Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Katica Ivanišević

Bila je prva žena rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske, prva žena predsjednica jednog parlamentarnog, Županijskog, doma Sabora. Saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu bila je od 1993. do 2001.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 358 prikaza
katica ivanišević
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Bila je prva žena rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske, a bila je i prva žena predsjednica jednog parlamentarnog, Županijskog, doma Sabora. 

Rođena je 11. siječnja 1935. u Omišlju na otoku Krku. Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani diplomirala je Engleski jezik i književnost te Talijanski jezik i književnost.

Studirala je i na King's College u Londonu i na Facolta per gli stranieri u Perugi. Magistrirala je 1977. iz američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Klasična boema i generacija beatnika i odraz u književnihm djelima njihovih pripadnika“ obranila je 1981.  

Trajno zvanje redovitog profesora stekla je 1997. a počasno zvanje i naslov profesora emeritusa Sveučilište joj je dodijelilo 2004. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci bila je prodekanica, predstojnica Filološkog odjela i dekanica. U dva mandata bila je prorektorica Sveučilišta u Rijeci a potom i rektorica.

Saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu bila je od 1993. do 2001. U tom Domu najprije je bila potpredsjednica saborske Komisije za pravosuđe, izbor i imenovanja a od 1994. do ukidanja Županijskog doma Sabora bila je njegova predsjednica.

katica ivanišević
1 / 4

Bila je potpredsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri interparlamentarnoj uniji 1994., članica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 1995.

Sredinom devedesetih stalni je član Predsjedničkog vijeća, savjetodavnog tijela Predsjednika RH, bila je članica odbora za obilježavanje 50-te obljetnice pobjede antifašističke koalicije, kao i obilježavanja spomendana bleiburških žrtava i Križnog puta. 

Objavila je četiri knjige, tri uređene knjige uz vlastitu studiju, više od 40 znanstvenih radova te mnogobrojne priloge i recenzije. Dobitnica je brojnih nagrada. Tako je 1985. dobila Nagradu grada Rijeke, 1997. Nagradu za životno djelo općine Omišalj. Dodijeljena su joj i najviša državna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom, Red Danice hrvatske i Red Ante Starčevića.  

Primorsko-goranska županija dodijelila joj je 2011. Nagradu za životno djelo. „Ja sam na kraju svog životnog puta, ali mogu obećati da ću se, kao i cijelog života, i dalje ustrajno boriti za dobrobit svojega kraja i ljudi“, kazala je tim povodom.  Od 1. travnja 2001. je u mirovini. Djevojačko prezime joj je Albaneže, udana je za Lenka Ivaniševića, majka je jednog djeteta. 

Franjo Tuđman Povjesničar, državnik, prvi predsjednik samostalne RH Franjo Tuđman
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.