Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik, vlasnik Pekarne Kruna, hotela Osijek i Mlinara

Mato Škojo

Mato Škojo
Foto: Davor Puklavec
1/3
01.12.2016.
u 00:00

Osnovao je tvrtku Alastor. Otvarala se jedna po jedna trgovina, postali su veliki trgovački lanac u istočnoj Slavoniji. Kada je 2002. Alastor prodao Agrokoru, godišnja dobit je bila 900 milijuna kuna.

Rođen je 1968. u Osijeku. Završio je gimnaziju, dvije godine fakulteta, a onda je došao rat. Po završetku rata je krenuo u posao s prodajom pelena „pampersica“ kojih je tada nedostajalo.

Osnovao je tvrtku Alastor.

Prvog siječnja 1994. zaposlio je drugog čovjeka u tvrtki i od tada je „krenulo lagano“. Otvarala se jedna po jedna trgovina, postali su veliki trgovački lanac u istočnoj Slavoniji. Kada je 2002. Alastor prodao Agrokoru, godišnji prihod je bio skoro milijardu kuna.

Alastor je bio poznat i po vlastitim robnim markama. Tvrtka je imala više od 60 tisuća proizvoda u prodaji a pod vlastitom markom za njih su gljive radili u Kini, kompot ananasa i tunjevina u Tajlandu, tijesto u Češkoj i Hrvatskoj.

Nikada nije objavljeno za koliko je novca Škojo svoju tvrtku prodao Agrokoru Ivice Todorića. S dijelom tog novca odmah je kupio hotel Osijek. Cijela investicija za nekretninu i kompletno renoviranje koštala ga je oko 13 milijuna eura.

2005. osnovao je Pekarne Kruna s kojima je promijenio izgled pekarske industrije u Hrvatskoj, krenuo je s izgradnjom urbanih vila u Osijeku vrijednih 15 milijuna eura.

Brat Mate Škoje, Ivica Škojo, je vlasnik tvrtke Automobil Škojo. koja je zastupnik Mercedesa, Chryslera i Jeepa. 2009. od Agrokora je kupio križevački Mlinar za 150 milijuna kuna.

Mato Škojo
1/3

Uložio je 350 milijuna kuna u modernizaciju, otvorio je 180 novih pekarnica po Hrvatskoj i zaposlio oko 1700 ljudi.

Proizvodnju je preselio na zagrebački Žitnjak gdje je izgrađena najmodernija tvornica pekarskih proizvoda u regiji. U Križevcima su se bunili zbog takve poslovne politike jer je u tom grada zatvoren pogon gdje je radilo pedesetak zaposlenih. No nitko nije ostao bez posla, jer im je ponuđen posao u Zagrebu, što je većina i prihvatila.

U prvih šest mjeseci 2013. Mlin je usedmerostručila svoju dobit u odnosu na prošlogodišnje razdoblje. Mlinar i Kruna postali su najveća pekarska industrija u Hrvatskoj a Škoji je cilj „razviti prepoznatljiv brand i ponuditi jednako kvalitetne pekarske proizvode na području od Iloka do Rijeke“.

Želi se proširiti i na regiju. Otvoreno je 12 trgovina Mlinara u Ljubljani, dvije u Mariboru, dvije u Celju a cilj je u Sloveniji otvoriti 30 takvih trgovina. Mlinar je otvorio šest trgovina u Budimpešti.

„Kad smo planirali posao u ovom obliku, vjerovali smo da će potrošači prepoznati naše namjere i da će vrlo brzo naučiti razlikovati kvalitetu naših proizvoda u odnosu na ostatak ponude“, rekao je o svojoj poslovnoj politici.

Škojo živi u Osijeku, a radi u Zagrebu. U Aljmašu uz Dunav sagradio je vilu koja glasi na njegovog oca. Vozi automobil Aston Martin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije