Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glumica

Nina Violić

nina violić
Foto: robert anić/pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatska glumica. Članica je ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Osim u kazališnim predstavama, Nina Violić glumila je i u filmovima.

Hrvatska glumica Nina Violić rođena je u Rijeci 15. ožujka 1972. godine. Bila je, hvali se, dobro dijete, a svojima je glavobolje počela zadavati u pubertetu. U tinejdžerskim godinama vidjela je i prve velike predstave Tomaža Pandura i Vite Taufera zbog kojih je i završila u kazalištu. Obožavala je ići na koncerte u Ljubljanu, najčešće autostopom.

Istovremeno je 1990. godine bila primljena na Akademije u Zagrebu i Amsterdamu te odabrala zagrebačku. Zato je, priznala je kasnije, prvu godinu studija provela u užasnoj depresiji, žalila što nije otišla na školu Mime u Amsterdamu.

nina violić
1/4
   

- Šokirao me dolazak u Zagreb. Činilo mi se da sam došla u konzervativnu sredinu, ali to me je potaknulo da puno radim i posvetim se glumi. Akademija mi se tada činila kao tečaj za goblene, ali danas vidim i znam kako sam ipak dobila šire umjetničko obrazovanje. U odnosu na to kako mi se život odvijao, škola Mime je vrlo uska jer ja nisam glumica koja bi mogla raditi stand up komedije - izjavila je.

Diplomirala je 1994. godine u svojoj diplomskoj predstavi "Rad Borosane na sebi".  Od 1995. do 2007. godine bila je u stalnom angažmanu u Teatru &TD. Od 2007. članica je ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

Sa 26 godina odbila je Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Kraljice u "Tri mušketira". Danas pojašnjava da je nije odbila, nego samo rekla "Živio 101". - Bilo mi je besmisleno dobiti nagradu za alternaciju, a istodobno sam imala mnogo drugih uloga koje uopće nisu bile ni nominirane - kaže Nina.

Kad je počela raditi kod Mani Gotovac u ITD-u, to je bio teatar koji ju je obilježio. Danas je u ZKM-u. Među svoje omiljene redatelje Nina Violić svrstava Wernera Herzoga i
Paola Magellija. -Što god on radio, ja volim biti kraj njega i slušati neviđene gluposti koje drobi. To me nekako drži živom - kaže za Magellija.

Osim u kazališnim predstavama, Nina Violić  glumila je i u filmovima  - "Rusko meso", "Svaki put kad se rastajemo", "Puška za uspavljivanje", "Sami", "Blagajnica hoće ići na more", "Fine mrtve djevojke", "Na putu", "Neke druge priče", "Šuma sumarum", "Marijine".

Godine 2004. okušala se i kao voditeljica kviza "Najslabija karika". Bila je u braku s kolegom glumcem Tvrtkom Jurićem s kojim ima kćer Rozu.

- Roza me preodgojila i još me uvijek odgaja. Za mušice koje sam pripisivala svom karakteru, otkad se ona rodila, shvatila sam da su samo stvar lijenih navika. Tako me je ona, naprimjer, naučila lijepom ponašanju za stolom, ranom ustajanju, stizanju na vrijeme, nadasve strpljenju - priča Nina.

Iako je Roza s njom glumila u božićnoj predstavi na Sceni Gorica, Nina ne smatra da je time njena kći krenula stopama roditelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije