Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar, bankar, bivši predsjednik Uprave PBZ-a

Martin Katičić

01.12.2016.
u 00:00

Završio je Ekonomski fakultet. Bio je na čelu Privredne banke Zagreb. 1991. bio je član Savjeta Hrvatske narodne banke.

Rođen je 19. kolovoza 1937. u mjestu Kukuruzari, općina Hrvatska Kostajnica. Završio je Ekonomski fakultet. Bio je na čelu Privredne banke Zagreb. 1991. bio je član Savjeta Hrvatske narodne banke.

Od 1992. do 2000. je saborski zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu.

Bio je potpredsjednik i predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun.

U to vrijeme član je Predsjedničkog vijeća za gospodarstvo i član Odbora za obilježavanje 15. svibnja kao spomendana Bleiburških žrtava i žrtava Križnog puta.

Bio je i član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava te član saborskog Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu. Predsjednik Nogometnog kluba Dinamo bio je od 1994. do 1996. Tijekom tog razdoblja klub je osvojio jedan prvenstveni naslov i dva kupa. [PHOTOS]

Bio je bliski suradnik predsjednika Franje Tuđmana.

Preko Privredne banke Zagreb, u vrijeme embarga na oružje, išle su financijske transakcije kojima se kupovalo oružje za obranu Hrvatske. Terezija Barbarić, najprije  savjetnica direktora PBZ-a a potom   ministra financija Joze Martinovića u više je navrata o tome govorila u medijima.

„Pripremila bih nalog,  potpisivao bi ga pomoćnik ministra ili ministar, zatim bi to otišlo u Privrednu banku, ondje bi to završilo prvo kod Katičića, koji bi to pogledao, napisao 'suglasan' dao paraf i to bi išlo u proceduru doznačivanja u inozemstvo“,  objasnila je. Kazala je također kako se na fakturi nije moglo napisati „uvoz tenkova“, nego je trebalo nešto izmisliti.

Katičić sam o tome nikada javno nije govorio. U Privrednoj banci Zagreb bio je do veljače 1998. kada ga je naslijedio Božo Prka. Bio je dugogodišnji predsjednik Društva prijatelja Zrina, nekadašnjeg stolnog grada plemićke obitelji Zrinski kojeg su partizani od 1943. do 1946. potpuno uništili.  

Bio je angažiran  oko zbrinjavanja prognanika i izbjeglih na početku Domovinskog rata, a na Oluje zauzimao se za povratak i normalizaciju života. Pomagao je  prihvat izbjeglih Hrvata iz BiH na to područje.

U braku sa suprugom Marijom Katičić imao je dvoje djece. Umro je 12. lipnja 2013. godine. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije