Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redatelj

Lukas Nola

lukas nola (1)
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Hrvatski filmski redatelj. Debitirao je s dječjom tv dramom 'Šuma striborova'. Na OTV-u i poslije HTV-u je bio urednik, autor i redatelj emisija i scenograf.

Hrvatski filmski redatelj Lukas Nola rođen je 31. ožujka 1964. u Zagrebu od oca Ante i majke Nene.  Ima i mlađeg brata Filipa, glumca ZKM-a. Tijekom srednje škole (primjenjene umjetnosti) radio je kao statist, scenski radnik na televiziji i kolporter.

Studirao je na Likovnoj akademiji i na Akademiji dramskih umjetnosti na odsjeku filmske režije. Tijekom studija radi kao asistent scenografa, scenograf, asistent redatelja i redatelj dokumentarnih filmova, glazbenih i promidžbenih spotova. Piše glazbu i nastupa kao pjevač grupe Fuj Tajfel.

lukas nola (1)
1/4
   

Debitirao je 1993. s dječjom tv dramom 'Šuma striborova'. Široj  javnosti postao je poznat po prvom srednjemetražnom filmu 'Dok nitko ne gleda' za koji je nagrađen Oktavijanom na Danima hrvatskog filma, kao i za drugi igrani 'Svaki put kad se rastajemo' (1994.). 'Rusko meso'  režirao je 1997.  Film se bavi temom  prostitucije, a u ulozi mušterije pojavljuje se i autor filma.

Uslijedio je film  'Nebo, sateliti' (2000.) koji se bave ratnom tematikom. Nola je u mnogim izjavama isticao da je taj film njegov najveći doseg,  djelo na koje je ponosan. Igrani film  'Sami' (2001.) i 'Krađa' (2004.) bili su mu potpuni promašaj.

2007. režirao je seriju 'Operacija Kajman', a 2013. film 'Šuti' koji je 2013. osvojio čak šest Zlatnih Arena u Puli. Lukas Nola scenarist je svih svojih filmova. "Dok u Americi više ne znaju o čemu bi radili filmove, u Hrvatskoj sve pršti od ideja, javljaju se nevjerojatno talentirani klinci i generacija koja će rasturiti hrvatski film, samo ako im se pruži šansa.", izjavio je.  

Na OTV-u i poslije HTV-u je  bio urednik, autor i redatelj emisija i scenograf. Nola se u kazalištu  pojavljuje kao autor predstave 'Noćni let'. Napisao je i režirao i 'Ptice II', a u kazalištu postavlja i 'Mafiju' Dubravka Jelačića Bužimskog te 'Milovanja' Sergija Belbela. Za većinu predstava potpisuje i scenografiju.

Tri godine, od 2001. do 2003., bio je umjetnički direktor festivala Dani hrvatskog filma u Zagrebu. U istom razdoblju bio je i član Vijeća za film Ministarstva kulture RH. 2002. bio je član žirija Festivala novog filma i videa u Splitu. Član je žirija Međunarodnog filmskog festivala jednominutnog filma u Požegi. Umjetnički je direktor u Zagreb Filmu, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti.

Nosilac je odličja Reda hrvatskog pletera, koji dodjeljuje predsjednik RH, 2000. godine.

Učio je, kaže, od svih. - Nema jednog redatelja koji je utjecao na mene, već njih 250. Zanimljivo je da mi je došao sin nekidan i kazao da je gledao “Događaj” Vatroslava Mimice i da mu je to fenomenalan film. Rekao sam mu da sam ga gledao prije “sto” godina i naravno da je fenomenalan. Ovo spominjem jer bih se prije referirao na neke hrvatske redatelje poput Mimice, koji su mi puno bliži od nekih stranih. Ukratko, učim od svih. Uči se dok si živ - kaže Nola.

U braku je s glumicom Barbarom Nolom s kojom ima dvoje djece, kćer Maru i sina Jakova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije