Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik i političar

Mladen Vedriš

Mladen Vedriš (1990.-1994.)
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

1992. je izabran za saborskog zastupnika HDZ-a. Krajem 1992. imenovan je potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo. Od 2006. je član Savjeta Hrvatske narodne banke. Potpredsjednik je i jedan od osnivača Geoekonomskog foruma.

Rođen je 29. prosinca 1950. u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu i VII. gimnaziju u Križanićevoj. Upisao je Ekonomski fakultet. Sudjelovao je u pokretu hrvatskih sveučilištaraca 1971. Diplomirao je 1973. Dobitnik je Rektorove nagrade. Pohađao je poslijediplomski studij „Financijska teorija i politika“. Magistrirao je s temom „Analiza uzroka porasta javnih rashoda u suvremenom svijetu“.

Od 1975. do 1984. bio je zaposlen u Centru za istraživanje i migracije, Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga prelazi u Skupštinu grada Zagreba, u Gradski komitet za prostorno planiranje i komunalne poslove.

Mladen Vedriš (1990.-1994.)
1/4
 

Bio je zamjenik šefice tog Komiteta Marine Matulović Dropulić. Nakon demokratskih promjena 1990. izabran je uz potporu HDZ-a za predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine grada Zagreba (današnji gradonačelnik). Na toj dužnosti bio je do 1992.

Zamjenica mu je tada postala Marina Matulović Dropulić. Iako je bilo velikih otpora njenom imenovanju, nije htio popustiti. Za vrijeme gradonačelničkog mandata bio je i šef Kriznog štaba grada Zagreba. 1992. je izabran za saborskog zastupnika HDZ-a.

Te godine postaje i ministar u hrvatskoj vladi za „područje urbanog življenja i preustroj državne uprave“. Krajem 1992. imenovan je potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo. Bio je član Predsjedničkog vijeća, član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti.

U svibnju 1993. prelazi u Hrvatsku gospodarsku komoru. Bio je na njenom čelu do rujna 1995. kada napušta aktivnu politiku. Počinje se baviti znanstvenim radom. Doktorirao je 1996. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s temom „Strukturna politika u funkciji uspostave efikasnog tržišnog gospodarstva RH“.

U veljači te godine osnovao je privatnu tvrtku za zastupanje domaćih i inozemnih tvrtki. 1999. usavršavao se na Harvardu „Executive Program for Leaders in Development“. 2004. je postao docent na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a od 2005. drži Katedru za ekonomsku politiku na tom fakultetu. U statusu je izvanrednog profesora.

Od 2006. je član Savjeta Hrvatske narodne banke. Potpredsjednik je i jedan od osnivača Geoekonomskog foruma.

Sa suprugom Klarom, koja je završila Pravni fakultet, ima dvije, sada već odrasle, kćeri, Almu i Luciju.

Sa suprugom se upoznao još tijekom gimnazijskih dana. Tada mu je nakon prve godine rekla da mora upoznati „jednog, njenog vrlo zanimljivog, ambicioznog kolegu“. Bio je to Nikica Valentić, koji im je kasnije bio vjenčani kum.

Potkraj osamdesetih družili su se u kafiću Hennesy nasuprot odvjetničkom uredu Valentića i Bosiljka Mišetića u Kačićevoj ulici. S njima su još bili Slaven Letica i desetak drugih osoba. Govori engleski i ruski. U slobodno vrijeme bavi se planinarenjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije