Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političarka

Ruža Tomašić

Ruža Tomašić (1)
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatska političarka, javnosti je postala poznata kada se saznalo da je djelatnica predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima. saborska je zastupnica HSP-a

Hrvatska političarka Ruža Tomašić, rođena Budimir, zastupnica u Europskom parlamentu, rođena je 10. svibnja 1958. u selu Mladoševica kod Žepča u Bosni i Hercegovini.

Već s 15 godina krenula je iz slavonske Velike Kopanice, gdje je živjela s obitelji, na neuobičajen životni put koji će je za rađanja hrvatske samostalnosti dovesti u središte ratnih i političkih zbivanja i u konačnici na čelo Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčevića i do dva zastupnička mandata u Hrvatskome saboru.

Javnosti je postala poznata kada se saznalo da je djelatnica predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima. Predsjednik dr. Franjo Tuđman ju je, nakon upoznavanja u Vancouveru, gdje je živjela, pozvao u Zagreb na tu dužnost.

Ruža Tomašić (1)
1/4

Bila je i u osiguranju predsjednika Stipe Mesića. Godine 1992. zbog bolesti je odstupila. Šest godina kasnije, po ozdravljenju i konačnom preseljenju iz Kanade u Hrvatsku, postala je članicom Hrvatske stranke prava.

Od 2003. do 2008. saborska je zastupnica HSP-a te članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, Odbora za useljeništvo te Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU.

Za isteka njezina zastupništva u 5. sazivu Sabora uslijedilo je razdoblje nezadovoljstva vođenjem politike u HSP-u s Antom Đapićem na čelu, pa se Ruža Tomašić priključuje istomišljenicima i u rujnu 2009. osniva Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčevića. Na konvenciji u Iloku izabrana je za njezinu predsjednicu.

Koalicija te stranke i Hrvatske čiste stranke prava na Hrvatskim parlamentarnim izborima 2011. godine dobiva jedno mjesto u Saboru, u njegovu 7. sazivu, a s liste je izabrana Ruža Tomašić. Mandat je započeo 22. prosinca te godine, a 1. srpnja 2013. je zamrznut jer je izabrana za zastupnicu HR u EU parlamentu.

Zamijenio ju je Ivan Šimunović. Potpredsjednica je Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te članica Odbora za vanjsku politiku i Odbora za ratne veterane. Dio javnosti nemalo je bio iznenađen u travnju njezinim uspjehom na prvim u Hrvatskoj izborima za Europski parlament, kada je na "otvorenoj listi" osvojila 64.758 glasova.  

Njezin životopis zasigurno je najzanimljiviji i u Europskom parlamentu. Po svršetku osnovne škole nadobudna Ruža je napustila Veliku Kopanicu, gdje je živjela s roditeljima, starijim bratom i šest sestara. Otišla je u Kanadu, k deset godina starijoj sestri Jeli, udanoj Jakić, koja je sa suprugom i dvoje djece živjela u Torontu.

Nedugo potom živjela je sama i morala se za se skrbiti. Pohađala je srednju školu i radila kako bi imala osnovne uvjete. S 18 godina, kaže, bila je noćna čuvarica u velikim prodajnim centrima. Za korpulentnu, 180 centimetara vosku djevojku, Bio je to uvod u policijske poslove koje će kasnije obavljati, a željela ih je, kako tvrdi, oduvijek.

Završila je 1981. policijsku akademiju - Ontario Police College, bila među najboljima u klasi, osobito u borilačkim vještinama. Radila je, za i nakon pripravništva i na suzbijanju maloljetničke delinkvencije te u borbi protiv droge, a 1985, postala policajka na motoru. U svijetu su je mogli mnogi upoznati i prepoznati jer je u takvoj ulozi kao kaskaderka bila akterka u TV serijama Millennium i Dosjei X.

Udala se godine 1987. za Vladu Tomašića koji je podrijetlom iz sela Smokvica na Korčuli. Preselila se u Vancouver i nastavila policijski posao. Tu, među hrvatskim iseljenicima, 1990. postala je članica HSP-a. Ruža Tomašić, koja je u međuvremenu završila i tečajeve za osiguranje visokih dužnosnika, organizirala je osiguranje kada je u Vancouver u rujnu došao predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Bila je to nova prijelomnica u njezinu životu. Predsjednik je, kaže, inzistirao da dođe u Banske dvore i organizira mu osiguranje. Ni mjesec kasnije bila je u Zagrebu s 14-mjesečnom kćeri Zrinkom u naručju i sinom Tomislavom koji je bio u dobi od dvije i pol godine.

Nije odoljela izazovu – prethodna vlast joj je branila povratak u domovinu, pa čak i dolazak na očev sprovod, a nova vlast joj je nudila tu i bezbroj drugih mogućnosti. Suprug Vlado bio je ostao u Kanadi, U srpnju 1991. preuzeo je djecu jer je Ruža Tomašić bila okupirana obvezama. Bila je i sigurnosnoj pratnji predsjednika Stipe Mesića.

Taj posao radila je do sredine 1992. kada se razboljela. Zbog tumora maternice kratko je liječena u Zagrebu, a potom je otputovala u Vancouver na kemoterapije. Po potpunome ozdravljenju 1998. godine cijela obitelj Tomašić seli se u Hrvatsku, u Smokvicu na Korčuli.

Tada 40-godišnja Ruža ne pomišlja na lagodan život u miru Korčule i obiteljskome okruženju. Odmah postaje aktivna u HSP-u, koji je odnedavna prvenstveno bio okrenut budućnosti, a ne prošlosti, koju je većim dijelom ostavljao povjesničarima. Samo pet godina kasnije postat će 2003. saborska zastupnica.

Ni moždani udar 2006. nije je zaustavio u njezinim ambicijama. Ni sve opasnosti za nju i obitelj, prouzročene velikom kriminalnom aferom u rasparčavanju droge na Korčuli, koju je, iako bez ikakve potpore odgovornih i nadležnih, razotkrila javnosti i policijskim i pravosudnim tijelima.

To je rezultiralo uhićenjem vođe narkoskupine Jakše Cvitanovića Cvika i njegovom osudom na 8 godina i tri mjeseca zatvora. Mnogi tvrde da s tim nisu prestale opasnosti za europsku parlamentarku.

Komentara 2

VL
.
20:46 27.12.2015.

U ovom članku je više-manje istina samo njeno ime i prezime, sve ostalo su ogromne laži temeljene na malim istinama !

BR
brojevi
21:18 11.04.2015.

Ruža hrvatskog naroda. Iznimna osoba-uz bok predsjednice Kolinde. Najznačajnije žene novije hrvatske povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije