šime Lučin
1/3
 

Lučinova je obitelj s otoka Drvenik Mali. Otac Tonči radio je u trogirskom škveru, a mati Marija u tamošnjem domu za stare i nemoćne.

Mladi Šime obožavao je more i očevom je pasarom redovito isplovljavao. Kasnije je postao surfer na dasci. Kada je položio vozački ispit redovito su ga viđali na vespi, potom u Fići i prastaroj Bubi. Nakon mature u prvoj generaciji Gimnazije Ćiro Gamulin u Trogiru zaputio se 1977, godine u Zagreb. Vječiti podstanar koji se u metropoli uzdržavao raznim poslovima preko studentskoga servisa, diplomirao je i sa suprugom Zdenkom i malim sinom Tončijem vraća se u Trogir. Žive kao podstanari.

Potom će se obitelj proširiti rođenjem kćeri Nikolete.

U rodnom gradu zaposlio se kao politički djelatnik u Općinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske. S demokratskim promjenama ostao je bez posla te je više od dvije godine radio honorarno u trogirskim srednjim školama.

No, 1989. postaje predsjednik trogirskog SKH-SDP-a, a već 1992. koordinator organizacija SDP-a za Dalmaciju. Godinu kasnije profesionalni je potpredsjednik SDP-a. Tada započinje njegov streloviti politički uspon. Odvaja se od obitelji i ponovno odlazi u Zagreb.

Na položaju potpredsjednika SDP-a ostat će u dva mandata, do 2001. Stranka će 1998. dobiti svoga prvoga župana upravo zahvaljujući njegovu angažiranju na području Dubrovačko-neretvanske županije, a bitno je utjecao na izborne rezultate za lokalnu samoupravu u Trogiru i Visu.

Godinu poslije, 1999, izabran je za gradonačelnika Trogira.

Na parlamentarnim izborima 2000. bio je nositelj liste SDP-a i HSLS-a za 9. izbornu jedinicu, najveću u Hrvatskoj. U predizborju je, ipak, isticao da mu je najveća želja u Trogiru završiti posao koji je započeo.

No, od 27. siječnja 2000. do 23. prosinca 2003. godine, dakle tri godine, deset mjeseci i 26 dana, obnašat će funkciju ministra unutarnjih poslova. Opraštajući se od od članova Gradskoga vijeća Trogira rekao je da ništa brže nije prihvatio nego kada su mu 1999. kolege iz SDP-a ponudile da bude gradonačelnik, a najteže mu je bilo prihvatiti dužnost ministra, jer ne voli napuštati stvari na pola puta, dok ih ne završi.

Za ministrovanja proći će teško razdoblje uspona i pada koalicijske politike SDP-a, ali ostati  neokrznut i u mnogobrojnim aferama nastalim ili nerazjašnjenim u njegovu mandatu. Godine 2003, smjestit će se opet u saborsku fotelju i u njoj ostati do današnjega danam obnašajući mnogobrojne funkcije.

Svojedobno je, 2000. godine, bio član Državnog povjerenstva za vojna odlikovanja, predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 10. obljetnice prve redarstvene akcije Plitvice 1991 (2001), član Predsjedništva SDP-a (2002), potpredsjednik Saborskog odbiora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (2004-2007), član Saborskog odbora pomorstvo, promet i veze te Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (2008). Predsjednik je Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove i član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Lučin  se aktivno zalaže za spolnu ravnopravnost. Jedan je od kandidata za homofrenda desetljeća, osobito zbog redovite nazočnosti na zagrebačkim, odnedavna i splitskim Gay-Prideovima, Toliko se godinama zalaže za njihova prava da su ga i njegove kolegice, saborske zastupnice, pitale, je li homoseksualac, odgovorio im je slikovito: Provjerite.

Inicirao je Zakona o registriranom partnerstvu, poznat je i po tome što se zalagao za dekriminalizaciju lakih droga.  Osnivač je Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta “Protagora

Lučin je u 44. godini postao je djed - njegov sin Tonči, koji  ima odvjetnički ured u Zagrebu, dobio je 2003. sa suprugom Martom sina Šimu, koji je nazvan po djedu, u skladu s obiteljskom tradicijom.

Tonči Lučin je član SDP-a, bivši aktivist SDP-ova Foruma mladih i predsjednik njegova Nadzornoga odbora. Ima za sobom ii mandat najmlađega vijećnika Gradske skupštine Trogira, grada u kojem je njegov otac bio gradonačelnik.

Nikoleta, kći Šime i Zdenke Lučin mlađa je savjetnica  Madison Consultinga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije