Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Nenad Stazić

Bio je i urednik Redakcije informativnog programa. Član SDP-a. Osim što se bavio novinarstvom i politikom, napisao je i pet kazališnih tekstova.
01. prosinca 2016. u 00:00 3 komentara 2655 prikaza
Nenad Stazić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Rođen je 13. srpnja 1957. u Pakracu, posve slučajno. Majka mu je bila u posjetu svojim roditeljima u Daruvaru te je zbog preranih trudova prebačena u najbližu zdravstvenu ustanovu. Odrastao je u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu, gimnaziju. Diplomirao je Komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Još kao student 1979. prijavio se na audiciju za spikera na tadašnjem Radio Zagrebu, današnjem Hrvatskom radiju. Bio je primljen. Spiker je bio do završetka fakulteta a potom je postao novinar najprije  u obrazovnom, a od 1990. u  informativnom programu. Pratio je rad stranaka te se tako upoznao s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom. Član SDP-a postao je 1997. Bio je i urednik Redakcije informativnog programa.

Nenad Stazić
1 / 2
   

Saborski zastupnik postao je 3. siječnja 2000. godine. U Sabor je biran u svim kasnijim sazivima, i 2003. 2007. i  2011. kada je postao potpredsjednik. Često je istupao vrlo polemično.  Zastupnici HDZ-a su 2009. napuštali saborsku vijećnicu kada je on govorio optužujući ga zbog govora mržnje, iznošenja neistina i netolerancije. Tada su najavili da će tako postupati „dok se ne popravi“. Kao dokaz za svoje tvrdnje ponudili su zadnjih 50 fonograma njegovih govora u Saboru.

Kao potpredsjednik Sabora izazvao je buru svojim govorom u Poreču u travnju 2013. kada je protivnike uvođenja ćirile u Vukovaru nazvao „nepismenim neznalicama i suvremenim barbarima“ odnosno „nepismenim šovinističkim masama udruženim u kojekakve samozvane stožere“. 

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji je predvodio inicijativu za odgodu uvođenja ćiriličnog pisma u Vukovaru zbog povijesnih razloga zatražili su njegovu ostavku, a od predsjednika Sabora,  kojeg je u Poreču predstavljao, javnu osudu i ogradu od njegovog „šovinističkog istupa“.

Osim novinarstvom i politikom, napisao je pet kazališnih tekstova, satira,  koji su izvedeni u kazalištu „Kerempuh“ u Zagrebu s velikim uspjehom. Predstave „Domovnica d.d.“, „Ratni profiteri u Hrvata“, „Vježbanje demokracije“, „Pljuska“ , „Sud nebeski“  i „Izumitelj“ igrane su po nekoliko stotina puta. Za dramu „Otac tuđe djece“ nagrađen je nagradom za dramsko djelo „Marin Držić“. Njegov brat Darko Stazić ravnatelj je kazališta „Gavella“.

Bio je u braku s novinarkom Silvom Pavić-Stazić koja je kasnije postala komunikacijski menadžer. Imaju kćerku Doru. Razveli su se 2007.nakon petanest godina zajedničkog života. Mediji su tada objavili da se iselio iz njihova zajedničkog stana i pokrenuo brakorazvodnu parnicu.  Na novinarsko pitanje o tome odgovorio je kako se „uopće čudi da ga imaju smjelosti nazvati i pitati o privatnim stvarima“.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • gospodindragovoljac1991:

  Politička spodoba. Nemojmo se čuditi zašto nastaje mržnja. E da su one 90. ete, ne bi ti toliko srao ,, spodobo ružna. Ne shvaćam tko s tobom uopće može spavati, mrzitelju Hrvatstva. Gade!!!!!!!!!!!!!

 • Avatar kravata
  kravata:

  Slučajno ga majka rodila u Pakracu odrastao u Zagrebu.

 • Sale7:

  gore od ovoga ne može