Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni Ordinarij u RH, predsjednik Odbora HBK za pastoral osoba lišenih slobode

Juraj Jezerinac

'09.04.2013.Zagreb-Zasjedanje Hrvatske biskupske konferenicje u Nadbiskupskom dvoru na Ksaveru. Juraj Jezerinac. Photo: Boris Scitar/VLM'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Kada je otputovao u Kanadu pet godina je bio kapelan hrvatske župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Poslije je jednu godinu službovao kao upravitelj župe u Oakvilleu, zatim kao kapelan u Hamiltonu i, na kraju, još jedanput kao župnik hrvatske župe u Oakvilleu.

Mons. Juraj jezerinac rođen je 23. travnja 1939. godine u obrtničkoj obitelji u Jezerinama, u župi Gornje Prekrižje kod Krašića, na obrocima Žumeračkoga gorja. Otac mu je Mijo Jezerinac, a majka Barica, rođena Bradica. U osnovnu školu išao je i odrastao u kraju koji je novijoj hrvatskoj povijesti iznjedrio velikane kao što su blaženi Alojzije Stepinac i kardinal Franjo Kuharić.

Potom je išao u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na zagrebačkoj Šalati, a onda i na studij teologije na tamošnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu.

Zaređen je za svećenika 26. lipnja 1966. u Zagrebu. Dobio je potom 1967. kapelansku službu u Novoj Gradiški. Nešto više od dvije godine kasnije postao je župnik u župi Uzvišenja Sv. Križa u Završju Netretičkom pokraj Karlovca, a od 1971. u Sesvetskom Kraljevcu, u novoosnovanoj Župi Isusova Uskrsnuća, gdje je ostao devet godina.

Otputovao je 1980. u Kanadu, među hrvatske iseljenike i ondje proveo cijelo desetljeće. Kada se vratio, na upit novinara kakvi su njegovi dojmovi odgovorio je: Svuda lijepo sunce grije, no u Hrvatskoj najljepše. U Kanadi je najprije, pet godina bio kapelan hrvatske župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Poslije je jednu godinu službovao kao upravitelj župe u Oakvilleu, pa u razdoblju od 1986. do 1988. službovao kao kapelan u Hamiltonu i, na kraju, još jedanput kao župnik hrvatske župe u Oakvilleu, od 1988. do 1991.

Pomoćnim zagrebačkim biskupom i strumničkim biskupom naslovnikom imenovao ga je 11. travnja 1991. Sveti otac Ivan Pavao II. a zaređen je te godine za biskupa 8. lipnja. Samo tri pol mjeseca kasnije - 24. rujna, u početku agresije na Hrvatsku, predsjednik dr. Franjo Tuđman uputio je predsjedniku Biskupske konferencije zamolbu da se pobrine za duhovnu skrb branitelja, odnosno dragovoljaca koji su tada s krunicom u ruci odlazili na prvu crtu braniti domovinu. Već 7. listopada te predsjednik HBK odgovorio je kako su hrvatski biskupi odlučili da se ravnateljem dušobrižništva vojnika imenuje pomoćni biskup zagrebački mons. Juraj Jezerinac.

'09.04.2013.Zagreb-Zasjedanje Hrvatske biskupske konferenicje u Nadbiskupskom dvoru na Ksaveru. Juraj Jezerinac. Photo: Boris Scitar/VLM'
1/4

Od tada do 1995. oko 160 svećenika bilo je uključeno u pastoral vojnika. Sveta Stolica i Republika Hrvatska su 19. prosinca 1996. potpisale Ugovor o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i Redarstvenih službi RH. Sveta Stolica je 25. travnja 1997. osnovala Vojni ordinarijat u RH. Dopisom Apostolske nuncijature u Hrvatskoj od 20. ožujka 1998. obaviješten je mons. Juraj Jezerinac da od 7. ožujka te godine nije više naslovni biskup Strumice nego nosi naslov Vescovo Ordinario Militare per la Croazia. Dakle, imenovan je vojnim ordinarijem. Službu je preuzeo 18. kolovoza te godine.

Sveti Otac Ivan Pavao II. imenovao je 1. veljače 2003 mons. Jurja Jezerinca na pet godina članom Vijeća Središnjeg ureda za uskladbu dušobrižništva vojnih ordinarijata. To imenovanje, kojim je Papa iskazao priznanje i povjerenje vojnom biskupu Jezerincu, potvrda je vrednovanja rada Vojnog ordinarijata RH i prepoznavanja njegovih posebnosti i pastoralnih iskustava, koje je Sveta Stolica i dosad nastojala istaknuti drugima u svijetu - naglašeno je u obrazloženju.

Kada su izrečene nepravomoćne presude hrvatskim generalima u Haagu mons. Jezerinac proročanski je rekao "...da će istina o generalima izaći na vidjelo, isto kao što je na vidjelo izašla istina o Isusu... Dovoljno se sjetiti kardinala Stepinca, koji je govorio da će mu povijest dati za pravo. Samo treba biti strpljiv." Kazao je i: "Hrvatima se dogodilo isto što se i Isusu Kristu dogodilo na Cvjetnicu". 

Sve vrijeme u svoja dva predsjednička mandata Stjepan Mesić vodio "rat" s vojnim ordinarijem Jezerincem. Svaki put kada bi biskupa makar zakoračio u političke vode bivši predsjednik bi burno reagirao, tražio susret s papinskim nuncijem, pomoć medija pa čak i vatikana. Jednom je izjavio kako svi biskupi, svećenici i fratri mogu sudjelovati u izbornoj kampanji i govoriti što hoće, ali da se u tom slučaju moraju kandidirati.

Rekao je i slijedeće: "A što se tiče biskupa Jezerinca, dok je on na ovoj funkciji ja ga ne mogu smijeniti, ali ako bi se nastavio miješati u izbornu kampanju, bez obzira na kojoj strani, ja mu mogu jedino zabraniti ulazak u vojne objekte". Jer, na to mjesto ordinarija postavlja Sveta Stolica te ga ne mogu smijeniti ni vlada ni predsjednik.

Zanimljivo je javnosti i to da je u svibnju 2013. vlč. Zlatko Sudac postao duhovnik u sklopu Vojnog ordinarijata. Njega je za pomoć u toj specifičnoj vrsti dušobrižništva angažirao mons. Juraj Jezerinac u dogovoru sa Sudčevim biskupom, krčkim mons. Valterom Županom. Po zatvaranju duhovnog centra Betanija na Lošinju, vlč. Sudac bio je prekinuo svoje popularne seminare. Hrvatski biskupi ne dopuštaju da se seminari održavaju po njihovim biskupijama pa je, s dopuštenjem svoga biskupa, Sudac u međuvremenu gostovao u nekoliko navrata u inozemnim katoličkim misijama u Europi.

U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji mons. Juraj Jezerinac bio je član Vijeća Biskupske konferencije za obitelj, u razdoblju od 1972. do 1980., te predsjednik Odbora HBK za pastoral osoba lišenih slobode, a član je Biskupske komisije za Hrvatski Caritas.

Komentara 1

KI
killertorta
22:45 28.06.2021.

Zaboravio je napomenuti da je teška pederčina i da je tako i došao do te funkcije, Mamić mu ga je turao redovito!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije