Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pijanist

Maksim Mrvica

maksim mrvica
Foto: patrik macek/pixell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Maksim je u Šibeniku završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Šekso. 1993. godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu. Izvodi klasike u crossover varijantama, križajući ih s elektroničkom glazbom i iznimno je popularan na Dalekom Istoku.

Hrvatski pijanist Maksim Mrvica rođen je u Šibeniku 3. svibnja 1975. godine od majke Slavice i oca Karmela.

Ima brata Stipu, a sedam godina mlađi brat Slavko poginuo je 2009. godine na Bjelolasici. Maksim je u Šibeniku završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Marije Šekso. Već je kao devetogodišnjak počeo javno nastupati, da bi s nepunih dvanaest godina svirao svoj prvi koncert s orkestrom. Iako je 1990. godine izbio rat, Maksim i njegova profesorica Marija Šekso bili su odlučni nastaviti njegovo glazbeno obrazovanje.

- Padalo je tisuću granata dnevno na moj grad, ali ne možeš prestati živjeti, moraš nastaviti dalje. A jedina stvar koja mi je u tome mogla pomoći bio je moj klavir - rekao je Mrvica.

maksim mrvica
1/4
 

Unatoč  okolnostima, prošao je i pobjedio na prvom većem natjecanju u Zagrebu 1993. godine za koje svako malo ponavlja da je to njegova najveća pobjeda i najljepša uspomena cijele karijere. Nakon brojnih koncerata u rodnom gradu, 1993. godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu i studirao u klasi prof. Vladimira Krpana. Kod njega je 1998. diplomirao s odličnim uspjehom.

Iste godine upisao je jednogodišnji studij usavršavanja na Konzervatoriju Franz Liszt u Budimpešti. Studirao je i u  Parizu, bio je stipendist i od toga živio. Na koncertima je dobivao honorar od 200 kuna.

„Da nije bilo lista Vjesnik koji me stipendirao godinu dana u Parizu i Rotary Cluba, svih tvrtki iz Šibenika koje su plaćale moje seminare i natjecanja, ne bih izdržao“, govorio je Maksim Mrvica.  No, želio se osamstaliti s tim da nije htio biti pedagog, učitelj glazbe nego svirati.

Izvodi klasike u crossover varijantama, križajući ih s elektroničkom glazbom i iznimno je popularan na Dalekom Istoku. Put ka svjetskom uspjehu započeo je kad ga je uočio glazbenik i autor Tonči Huljić (skladatelj nekoliko numera za crossover gudački kvartet Bond) i dogovorio mu sastanak s posredničkom agencijom Mel Bush. Bush koji je već neko vrijeme tražio uzbudljivog novog pijanistu, odmah je prepoznao Maksimov enormni potencijal da se približi ljubiteljima klasične, crossover i pop muzike.

Izdavačka kuća EMI Classics bila je podjednako oduševljena mladim pijanistom i ubrzo su počeli pripremati novi album "The Piano Player". Stilski blizak muzičkom svijetu Vanesse Mae, taj je Maksimov album uzbudljiv spoj najboljeg iz svijeta pop-muzike i klasike.

Do danas je "The Piano Player" postiglo dvostruku platinastu nakladu u Hong Kongu, platinastu nakladu u Taivanu i Hrvatskoj, zlatnu u Indoneziji, Maleziji i Kini. Uslijedila su još tri crossover albuma "Variations I & II", "A New World" i "Electrik". Prije svih, Mrvica je objavio album "Geste" sa skladbama hrvatskih skladatelja za koji je 2002. osvojio nagradu Porin.

Nastupao je u svim većim hrvatskim gradovima te u Salzburgu i Beču (Austrija), Genevi (Švicarska), Budimpešti (Mađarska), Parizu (Francuska) i St. Petersburgu (Rusija). Surađivao je s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (Alan Buribaev).

Dobitnik je nekoliko nagrada na domaćim i inozemnim pijanističkim natjecanjima, od kojih prve nagrade na Državnom natjecanju učenika glazbe u Zagrebu, Rektorove nagrade Sveučilišta grada Zagreba za akademsku godinu 1997./98., nagrade austrijskog Rotary cluba 1998. godine, prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Nicolai Rubinstein u Parizu 1999., te prve nagrade na pijanističkom natjecanju Portoise u Parizu 2001. Unatoč svjetskom uspjehu Mrvica svaki slobodni trenutak koristi za posjet Šibeniku.

- Šibenik i ja smo simbioza. Tamo me znaju od djetinjstva, znam da me cijene i vole jer sam njihov, a i meni je Šibenik na prvom mjestu. U Šibeniku me nitko ne smatra zvijezdom. To mi olakšava život  pa uvijek tamo pobjegnem kad želim malo mira...Poznati i nepoznati ljudi samo me pozdrave, mahnu, osmjehnu mi se, ja sam za njih samo jedan od njih, samo njihov Šibenčanin, njihov susjed - govori Mrvica koji je do sada prodao gotovo milijun CD-a diljem svijeta.

Bivšu suprugu Anu upoznao je kao 18-godišnjak, tijekom studija u Zagrebu, a razveli su se 2012. nakon gotovo 20 godina ljubavi. Imaju kćer Leeloo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije