Naslovnica Enciklopedija Biografije

Katica Ivanišević

Bila je prva žena rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske, prva žena predsjednica jednog parlamentarnog, Županijskog, doma Sabora. Saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu bila je od 1993. do 2001.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 182 prikaza
katica ivanišević
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Bila je prva žena rektorica sveučilišta u povijesti Hrvatske, a bila je i prva žena predsjednica jednog parlamentarnog, Županijskog, doma Sabora. 

Rođena je 11. siječnja 1935. u Omišlju na otoku Krku. Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani diplomirala je Engleski jezik i književnost te Talijanski jezik i književnost.

Studirala je i na King's College u Londonu i na Facolta per gli stranieri u Perugi. Magistrirala je 1977. iz američke književnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Klasična boema i generacija beatnika i odraz u književnihm djelima njihovih pripadnika“ obranila je 1981.  

Trajno zvanje redovitog profesora stekla je 1997. a počasno zvanje i naslov profesora emeritusa Sveučilište joj je dodijelilo 2004. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci bila je prodekanica, predstojnica Filološkog odjela i dekanica. U dva mandata bila je prorektorica Sveučilišta u Rijeci a potom i rektorica.

Saborska zastupnica HDZ-a u Županijskom domu bila je od 1993. do 2001. U tom Domu najprije je bila potpredsjednica saborske Komisije za pravosuđe, izbor i imenovanja a od 1994. do ukidanja Županijskog doma Sabora bila je njegova predsjednica.

katica ivanišević
1 / 4

Bila je potpredsjednica Izvršnog odbora Nacionalne grupe Sabora pri interparlamentarnoj uniji 1994., članica saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 1995.

Sredinom devedesetih stalni je član Predsjedničkog vijeća, savjetodavnog tijela Predsjednika RH, bila je članica odbora za obilježavanje 50-te obljetnice pobjede antifašističke koalicije, kao i obilježavanja spomendana bleiburških žrtava i Križnog puta. 

Objavila je četiri knjige, tri uređene knjige uz vlastitu studiju, više od 40 znanstvenih radova te mnogobrojne priloge i recenzije. Dobitnica je brojnih nagrada. Tako je 1985. dobila Nagradu grada Rijeke, 1997. Nagradu za životno djelo općine Omišalj. Dodijeljena su joj i najviša državna odličja: Red kneza Trpimira s ogrlicom, Red Danice hrvatske i Red Ante Starčevića.  

Primorsko-goranska županija dodijelila joj je 2011. Nagradu za životno djelo. „Ja sam na kraju svog životnog puta, ali mogu obećati da ću se, kao i cijelog života, i dalje ustrajno boriti za dobrobit svojega kraja i ljudi“, kazala je tim povodom.  Od 1. travnja 2001. je u mirovini. Djevojačko prezime joj je Albaneže, udana je za Lenka Ivaniševića, majka je jednog djeteta. 

Franjo Tuđman Povjesničar, državnik, prvi predsjednik samostalne RH Franjo Tuđman
Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.