Naslovnica Enciklopedija Biografije

Maksim Mrvica

Maksim je u Šibeniku završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Šekso. 1993. godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu. Izvodi klasike u crossover varijantama, križajući ih s elektroničkom glazbom i iznimno je popularan na Dalekom Istoku.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 1477 prikaza
maksim mrvica
Foto: patrik macek/pixell
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski pijanist Maksim Mrvica rođen je u Šibeniku 3. svibnja 1975. godine od majke Slavice i oca Karmela.

Ima brata Stipu, a sedam godina mlađi brat Slavko poginuo je 2009. godine na Bjelolasici. Maksim je u Šibeniku završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Šekso. Već je kao devetogodišnjak počeo javno nastupati, da bi s nepunih dvanaest godina svirao svoj prvi koncert s orkestrom. Iako je 1990. godine izbio rat, Maksim i njegova profesorica Marija Šekso bili su odlučni nastaviti njegovo glazbeno obrazovanje.

- Padalo je tisuću granata dnevno na moj grad, ali ne možeš prestati živjeti, moraš nastaviti dalje. A jedina stvar koja mi je u tome mogla pomoći bio je moj klavir - rekao je Mrvica.

maksim mrvica
1 / 4
 

Unatoč  okolnostima, prošao je i pobjedio na prvom većem natjecanju u Zagrebu 1993. godine za koje svako malo ponavlja da je to njegova najveća pobjeda i najljepša uspomena cijele karijere. Nakon brojnih koncerata u rodnom gradu, 1993. godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu i studirao u klasi prof. Vladimira Krpana. Kod njega je 1998. diplomirao s odličnim uspjehom.

Iste godine upisao je jednogodišnji studij usavršavanja na Konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti. Studirao je i u  Parizu, bio je stipendist i od toga živio. Na koncertima je dobivao honorar od 200 kuna.

„Da nije bilo lista Vjesnik koji me stipendirao godinu dana u Parizu i Rotary Cluba, svih tvrtki iz Šibenika koje su plaćale moje seminare i natjecanja, ne bih izdržao“, govorio je Maksim Mrvica.  No, želio se osamstaliti s tim da nije htio biti pedagog, učitelj glazbe nego svirati.

Izvodi klasike u crossover varijantama, križajući ih s elektroničkom glazbom i iznimno je popularan na Dalekom Istoku. Put ka svjetskom uspjehu započeo je kad ga je uočio glazbenik i autor Tonči Huljić (skladatelj nekoliko numera za crossover gudački kvartet Bond) i dogovorio mu sastanak s posredničkom agencijom Mel Bush. Bush koji je već neko vrijeme tražio uzbudljivog novog pijanistu, odmah je prepoznao Maksimov enormni potencijal da se približi ljubiteljima klasične, crossover i pop muzike.

Izdavačka kuća EMI Classics bila je podjednako oduševljena mladim pijanistom i ubrzo su počeli pripremati novi album "The Piano Player". Stilski blizak muzičkom svijetu Vanesse Mae, taj je Maksimov album uzbudljiv spoj najboljeg iz svijeta pop-muzike i klasike.

Do danas je "The Piano Player" postiglo dvostruku platinastu nakladu u Hong Kongu, platinastu nakladu u Taivanu i Hrvatskoj, zlatnu u Indoneziji, Maleziji i Kini. Uslijedila su još tri crossover albuma "Variations I & II", "A New World" i "Electrik". Prije svih, Mrvica je objavio album "Geste" sa skladbama hrvatskih skladatelja za koji je 2002. osvojio nagradu Porin.

Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima te u Salzburgu i Beču (Austrija), Genevi (Švicarska), Budimpešti (Mađarska), Parizu (Francuska) i St. Petersburgu (Rusija). Surađivao je s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (Alan Buribaev).

Dobitnik je nekoliko nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima, od kojih prve nagrade na Državnom natjecanju učenika glazbe u Zagrebu, Rektorove nagrade Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997./98., nagrade austrijskog Rotary cluba 1998. godine, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Nicolai Rubinstein u Parizu 1999., te prve nagrade na pijanističkom natjecanju Portoise u Parizu 2001. Unatoč svjetskom uspjehu Mrvica svaki slobodni trenutak koristi za posjet Šibeniku.

- Šibenik i ja smo simbioza. Tamo me znaju od djetinjstva, znam da me cijene i vole jer sam njihov, a i meni je Šibenik na prvom mjestu. U Šibeniku me nitko ne smatra zvijezdom. To mi olakšava život  pa uvijek tamo pobjegnem kad želim malo mira...Poznati i nepoznati ljudi samo me pozdrave, mahnu, osmjehnu mi se, ja sam za njih samo jedan od njih, samo njihov Šibenčanin, njihov susjed - govori Mrvica koji je do sada prodao gotovo milijun CD-a diljem svijeta.

Bivšu suprugu Anu upoznao je kao 18-godišnjak, tijekom studija u Zagrebu, a razveli su se 2012. nakon gotovo 20 godina ljubavi. Imaju kćer Leeloo.

Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.