Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomist, informatičar, vlasnik trgovačkog lanca Plodine

Mile Ćurković

Mile Ćurković
Boris Ščitar
01.12.2016.
u 00:00

Mile Ćurković vlasnik je trgogačkog lanca Plodine. Karijeru je započeo kao profesor informatike u Srednjoj ekonomskoj školi u Benkovcu. Danas zapošljava oko tri tisuće ljudi. Cilj mu je sa stotinu supermarketa pokriti cijelu Hrvatsku.

Nitko u Plodinama nije postao rukovoditelj a da nije počeo kao pripravnik,  riječi su Mile Ćurkovića, vlasnika tog trgovačkog lanca, drugog po snazi u Hrvatskoj (odmah iza Konzuma Ivice Todorića) kojemu se vrijednost procjenjuje na 260  milijuna eura.

Karijeru je započeo kao profesor informatike u Srednjoj ekonomskoj  školi u Benkovcu gdje je i rođen 1960. godine. Po struci je diplomirani ekonomist. Kad je shvatio da ga posao u školi ne ispunjava, zaposlio se kao informatičar u zadarskoj tvrtki Plodine. 1991. je  došao u Rijeku i postao šef njihove tamošnje podružnice.

Kako je tada nastupio rat i gomilali su se gubici, uprava Plodina ponudila je Ćurkoviću da uzme u zakup riječko skladište za 30 tisuća njemačkih maraka mjesečno.  Tada je u skladištu počeo svoj privatni posao otvorivši diskont. Taj prostor kupio je kasnije na javnom natječaju kada su Plodine otišle u stečaj.

Do 2001. kada se otvorilo tržište kapitala pripremao je tvrtku u tehnološkom i kadrovskom smislu. Uspon je počeo kada mu je Hypo Banka dala prvi kredit. „Kao mladić sanjao sam o tome da završim fakultet i zaposlim se u nekoj državnoj tvrtki, primam plaću i živim normalno“, rekao je Ćurković napominjući ipak kako mu je „krajnja želja bila uvijek biti prvi“.

U to vrijeme je u Rijeci propao Brodokomerc te je jedno vrijeme njegov diskont, iako smješten u jednoj neuglednoj ulici u širem centru grada,  bio jedina veća trgovina. Brzo je napredovao. Sam je osmislio i tehnički razradio ogledne supermarkete, veličine 3 tisuće četvornih metara. [PHOTOS]

Jedini je vlasnik Plodina, tvrtke koja je 2010. vrijedila 260 milijuna eura. Vrijednost Plodina je visoka i zbog pametnih ulaganja u terene koji su s godinama dvostruko dobijali na vrijednosti.

Ima tri tisuće zaposlenih, 77 velikih objekata, a  kao dividendu si je 2011. isplatio gotovo osam milijuna kuna dobiti. Ostatak je zadržan u tvrtki. Cilj mu je sa stotinu supermarketa pokriti cijelu Hrvatsku. Nako toga planira nastaviti ekspanziju u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Samozatajan je, voli anonimnost, rijetko istupa u medijima. Od početka je okružen skupinom ljudi iz svog rodnog Benkovca. Prve su mu suradnice, članice tročlane uprave, dvije žene, a među osam izvršnih direktora također je polovica žena. Kaže da ih nije ciljano birao nego su se nametnule u kadrovskoj politici kompanije kakvu primjenjuje od prvog dana.

Jednostavan je. O tome svjedoči i slučaj iz njegova supermarketa dok je strpljivo pozirao fotoreporteru zbog intervjua za jedne novine. Kada je na info-pultu htio odložit svoj kaput, djelatnica mu je rekla kako to baš i nije uobičajeno. On je bez imalo ljutnje pružio gospođi ruku i rekao: „Oprostite, mi se ne poznajemo, ja sam predsjednik Uprave Plodina“. 

Za trenutnu krizu u Hrvatskoj kaže kako je ključ rješenja ujedno i njegova formula uspjeha u „novim investicijama i zapošljavanju“.

Vozi Mercedes S klase vrijedan 150 tisuća eura s kojim godišnje prijeđe 100 tisuća kilometara.  Nema osobnog vozača. Kaže da nema poroka, pije samo vodu jer „mora biti čvrsto na zemlji“. Apolitičan je, svoj privatni život krije od javnosti. Hobi mu je ribolov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije