Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redatelj

Krsto Papić

krsto papić,portal
01.12.2016.
u 00:00

Papić je 1967. godine režirao prvi dugometražni igrani film 'Iluzija', a krajem 60-ih proslavio se kao redatelj dokumentaraca. Osim dokumentaraca, Krsto Papić je postao poznat i po svojim igranim filmovima.

Hrvatski redatelj Krsto Papić rođen je u Vučjem Dolu, u Crnoj Gori, 7. prosinca 1933. godine. Otac mu je bio rudar u SAD-u i kada se vratio kupio je u Vojvodini imanje.

Imao je lijepo djetinjstvo do početka Drugog svjetskog rata koji je donio tešku dramu u njegovu obitelj.

Dva starija brata Krste Papića su otišli u partizane, a jedan od njih je više puta ranjavan. Otac mu je umro 1948. Pa je Krsto živio u đačkim domovima. U Sarajevu, kad je bio u srednjoj školi počeo je pisati za omladinske novine. Kao student, bio je dopisnik Oslobođenja.

- Moja je generacija puno čitala. I ja sam s 15 godina čitao "Rat i mir" i "Zločin i kaznu" iako nisam bio dovoljno zreo za te romane. Ipak su ostavili strašan dojam na mene i potpuno me odredili. Ali kad sam vidio Kurosawin "Rašomon", zatim neke filmove Johna Forda ili Sergeja Ejzenštejna, potpuno sam se inficirao filmom – priča Krsto Papić.

Kad je došao u Zagreb upisao je pravo, a potom jugoslavenske književnosti, ruski i francuski jezik na Filozofskom fakultetu što je i završio. Kao student je od 1965., radio kao asistent režije kod Mate Bogdanovića, redatelja dokumentarnih filmova. Kako se pročulo da je dobar i vrijedan, Papića je angažirao Fedor Hanžeković za asistenta režije na filmu "Svoga tela gospodar".

- Fedor je slovio kao filmski polubog i veliki znalac, radio je i kao asistent Davida Leana s kojim je bio veliki prijatelj, a preveo je knjigu snimanja "Kratkog susreta", velikog Leanovog filma i možda jednog od najboljih ljubavnih filmova ikad snimljenih. Taj sam posao obavio jako dobro i zatim sam radio kao asistent Veljku Bulajiću na filmu "Vlak bez voznog reda", pa s Matom Reljom, Radenkom Ostojićem... „- pričao je Papić.

krsto papić,portal
1/4
  

Kako su u to vrijeme mladi filmski kritičari digli buku na Jadran film zašto ne daje priliku mladim redateljima, Jadran film je okupio Vanču Kljakovića, Antuna Vrdoljaka i Krstu Papića i dao im da snime omnibus "Ključ" u kojem je svatko ispričao svoju priču. Tako su se mladi autori etablirali.

Papić je 1967. godine režirao prvi dugometražni igrani film 'Iluzija', a krajem 60-ih proslavio se kao redatelj dokumentaraca. Dokumentarac Halo München (1967), snimljen u Dalmatinskoj zagori, a riječ je o napuštanju Hrvatske zbog teških socijalnih prilika. I u Specijalnim vlakovima (1972) Papić se bavio gastarbajterima. Film Kad te moja čakija ubode (1968) kultni je film. Riječ je o intervjuima s ubojicama i ljudima koji su bili bliski žrtvama.

'Nek se čuje i naš glas' (1971.) je film koji je dobio Nagradu u Oberhausenu, koji govori o ilegalnim radiopostajama. Dok je Mala seoska priredba (1971) bio također uspješan dokumentarni film.

Osim dokumentaraca, Krsto Papić je postao poznat i po svojim igranim filmovima.

1969. režirao je Lisice koje problematiziraju represiju komunističke tajne policije. Film je osvojio Zlatnu arenu i prikazan je u Cannesu.
Potom su uslijedili Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja pa horor Izbavitelj (1976.)

80-ih godina prošloga stoljeća Papić je režirao biografski film Tajna Nikole Tesle, a 1988. snimio je Život sa stricem, svoj najbolji film. Film je bio veliki hit, iritirao je komunističke vlastodršce, ali je ipak dobio Zlatnu arenu i nagradu festivalu u Montrealu.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, Papić je snimio Priču iz Hrvatske (1992.). Kad mrtvi zapjevaju tragikomedija je kojom je osvojio treću Zlatnu arenu.
Pred kraj života zanimale su ga teme iz zagrebačkog podzemlja pa je snimao dokumentarac na tome.

Upitan do kada misli snimati filmove, u jednom od svojih zadnjih intervjua Papić je citirao Spielberga: Dokle budem mogao disati.
Za 50. godišnjicu Fulbrightove zaklade 1996. bilo je pozvan u SAD.

- To je najveća filmska škola na svijetu i nju su završili Spielberg, Lucas i drugi redatelji. Predavao sam svoje filmove, a pohađao sam i druga predavanja, bilo mi je fenomenalno. Za 50. godišnjicu Fulbrightove zaklade 1996. bilo je pozvano 50 bivših stipendista iz cijelog svijeta na proslavu u Bijelu kuću, a među njima i ja. Clinton je tada rekao da smo mi Fulbrightovci više učinili da nestane hladnog rata i da se sruši Berlinski zid nego sva diplomacija svijeta - rekao je Papić.

Krsto Papić bio je u braku s Verom Pavlinčić Žitvaj u kojemu su rođeni sin Boris i kćer Branka. Boris je nesretnim slučajem poginuo 2009. godine, a kćer Branka je profesorica komparativne književnosti.

U drugom braku, sa stomatologinjom Jadrankom Štefanec Papić je 2006., dakle u svojoj 71. I ženinoj 57. Godini života dobio je blizanke Taru i Elu. Veliki redatelj umro je 7. veljače 2013. u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije