Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književnik, političar, bivši predsjednik Hrvatskog sabora

Nedjeljko Mihanović

Nedjeljko Mihanović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
01.12.2016.
u 00:00

Doktorirao je 1975. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s disertacijom Lirika Vladimira Nazora. U zvanju znanstvenog savjetnika i upravitelja Odsjeka za književnost u Zavodu za književnost i teatrologiju HAZU djelovao je do 1990.

Rođen je 16. veljače 1930. u mjestu Sitno Donje kod Splita. Završio je Klasičnu gimnaziju Splitu 1948.  Te godine upisuje slavistiku i romanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 7. siječnja 1958.

Sredinom iste godine postaje asistent u Institutu za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Od 1966. do 1968. lektor je za hrvatski jezik na Slavenskom seminaru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Hamburgu. Doktorirao je 1975. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s disertacijom Lirika Vladimira Nazora. U zvanju znanstvenog savjetnika i upravitelja Odsjeka za književnost u Zavodu za književnost i teatrologiju HAZU djelovao je do 1990.

Nedjeljko Mihanović
1/2
 

Tada se uključuje se u politiku. Od prosinca 1989. član je Hrvatske demokratske zajednice. Izabran je za saborskog zastupnika.  U prvom i drugom sazivu Sabora bio je predsjednik saborskog Odbora za naobrazbu, znanost i kulturu. 

Obnašao je dužnost ministra prosvjete i kulture 1992. Za predsjednika Hrvatskog sabora izabran je 24. svibnja 1994., nakon smjene Stjepana Mesića. Na toj dužnosti ostao je do isteka mandata 1995. Zastupnik u Saboru  bio je do kraja 1999.

Usporedo s tim, bio je glavni urednik časopisa Državnost 1997.. savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za etička i moralna pitanja 1998. a od siječnja 1999. predsjednik je državnog Povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama.

Član je Hrvatskog filološkog društva od 1958., Matice hrvatske od 1962. a od 1967. Društva hrvatskih književnika. U ožujku 1980. izabran je za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za književnost. 1990. primljen je kao redoviti član u Družbu „Braće hrvatskog zmaja“.  Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je sa sedam visokih državnih odličja. Dobio je, među ostalim, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

U okviru svog znanstvenog rada Mihanović objavljuje eseje, kritike, rasprave, bibliografske i leksikografske priloge.

Posebice se bavio priređivanjem kritičkih izdanja sabranih tijela Tina Ujevića, Antuna Gustava Matoša, Vladimira Nazora i Antuna Branka Šimića. U biblioteci „Pet stoljeća hrvatske književnosti“  priredio je brojne pisce. Objavio je deset zasebnih knjiga, za obrazovni program Hrvatske radio-televizije izradio je sedam scenarija i ekranizacija o hrvatskim piscima.

Od 2000. godine je u mirovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije