Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš

Niko Kranjčar

niko kranjčar (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Svoj reprezenativni debi imao je tek pet dana poslije svoga 20 rođendana. Izbornik reprezentacije bio je njegov otac Zlatko Cico Kranjčar, a u Varaždinu je Hrvatska s Izraelom igrala prijateljsku utakmicu.

Kada je s 16 godina Niko Kranjčar zaigrao za prvu momčad Dinama svi su mu predviđali blistavu nogometnu karijeru.

Sin nekadašnje Dinamove legende Cice Kranjčara imao je sve preduvjete da postane jedna od najvećih novovjekih Dinamovih legendi. S 18 godina Ćiro Blažević, koji je tada vodio Dinamo, dao mu je kapetansku vrpcu, a sva nogometna pera iz Zagreba zahtijevala su od tadašnjeg izbornika Otta Barića da malog Kranjčara uvrsti u reprezentaciju.

U svoj toj strci oko Nike Kranjčara nije bilo puno pretjerivanja, jer je u svojoj prvoj sezoni mladi kapetan Dinamo doveo do naslova prvaka Hrvatske, a on je bio proglašen najboljim igračem cijele lige.

Igru Nike Kranjčara nisu hvalili samo novinari, nego i cijenjeni treneri poput Tomislava Ivića. Otto Barić je ipak popustio i Niku pozvao za prijateljsku utakmicu protiv Njemačke u Splitu, ali svoj reprezentativni debi 18. veljače 2004. Niko nije dočekao jer se povrijedio na treningu.

Svoj reprezenativni debi zagrebački dečko rođen 13. kolovoza 1984. imao je tek pet dana poslije svoga 20 rođendana. Izbornik reprezentacije bio je njegov otac Zlatko Cico Kranjčar, a u Varaždinu je Hrvatska s Izraelom igrala prijateljsku utakmicu.

niko kranjčar (1)
1/4
 

Bio je to reprezentativni debi ne samo sina Nike, nego i oca Cice kojemu je bila to prva utakmica na klupi hrvatske reprezentacije.

Niki u karijeri sve je krenulo kao po loju, ali onda u sezoni 2004./05. Dinamo proživljava najveću rezultatsku krizu. Klub iz Maksimira završio je u "Ligi za bedake". Naime, bio je prvi u skupini od šest klubova koji su se borili za opstanak, a splitski Hajduk, kojega je kao sportski direktor vodio Igor Štimac, borio se za svoju posljednju titulu prvaka Hrvatske.

Štimac je učinio sve da Niku dovede iz Maksimira na Poljud, a dolazak Dinamove ikone i kapetana Split je doživio euforično. Više od deset tisuća ljudi došlo je na Poljud pozdraviti dolazak Nike u Hajduk i potpisivanje njegova ugovora. Hajduk je Dinamu platio tada vrtoglavih milijun i pol eura i Niko je postao “Bili”. Navijači Hajduka bili su deliriju, a novom igraču Hajduka koji je došao iz Dinama bili su spremni dati i ptičijeg mlijeka.

Jedan navijač s Hvara Niki je darovao zemljište na tom otoku. Niko je s Hajdukom postao prvak i došlo je vrijeme njegova odlaska u inozemstvo. Prešao je 2006. u Postsmouth, a taj transfer bio je jedan od najvećih koje je Hajduk ostvario u Hrvatskoj.

Nakon tri godine provedene u Portsmouthu Niko prelazi u Tottenhaim i tamo se zadržava do 2012. godine. Potom odlazi u Dinamo iz Kijeva gdje se i baš i nije naigrao, pa je početkom ove sezone poslan na posudbu u engleski Queens Park Rangers.

Za Hrvatsku je odigrao 88 utakmica i postigao 16 golova. Trebao je biti predvodnik mlade generacije igrača koja je nekoliko godina mlađa od njega - poput Modrića, Ćorluke i ostalih, ali turbulencije u karijeri usporile su ga u onome što su mu na početku karijere svi predviđali - da će biti ne samo najbolji hrvtski igrač nego i velika nogometna legenda Dinama.

Niko je od početka svoje karijere bio u vezi sa Simonom s kojom je stupio u brak 17. srpnja 2008. godine. Tri godine bili su u braku, dobili kćer Loreu i onda se neočekivano dogodio razvod o kojemu ni Niko ni Simona nisu puno govorili za javnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije